Р Е Ш Е Н И Е

 

591/11.12.2018г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На единадесети декември две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова

Секретар:Ц.К.

Прокурор: С. Александрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Административно  наказателно  дело №3035 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.378  от НПК.

На 20.112018г. от Шуменска Районна прокуратура е внесено в РС - гр.Шумен предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на М.П.М. с ЕГН ********** *** за извършено от него престъпление от общ характер по чл.343в ал.3, във вр. с ал.1, във вр. с чл.26 ал.1 от НК.

            Обвиняемият редовно призован  не се явява в съдебно заседание. Явява се адв. К.Д. от ШАК, която моли да бъде наложено наказание в минимално предвидения размер.

            Представителят на Шуменска районна прокуратура поддържа предложението. В хода по същество пледира за налагане на административно наказание над минимално предвидения размер , а именно около 1500 лева.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Обвиняемият М. П.М. е правоспособен водач на МПС. В периода 2016г. – 2017г. за допуснати от него административни нарушения  на правилата за движение по пътищата му били наложени  административни наказания „глоба“ с фишове, издадени от компетентни длъжностни лица от МВР, които обвиняемият не бил платил до м. ноември 2017г. Поради тази причина със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 17-0323-000312/14.11.2017г, Началникът на РУ гр. Велики Преслав наложил на М. санкция по чл.171 т.1 б. „д“ от ЗДвП, а именно временно отнемане на свидетелството за управление на МПС, до заплащане на дължимата сума. ЗППАМ била връчена на М. на 06.03.2018г. На тази дата му било иззето и СУМПС. Въпреки че свидетелството за правоуправление вече му било отнето, М. продължил да шофира. Във вечерните часове на 06.04.2018г. той управлявал л.а. „Ситроен Берлинго“ с рег. № 1-РШ-704 по улиците на гр. Шумен. Около 23.25ч., на бул. „Мадара“, обв.М. бил спрян за извършване на проверка от служители на РУ - гр. Шумен. В хода на същата било констатирано, че водачът шофира, въпреки че СУМПС му е принудително отнето посредством принудителна административна мярка. Констатацията на полицейските служители била обективирана в АУАН № 436786 от 06.04.2018г., след което органите на реда отново предупредили М. за правната непозволеност на неговото поведение. Въпреки съставения му АУАН и отправеното предупреждение обвиняемият още същата вечер поел управлението на друго МПС - т.а. „Мерцедес“ с рег. № Н 1482 ВР и продължил да шофира по улиците на гр. Шумен. Вече на 07.04.2018г., около 00.45ч,, на ул. „Владайско въстание“ в гр. Шумен той отново бил спрян от полицейски служители, които установили, че шофира, въпреки че СУМПС му е принудително отнето посредством принудителна административна мярка. Полицейските служители съставили на водача АУАН №436741 от 07.04.2018г. Обвиняемият подписал и двата  АУАН като отразил саморъчно , че няма възражения. Разпитан в хода на досъдебното производство в качеството на обвиняем,М.М. признава вината си.

Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на: събраните в досъдебното производство доказателства по надлежния процесуален ред, които са приобщени по реда на чл.283 от НПК. Съдът намира, че събраните  доказателства по делото са безпротиворечиви и взаимно допълващи се и се намират в хармонично единство и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешно убеждение на съда и обосновават решението на съда.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че обв.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл.343в ал.3, във вр. с ал.1, във вр. с чл.26 ал.1 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 200 до 1000 лева. Същевременно се установи, че обвиняемият, който е пълнолетен, не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК и в резултат на деянието  няма нанесени имуществени вреди, поради което са налице предпоставките на чл.78а от НК и  следва да бъде освободен от наказателна отговорност. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчита като смекчаващи отговорността обстоятелства добросъвестното поведение на обвиняемия в производството, направените самопризнания. От друга страна, обстоятелството ,че се касае за продължавано престъпление, регистрираните множество нарушения на ЗДвП следва да бъдат отчетени като оттегчаващи, поради което счита, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер над минималния предвиден от закона, а именно - 1200лв. Доколкото в чл.343г от НК за престъплението по чл.343в ал.3 от НК не е предвидено налагане и на наказание “лишаване от право да управлява МПС“ такова не следва да бъде налагано. По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия М.П.М. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, висше образование, женен, неосъждан, безработен  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че  на 06.04.2018г. и на 07.04.2018г. в гр. Шумен, при условията на продължавано престъпление, управлявал МПС - съответно л.а. „Ситроен Берлинго“ с рег. № 1-PUS  - 704 /на 06.04.2018г./ и т.а. „Мерцедес“ с рег. № Н 1482 ВР /на 07.04.2018г,/ в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС - със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №17-0323 - 000312/14.11.2017г. на Началника на РУ гр. Велики Преслав- престъпление по чл. 343в ал. 3, във вр. с ал.1, във вр. с чл.26 ал.1 от  НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  И МУ  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1200 /хиляда и двеста / лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК пред ШОС в 15 - дневен срок от днес.

 

Районен   съдия: