Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                                         104/9.3.2018г.

 

                                                     В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На четиринадесети февруари две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                                Председател:Кр. Кръстев

Секретар Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 3040 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е Наказателно постановление № 27-000037/20.10.2017г. на Директора на Дирекция “ОИТ” - гр.Шумен, с което на основание чл.416 ал.5 от КТ във връзка с чл.414 ал.3 от КТ  на „Табак Маркет“ АД ЕИК: 175127176 със седалище и адрес на управление гр. София, район „Възраждане“, ул. „Княз Борис I“ № 161, представлявано от Ц.Н.Н. ЕГН ********** и В.Н.Н. ЕГН ********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева. В жалбата си до съда жалбоподателя моли съда да отмени наказателното постановление като постановено при неизяснена фактическа обстановка от страна на АНО. В съдебно заседание не се явява и не упълномощава  представител който да го представя.

            Административно-наказващият орган, издал НП, в придружителното писмо, с което изпраща жалбата в съда не взема становище по жалбата. В съдебно заседание процесуалният представител на въззиваемата страна моли съда да постанови решение в смисъла на изложеното от него в хода на съдебните прения.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

            Жалбата е неоснователна.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 08.09.2017г., при извършване на проверка по спазване на трудовото законодателство в обект – павилион SH – 07 в гр. Шумен, пл. „България“ №1/бул. „Мадара“ , стопанисван от „Табак Маркет“ АД ЕИК: 175127176 със седалище и адрес на управление гр. София, район „Възраждане“, ул. „Княз Борис I“ № 161, и на 18.09.2017г. и по представени документи в Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Шумен, било установено, че при осъществяване на неговата дейност в обект SH – 07 гр. Шумен, в качеството му на работодател, не е изпълнил задълженията си във връзка със спазването на трудовото законодателство с това, че е допуснал на работа в обекта като “продавач - консултант” на 08.09.2017г. в 14.05ч. лицето С.В.Н. ЕГН **********, без да и е представил  преди постъпването и на работа копие от уведомление по чл. 62 ал.3 от КТ, заверено от ТД на НАП гр. Варна.

Нарушението било извършено на 08.09.2017. Предвид така констатираните обстоятелства на жалбоподателя е съставен акт за установяване на административно нарушение № 27-000037/21.09.2017г., като актосъставителя е счел, че е нарушен чл.63 ал.2 от КТ. Акта е връчен на редовно упълномощено лице – Д.Н. пълн. № рег. 17702 на нотариус Чакъров с район СРС гр. София. В законоустановения срок възражения  не са представени. Въз основа на така съставения акт и на материалите съдържащи се в административно-наказателната преписка Директора на Дирекция “ОИТ” - гр. Шумен е издал НП № 27-000037/20.10.2017г., с което на основание чл.416 ал.5 от КТ във връзка с чл.414 ал.3 от КТ  на „Табак Маркет“ АД ЕИК: 175127176 със седалище и адрес на управление гр. София, район „Възраждане“, ул. „Княз Борис I“ № 161, представлявано от Ц.Н.Н. ЕГН ********** и В.Н.Н. ЕГН ********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева, тъй като отразеното в акта за нарушение и в НП представлява нарушение на чл.63 ал.2 от КТ. От показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели - свид. В.Р. - участник в проверката и актосъставител и свид. С.Т. - участник в проверката и свидетел по акта, както и от всички останали събрани по делото писмени доказателства се потвърждава така установената фактическа обстановка по делото.

            При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателя в лицето на “Табак Маркет” АД действително е извършил визираното в обстоятелствената част на акта и в НП нарушение на трудовото законодателство. Посредством непредставянето на уведомление по чл. 62 ал.3 от КТ, заверено от ТД на НАП гр. Варна, преди да постъпи на работа на лицето С.Н., работодателя е извършил нарушение по чл. 63 ал.2 от КТ. Контролните функции по спазването на трудовото законодателство е възложен на ДОИТ. Инспекцията е контролния орган който следи по спазването на трудовото законодателство. В изпълнение на тези си контролни функции, инспектори от ДОИТ са посетили обекта стопанисван от “Табак Маркет” АД и са констатирали извършеното нарушение. Извършили са насрещна проверка като са изискали писмен отговор от ТД НАП гр. Варна за получено и прието уведомление по чл. 62 ал.3 от КТ и след получаването на отговора са установили, че действително има извършено нарушение на трудовото законодателство за което е съставен АУАН и е издадено НП. Проверката е извършена в 14.05 часа, а уведомлението в НАП е постъпила видно от представената справка в 15,57,05 часа т.е. след извършване на проверката. От снетите по време на проверката декларации на осн. чл. 402 ал.1 т.3 от КТ също така е видно, че С.Н. е изпълнявала трудови функции от 30.08.2017г., като е била обучавана от редовно назначената на трудов договор Л.Н.

Следва да се изтъкне, че субект на нарушението по чл.63 ал.2 от КТ може да бъде всяко юридическо лице, което се явява в качеството на работодател. Административно наказателната разпоредба не поставя изискване за притежаване на специално качество от субекта.

Настоящия съдебен състав не споделя защитната теза на жалбоподателя, че работното помещение на павилиона се състои от 4 кв. м. и това не позволявало присъствието на двама души. Това категорично не е така. От личното наблюдение на съдията докладчик е установено, че двама души спокойно могат да присъстват в павилиона и да се провежда обучение на единия, каквото и на практика се е провеждало, но без сключен трудов договор, за което е и санкционирано дружеството. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП., които да опорочат самото НП и да повлекат неговата отмяна.

Относно размера на наложеното наказание, разпоредбата на чл.414 ал.3 от КТ предвижда: Работодател, който наруши разпоредбата на чл. 62 ал.1 или 3 и чл. 63 ал.1 или 2, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер на от 1500 до 15000 лева. В настоящия случай на жалбоподателя “Табак Маркет” АД е наложено наказание “имуществена санкция” в размер на 1500 лв. т. е в минимален размер на наказанието, предвидено за извършеното нарушение по действащото към момента на извършване на нарушението законодателство.

При индивидуализация на наказанието, с оглед постигане целите установени с разпоредбата на чл.12 от ЗАНН, административно-наказващия орган правилно е определил размера на наложеното наказание в съответствие с чл. 414 ал.3 от КТ, чл. 27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г. Проверката е планова и е извършена по повод спазване на трудовото законодателство. По изложените съображения, както и поради факта, че нарушението е извършено за първи път, съдът намира, че справедливо и съответно на извършеното нарушение, съгласно наличните данни в преписката ще бъде административно наказание “ имуществена санкция” в размер на максимума предвиден от закона по време на извършване на нарушението  а именно 1500 лева. Това е и наказанието което административно наказващия орган е наложил.

 Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.1 от ЗАНН, съдът  

 

                                                                     Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление 27-000037/20.10.2017г. на Директора на Дирекция “ОИТ” - гр.Шумен, с което на основание чл.416 ал.5 от КТ във връзка с чл.414 ал.3 от КТ  на „Табак Маркет“ АД ЕИК: 175127176 със седалище и адрес на управление гр. София, район „Възраждане“, ул. „Княз Борис I“ № 161, представлявано от Ц.Н.Н. ЕГН ********** и В.Н.Н. ЕГН ********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                                            Районен  съдия: