Р Е Ш Е Н И Е

 

148/10.4.2018г.

                                                      

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

 

Шуменският районен съд, втори състав, на деветнадесети март две хиляди и осемнадесета година, в публично заседание  в следния състав:

Председател: Д. Георгиева  

при секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 3101 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № И-2711/14.11.2017г. на Кмета на Община  Шумен, с което на основание  чл.41, т.1 и чл.42 от Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места в Община Шумен на ОбС Шумен и чл.53 от ЗАНН на К.А.Х., с ЕГН **********, с пост. адрес *** е  наложена „глоба“ в размер на 100 лева, за нарушение на чл.7 от същата наредба. Жалбоподателят в жалбата си моли съда да отмени изцяло наказателното постановление считайки същото за незаконосъобразно и постановено при съществено нарушение на процесуалните правила. В съдебно заседание, жалбоподателят редовно призован се явява лично и с упълномощен представител, който изцяло поддържа жалбата и излага подробни доводи.

            Процесуалният представител на административно – наказващият орган – кмета на Община Шумен, издал наказателното постановление, моли НП да бъде потвърдено.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Съдът, след като взе в предвид събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 22.08.2017г. свидетелите К. С.К., Г.Д.Н. и М.С.К. - длъжностни лица от Общинска администрация гр.Шумен извършили проверка в с. Струйно, обл.Шумен, във връзка с подаден сигнал от кметицата на селото за пуснати на паша, овце в двора на бившето училище в селото. Пристигайки на место, тримата свидетели констатирали, че в двора на бившето училище, което е общинска собственост, находящо се на ул. Васил Коларов № 25 се намирали селскостопански животни – овце. Имотът било ограден с телена ограда, като имало и една импровизирана врата от дървен материал, от която най-вероятно влизали и излизали овцете от двора. Овцете били без пастир. Свидетелите направили една снимка на двора на бившето училище. След разговор с кметицата на селото, свидетели разбрали, че овцете били собственост на двама от жителите на селото, като им посочила и техните адреси. Тримата свидетели отишли до къща, находяща се в с. Струйно, ул. Бузлуджа № 3, където живеел жалбоподателя К.А.Х.. На въпроса на свидетелите чия собственост са животните, пуснати в двора на бившето училище, жалбоподателя отговорил, че негови са 8 овце и 1 коза, а останалите били на друг. На същият ден - 22.08.2017г., пред дома на жалбоподателя, свидетелят К.К., в присъствието на свидетелите Г.Н. и М.К., както и на жалбоподателя  съставил АУАН № 9762  срещу К.Х. за нарушение на  чл.7 от Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места в Община Шумен на ОбС Шумен. При предявяване на акта, жалбоподателя Х. не е отразил възражения. Не се е възползвал и от законното си право да депозира такива в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. 

Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, административно-наказващият орган издал обжалваното НП като  възприел изцяло констатациите, съдържащи се в АУАН. На основание на основание  чл.41, т.1 от Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места в Община Шумен на ОбС Шумен и чл.53 от ЗАНН на К.А.Х., с ЕГН **********, с пост. адрес *** била  наложена „глоба“ в размер на 100 лева за нарушение на чл.7 от същата наредба.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от  събраните по делото гласни доказателства, както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства. Съдът кредитира изцяло показанията на всички разпитани по делото свидетели, тъй като същите пресъздават това което са възприели непосредствено, като показанията им са логични и безпротиворечиви, кореспондират и с писмените доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателя е извършил визираното в акта и в НП, нарушение по следните правни съображения: Настоящият състав намира, че административно-наказателното производство е проведено без съществени  нарушения на процесуалните правила, визирани в ЗАНН. АУАН е съставен от длъжностно лице със съответните компетенции, съдържа необходимите реквизити, изброени в чл.42 от ЗАНН, и е предявен надлежно. НП е издадено от компетентен орган, отговаря на изискванията на чл.57 от ЗАНН и е надлежно връчено. Правото на защита на нарушителя не е накърнено, нито затруднено по никакъв начин. Събраните  писмени и гласни доказателства  по несъмнен начин доказват извършеното административно нарушение на 22.08.2017г. Безспорно се установява, че в деня на проверката в с. Струйно, на ул. Васил Коларов № 25, в двора на бившето училище, жалбоподателя К.Х. е пуснал свободно собствените си селскостопански животни в общински имот в нарушение на чл.7 от  Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места в Община Шумен на ОбС Шумен.

 Съгласно посочената за нарушена разпоредба -  чл.7 от Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места в Община Шумен Наредба се забранява отглеждането и пашата на селскостопански животни и пчелни семейства в обществени озеленени площи на урбанизираните територии, в това число всички паркове, градини, улично озеленяване, извънселищно озеленяване и паркове, гробищни паркове, на територията на спортни обекти, в междублоковите пространства, в дворовете на заведения за болнична помощ, училища, детски градини и детски ясли и заведения за социални грижи.  Безспорно е установено по делото, както от показанията на тримата разпитани свидетели, така и от изготвения снимков материал, че в двора на бившето училище в с. Струйно, на 22.08.2017г. са били пуснати свободно селскостопански животни, част от които са били собственост на жалбоподателя К.Х..

Съдът намира за неоснователен изложеният от процесуалния представител на жалбоподателя, довод за нарушение на чл.40, ал.1 от ЗАНН. В настоящият случай, акта за установяване на административно нарушение е съставен както в присъствието на нарушителя, така и в присъствието на свидетелите, които са присъствали при установяване на нарушението. АУАН е съставен пред дома на нарушителя, след като същия е потвърдил, че част от установените в двора на бившето училище, животни са негова собственост.

Настоящият съдебен състав намира за неоснователен и довода на процесуалния представител на жалбоподателя за нарушаване изискванията на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, тъй като липсва пълно и точно описание на нарушението. Процесуалният представител на жалбоподателя излага довод, че предвид обстоятелството, че видно от справката от ИС на БАБХ към 22.08.2017г. жалбоподателя К.А.Х. е бил собственик на три броя ДПЖ – овце, които са идентифицирани с електронни ушни марки, липсва пълно и конкретно описание на установеното нарушение. Забраната, визирана в чл.7 от  Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места в Община Шумен на ОбС Шумен не касае определен брой животни, а изобщо селскостопански животни. В случаят е без значение дали са три или 9 броя животни, пуснати на паша в двора на бившето училище. Съгласно чл.132, т.4 от ЗВМД, задължение на собственика, съответно ползвателя е в тридневен срок писмено да уведоми ветеринарния лекар, обслужващ животновъдния обект, за новородени и закупени животни от видове, които подлежат на идентификация. Обстоятелството, че съгласно справката от ИС на БАБХ към 22.08.2017г. жалбоподателя К.А.Х. е бил собственик на три броя ДПЖ – овце, които са идентифицирани с електронни ушни марки означава само и единствено, че самият жалбоподателя К.Х. писмено е уведомил обслужващия ветеринарен лекар за три от собствените му животни, но не и, че същия не е собственик и на други животни.   

Поради изложеното съдът намира, че жалбоподателя К.Х.  действително е нарушил чл.7 от  Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места в Община Шумен на ОбС Шумен, с което е осъществил от обективна страна състава на посоченото административно нарушение.

По отношение на субективната страна, доколкото и тримата свидетели дадоха показания, че кметицата на селото на няколко пъти е била предупреждавала собствениците на пуснатите в двора на бившето училище, животни, то нарушението е извършено виновно, под формата на пряк умисъл.

Съдът намира, че по отношение на това деяние административно-наказващият орган правилно е издирил приложимата материална норма и правилно е санкционирал нарушението съобразно санкционната норма на чл.41, т.1 от Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места в Община Шумен на ОбС Шумен. Санкционната разпоредба предвижда налагане на глоба до 1 000 лева. На жалбоподателят е наложена „глоба“ в размер на 100 лева, който според съда е справедлив и съответстващ на тежестта на извършеното административно нарушение. Административно-наказващият орган е обсъдил и възможността за приложение разпоредбите на чл.28 от ЗАНН, като правилно е преценил, че липсват основания за неговото прилагане. Доколкото в настоящият случай нарушението не е с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на административно нарушение от същия вид и има данни за отправени предупреждения и забележки от страна на кметицата на селото, правилно АНО не е намерил основания за прилагане на чл.28 от ЗАНН.

С оглед на гореизложеното, съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде потвърдено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:  

 

ПОТВЪРЖДАВА като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № И-2711/14.11.2017г. на Кмета на Община - Шумен, с което на основание  чл.41, т.1 от Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места в Община Шумен на ОбС Шумен и чл.53 от ЗАНН на К.А.Х., с ЕГН **********, с пост. адрес *** е  наложена „глоба“ в размер на 100 лева за нарушение на чл.7 от същата наредба.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: