РЕШЕНИЕ

 

72/15.2.2018г. 

 

Шуменският районен съд, ІІ състав, на двадесет и втори януари през две хиляди и осемнадесета година, в публично заседание в следния състав: 

                                                                         Председател:Диана Георгиева

при секретаря В. И., като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 3057/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл.от ЗАНН.

Подадена е жалба от Р.А.К., с ЕГН ********** *** срещу Наказателно постановление № И-2650/01.11.2017г. на кмета на Община Шумен, с което му било наложено административно наказание “глоба” в размер на 500 лева. Жалбоподателят на практика не оспорва констатациите в акта. Твърди, че нарушението му е първо, той е пенсионер, освен това страда от диабет и поддържа живота си с инсулинотерапия, опериран е от карцином на белия дроб, като живее на границата на оцеляването, поради което глоба в такъв размер е непосилен за него. Моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление, като неправилно и при условията на евентуалност – да намали размера на наложената му глоба до минималния.

В открито съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован се явява лично и  изцяло поддържа жалбата си. Въззиваемата страна, редовно призована изпраща упълномощен представител, който изразява становище за неоснователност на жалбата и моли същата да бъде оставена без уважение.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Съдът, като взе предвид всички събрани по делото доказателства, счита за установено от фактическа страна следното: На 08.08.2017г. след подаден сигнал, свидетелят М.С.К. , отишъл в местността „Смесе“, южно от автошколата. Сигналът бил подаден по повод изхвърлени от лек автомобил „Фолксваген“ отпадъци върху почвената повърхност по пътя, който минава от автошколата и излиза на „Ривиера“ в гр. Шумен. На местото, свид. К. направил снимки на изхвърлените отпадъци, след което се прибрал в сградата на общината и изискал справка за собствеността на автомобила, от който са били изхвърлени отпадъците. На 14.08.2017г. свид. М.К. заедно със свидетелката С.И.Р. и З.Г. ***, където от справката за автомобила установил, че живее собственика му - жалбоподателя Р.К.. Там на место, в присъствието на нарушителя Р.А.К., свид. К. съставил АУАН № 9743/14.08.2017г.

 АУАН бил съставен срещу жалбоподателя, за това, че на 08.08.2017г. в 12,20 ч. при извършена проверка в гр. Шумен е установено, че Р.А.К. нерагламентирано е изхвърлил отпадъци върху почвената повърхност в местността „Смесе“, южно от бившата „Автошкола“. Тези отпадъци са извозени с лекотоварен автомобил марка „Фолксваген“ с рег. табели Н 12 28ВВ, собственост на Р.А.К.. Същите отпадъци представляват смесени битови и строителни отпадъци. Замърсената почвена повърхност е от около 5 кв. м., с което е нарушил чл.18, ал.4 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС- Шумен. Актът бил предявен и подписан от жалбоподателя без възражение. Писмени възражения в срока по чл.44 от ЗАНН не били депозирани. Въз основа на съставения акт, на 01.11.2017г. било издадено и атакуваното наказателно постановление, с което на Р.А.К. на основание чл.49, ал.1, т.2 от Наредба № 1 на Об.С Шумен било наложено административно наказание “глоба” в размер на 500 лева за извършено нарушение на чл.18, ал.4 от Наредба №1 на ОбС- Шумен.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на събраните по делото доказателства - от разпита на свидетелите М.С.К. и С.И.Р., както и приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Наказателното постановление е издадено от компетентен орган кмета на Община Шумен. АУАН също е съставен от компетентно лице. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок, но същото не е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН.

Съгласно чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, наказателното постановление трябва да съдържа описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и на доказателствата, които го потвърждават. В атакуваното НП № И-2650/01.11.2017г. липсват доказателствата, които потвърждават извършеното нарушение.

Разпоредбата на чл.18, ал.4 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС-Шумен забранява изоставянето, нерагламентираното изхвърляне, изгаряне или друга форма на нерагламентирано обезвреждане на отпадъци върху почвената повърхност, включително и на селскостопански отпадъци. Безспорно е установено по делото, че на посочената в НП дата, върху почвената повърхност в местността „Смесе“, южно от бившата „Автошкола“ в гр. Шумен са били изхвърлени смесени битови и строителни отпадъци, като замърсената почвена повърхност е била с площ около пет кв. метра. 

Съдът намира, че в хода на административно наказателното производство не е доказано по безспорен начин кой е субекта на нарушението. Липсват данни и доказателства как е установен извършителя на нарушението, тъй като актосъставителят не е бил очевидец на нерагламентираното изхвърляне на отпадъците. Както заяви в съдебно заседание, свид. К. при пристигането му на место е констатирал изхвърлените смесени отпадъци, които снимал.  В настоящият случай изобщо не е доказано, че именно Р.К. нерагламентирано е изхвърлил смесени отпадъци върху почвената повърхност в местността „Смесе“, южно от бившата „Автошкола“ в гр. Шумен. Т. е. в настоящият случай не е безспорно установено и доказано, че именно санкционираното лице е изхвърлило констатираните от актосъставитля,  отпадъци върху почвената повърхност, за да е налице нарушение на чл.18, ал.4 от Наредба № 1 на Об.С Шумен.

Административно-наказващият орган, върху когото е тежестта на доказване в административно-наказателното производство не доказа по категоричен начин, че жалбоподателя е осъществил както от обективна, така и субективна страна състава на нарушението по чл.18, ал.4 от Наредба № 1 на Об.С Шумен, като по този начин административно-наказателното обвинение  се явява недоказано .

Доколкото  не е доказано по безспорен начин извършеното административно нарушение, както от обективна, така и от субективна страна, която изобщо не е била изследвана, обуславящо възможността за ангажиране на  административно-наказателна отговорност, то и самото наказателно постановление, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание за нарушение по чл.18, ал.4 от Наредба № 1 на Об.С Шумен се явява необосновано и недоказано.

   Нарушен е чл.58, ал.1 от ЗАНН, предвиждащ препис от наказателното постановление да бъде връчен срещу подпис на нарушителя, а не на някой друг. В настоящият случай наказателното постановление е връчено не лично на нарушителя, а на Н.Х.К.

Отделно от това, съдът констатира, че АНО не е посочил правилната санкционната разпоредба в атакуваното НП. Наложена е била глоба на основание чл.49, ал.1, т.2 от Наредба № 1 на Об.С Шумен, съгласно която за нарушение на наредбата по чл.21, ал.9, чл.22, ал.7 и чл.23 се налага глоба в размер от 100 до 500 лева. Посочената санкционна разпоредба касае административни нарушения на Глава пета „Осигуряване на обществен ред и чистота при извършване на строителна и строително-ремонтна дейност“, но такова обвинение против него не е било повдигано и против него той не се е бранил.

Неправилната санкционна норма в диспозитива е самостоятелно основание за отмяна на обжалваното наказателно постановление.

По изложените съображения съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

Водим от горното  и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

 

                                            Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ изцяло наказателно постановление № И-2650/01.11.2017г. на кмета на Община Шумен, с което на Р.А.К. ***, с ЕГН **********, е било наложено административно наказание “глоба” в размер на 500,00 лева, на основание чл.49, ал.1, т.2 и чл.50, ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на  Община Шумен на ОбС-Шумен за нарушение на чл.18, ал.4 от Наредба № 1 на Об.С Шумен, като незаконосъобразно и недоказано.

 

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд по реда на АПК. 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: