О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

60/8.1.2018г. ,           гр.Шумен

Шуменският районен съд, осми  състав

На осми януари        през две хиляди и осемнадесета  година

В закрито заседание  в следния състав:                      

Председател: Валентина Тонева

Като разгледа докладваното от съдията- докладчик

ГД № 3509 по описа за 2017 год. на ШРС

За да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по  искова молба  от Г.Г.Г. ,  ЕГН **********  съдебен адрес: ***, чрез Д.Спри ШАК  срещу Ф.И.,седалище и адрес  на управление   - гр. София,  *****, представлявано от  А.В.Г..

В законоустановеният месечен срок /видно от приложеният плик  с пощенско клеймо / е постъпил писмен отговор от ответника на исковата молба, като е направено възражение за местна неподсъдност на образуваното пред  Шуменският районен съд,  дело. Ответникът излага, че предявеният иск е процесуално недопустим пред настоящия съд с оглед разпоредбата на чл. 105 от ГПК за предявяване на иска пред съда, в района на който е постоянният адрес на ответника и тъй като ответникът  е с постоянен адрес *** , местно компетентен да разгледа иска е районен съд София. Предвид на горното прави  възражение за местна подсъдност и моли  производството по делото пред ШРС  да бъде прекратено и делото да бъде изпратено на компетентния съд.

Възражение за обща местна подсъдност на делото по чл.105  от ГПК, може да се прави само от ответника  и най-късно в срока за отговор на исковата молба-чл.119,ал.3 от ГПК. Тези предпоставки са изпълнени в разглеждания случай. Направеното възражение е основателно и по същество. Съобразно правилата за местна подсъдност искът, разглеждан в настоящото производство  се предявява пред съда в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника - чл.105 от ГПК. Видно от исковата молба, седалището и адреса  на управление  на ответника е в гр. София. 

С оглед изложеното съдът намира, че направено от ответника възражение следва да се уважи,  и делото да се изпрати по подсъдност на РС София.

  Водим от гореизложените съображения и на основание  чл.119,ал.3 във връзка с чл.105   от ГПК , съдът

 

                                     О П Р Е Д Е Л И:

         

         ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 3509 по описа за 2017 год. на ШРС поради местна неподсъдност на делото  на този съд.

          ИЗПРАЩА   делото по подсъдност на Районен съд  София .

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС  в едноседмичен срок от съобщаването му на страните, съгласно чл.121 от ГПК.

 

                                                                                               Районен съдия :