Р Е Ш Е Н И Е

 

73/15.2.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На шести февруари  две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                    Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 3077 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №В - 0043650/08.11.2017год. на Директора на Регионална Дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра  към КЗП, с което на основание чл.222а от Закона за защита на потребителите /ЗЗП/ на “ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ” ЕАД, гр.София, ЕИК 130460283 е наложена имуществена санкция в размер на 3000 лева, за нарушение на чл.113 ал.1 от ЗЗП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление. Излага  доводи за допуснати съществени процесуални нарушения, непосочване на дата и място на извършване на нарушението, неправилна правна квалификация. Оспорва по същество констатираното нарушение. При условията на евентуалност  моли да бъде намален размера на наложената имуществена санкция. В съдебно заседание не се явява процесуален представител.    За Регионална Дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра  към КЗП - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН  не  се явява  процесуален представител. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

“ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ” ЕАД, гр.София извършва търговска дейност – продажба на потребителите на  мобилни телефони, аксесоари и телекомуникационни услуги, в стопанисван от него търговски обект – магазин „Теленор“, находящ се в гр.Шумен, ул. “Стоян Чилингиров“ №2. На 28.12.2016г. К.М.К.  сключила с дружеството – жалбоподател договор за лизинг, въз основа на който  й било предоставено за временно и възмезно ползване  мобилен апарат  марка „SAMSUNG Galaxy J7 2016 Black”, IMEI 3571255078786377.

 След предоставяне на апарата, същият бил рекламиран четири пъти, а именно:

– на 15.01.2017г. с посочени от потребителя проблеми – „рестартира се сам, прекъсва при разговор, чува се шум“ като е върнат на 19.01.2017г.,след 1 ден престой в сервиза, след обновяване на софтуера и тест със становище, че апаратът работи без отклонения от нормалните параметри на работа;

– на 11.02.2017г. с посочен от потребителя проблем  „губи обхват, прекъсва, рестартира се сам, при разговор се чува шум“ като е върнат от сервиза на 14.02.2017г., след 1 ден  престой,  след тест със становище, че  апаратът няма отклонения от нормалните параметри на работа; 

– на 22.02.2017г. с посочен от потребителя  „по време на разговор отсреща чуват шум и пръщене“  като е върнат на 23.02.2017г., след 1 ден престой в сервиза, след смяна на основна платка;

– на 11.08.2017г. с посочен от потребителя проблем „забива и блокира и тъч скрийна спира да работи понякога се изключва сам и за да се включи трябва да му извадиш батерията“, след 1 ден престой е върнат от сервиза на 15.08.2017г., не отремонтиран с прекратено гаранционно обслужване поради констатиран в сервиза механично изкривен /усукан/ корпус;

Във връзка с отказаното гаранционно обслужване на 23.08.2017г. К.подала жалба до “ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ” ЕАД, гр.София. Становището на дружеството било, че гаранционното обслужване е прекратено, поради констатирана от сервизен специалист механична повреда.

На 25.09.2017г. К.депозирала жалба в КЗП - Шумен във връзка с предявената на 11.08.2017г.  рекламация на мобилния апарат и отказан гаранционен ремонт. На 27.09.2017г. свидетелите В.Г. и А.Д.  извършили проверка в обекта - магазин „Теленор“, резултатите от която са отразени в Констативен протокол №К-2626954 от 27.09.2017 год. С КП представител на търговеца  бил поканен да се яви КЗП - Шумен за представяне на становище и  документи касаещи предявената рекламация на апарата. На 06.10.2017г. в офиса на КЗП – Шумен било депозирано  становище, в което е изложена позицията, че претенциите на потребителя са неоснователни, доколкото била констатирана механична повреда. Представени са и копие от сервизни протоколи и снимки на мобилния апарат.

Актосъставителят В.К.Г. приел, че търговецът не е изпълнил административното си задължение, когато потребителската стока несъответства на договора за продажба, да я приведе в съответствие с него, съгласно чл.113 ал.1 от ЗЗП, поради което на 13.10.2017г. съставил срещу дружеството - жалбоподател АУАН №К - 0043650. Актът е съставен в присъствието на  упълномощен представител на дружеството, на когото е  връчен и подписан от него без възражения. Дружеството не се е  възползвало и от законното си право да депозира писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, административно-наказващият орган  издал обжалваното НП като  възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.222а от ЗЗП на “ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ” ЕАД, гр.София, ЕИК 130460283 е наложена имуществена санкция в размер на 3000 лева, за нарушение на чл.113 ал.1 от ЗЗП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото гласни доказателства, както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Наказателното постановление е издадено от компетентен орган - Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра към Комисията за защита на потребителите, видно от приложената по делото заповед  на Председателя на Комисията за защита на потребителите. АУАН също е съставен от компетентно лице. В хода на административно-наказателното производство не са  допуснати съществени процесуални нарушения. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок, като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН, а при издаването на административния акт е спазена разпоредбата на чл. 42 от ЗАНН. Както в АУАН, така и в издаденото НП е посочена дата на извършване на нарушението – 15.08.2017г., а именно датата на която апаратът е върнат от сервиза, неотремонтиран с прекратено гаранционно обслужване. Не е посочено изрично  място на извършване на нарушението, но доколкото е посочен  конкретният обект, където е извършена проверката и в който потребителят е предявил рекламацията и му бил върнат апарата съдът счита, че съпоставяйки фактите и обстоятелствата  посочени в обстоятелствената част на НП и конкретното нарушението, мястото на извършване на нарушението може да се извлече. Нарушението е съществено , когато ако не е било допуснато , би могло да се стигне  и до друго решение на въпроса или когато е довело до ограничаване на правата на страните, в която и да е фаза на процеса. Съдът намира, че в конкретният случай  правото на нарушителя да узнае за какво нарушение му е съставен акта  и да отстоява своята теза срещу това твърдение, не е нарушено. Вмененото на дружеството нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинено и срещу какво да се защитава.  Не е налице и твърдяното в жалбата  непосочване на обстоятелствата, при които е било извършено нарушението. В НП хронологически, по дати,  са описани събитията развили се във връзка с процесния случай. Мобилният телефон е индивидуализиран не само по марка и модел, но е посочен и ИМЕЍ.

От събраните в хода на производството доказателства е видно, че с издаденото наказателно постановление  е вменено на дружеството нарушение по чл.113 ал.1 от ЗЗП. Посочената норма регламентира задължение на продавача да  приведе потребителската стока в съответствие с договора за продажба, когато тя не съответства на договора. От приобщените по делото доказателства е видно, че се касае за сключен договор за  лизинг между К.М.К.  и „ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ” ЕАД, с оглед на което между посочените лица е възникнала облигационна връзка, съдържаща задължение свързано с предаване на вещта, предмет на договора, включително със задължение за предаването й в уговореното състояние. Състояние, което позволява същата да бъде ползвана според предназначението си. Не е спорно между страните по делото, а това се установява и от доказателствата, че след получаване на апарата на 28.12.2016г. К.е предявила четири рекламации. Последната също е била приета от търговеца, но е счетена за неоснователна по съображения, че повредата в стоката се дължи на механична повреда - механично изкривен /усукан/ корпус, поради което е налице отказ за безплатно гаранционно обслужване на базата на направените констатации. По отношение състоянието на апарата в изготвения сервизен протокол №501922962 от 14.08.2017г. са отразено констатирани   „леки драскотини“ при приемане в магазина и „драскотини“ при приемане в сервиза. В същия  е отразено, че е прекратено гаранционното обслужване, поради  механично изкривен /усукан/ корпус, т.е. отказано е гаранционно обслужване поради механично въздействие. В депозираното становище в КЗП, по повод съставения констативен протокол, се посочва, че единствено техническо лице може да даде становище относно състоянието на апарата и естеството на проблема. При приемане на устройството за ремонт в търговския обект в протокола задължително следва да бъдат отразени видимите белези на устройството. Доколкото се касае за твърдяна механична увреда на корпуса - механично изкривен /усукан/ корпус, то последната е била видима и след като служителят приел устройството за ремонт не я е отразил в съставения Протокол за приемане на устройство № 501922962 от 11.08.2017г., а също така не е отразена и при приемане на апарата в сервиза, когато също трябва са се опише състоянието на апарата, което би следвало да се прави от технически специалисти, не може да се приеме, че тя е била причинена, преди предявяване на рекламацията и е в резултат на неправилна употреба от страна на потребителката. За да бъде възприето едно такова изкривяване/усукване на корпуса като цяло, дори  не е необходимо апаратът да бъде разглобяван. 

Съдът намира, че наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението по чл.113 ал.1 от ЗЗП вменяващ задължение на търговеца, когато потребителската стока не съответства на договора за продажба, да я  приведе в съответствие с договора. В конкретният случай дружеството не е санкционирано, че не е изпълнило задължението си в регламентирания в ал.2 срок, а за това, че е отказало да изпълни задължението си. Доколкото в едномесечния срок е налице отказ от гаранционно обслужване и прекратяване на гаранцията, нарушението е съставомерно по чл.113 ал.1 от ЗЗП. Правилно  е ангажирана и отговорността на дружеството жалбоподател на основание  чл.222а от ЗЗП, съгласно който  за нарушение на чл.113 на виновните лица се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция, в размер от 500 до 3000 лева. На “ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ” ЕАД е наложена имуществена санкция в  размер на   3000 лева. При определяне размера на наказанието  АНО го е наложил в максимален размер като се е обосновал с обстоятелството, че срещу дружеството  за същото по вид нарушение има влезли в законна сила други НП, както и, че липсват смекчаващи отговорността обстоятелства.  Съдът също  не констатира смекчаващи отговорността обстоятелства,  поради което настоящият съдебен състав намира, че правилно е определен размера на имуществената санкция в максимален размер.

Ето защо, поради изложеното съдът намира, че правилно и законосъобразно е ангажирана административно - наказателната  отговорност на жалбоподателя, поради което издаденото наказателно постановление се явява законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №В - 0043650/08.11.2017год. на Директора на Регионална Дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра  към КЗП, с което на основание чл.222а от ЗЗП на “ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ” ЕАД, гр.София, ЕИК 130460283 е наложена имуществена санкция в размер на 3000 лева, за нарушение на чл.113 ал.1 от ЗЗП.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: