О П Р Е Д Е Л И: 274/27.11.2018г.

 

            ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между страните, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимият А.И.С. на 10.10.2018 г. в с. Хитрино, пред портала на “Кариера“ – село Хитрино, е държал акцизни стоки без български акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон /чл. 28, ал. 1 от ЗТТИ – тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове; чл. 64, ал. 4 от ЗАДС – бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване; чл. 2, т. 2 от ЗАДС – на облагане с акциз подлежат тютюневите изделия; чл. 12, ал. 1, т. 1 от ЗАДС – тютюн за пушене /за лула и цигари/ е тютюн, който е нарязан или раздробен по друг начин, усукан или пресован на плочки и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка; чл. 100, ал. 1 от ЗАДС – ….. тютюневите изделия, предназначени за местния пазар, се предлагат и продават само облепени с бандерол/ - 5.085 кг насипен тютюн за пушене на стойност 1570.25 и стойност на дължимия акциз в размер на 772.92 лева, като случаят е немаловажен. Деянието е извършено виновно, с пряк умисъл, поради което и на основание чл. 234, ал. 1, предл. 2-ро от НК, вр. чл. 55, ал 1, т. 1 от НК му налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от ДЕСЕТ месеца.

На основание чл. 66 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК не се налага предвиденото по-леко наказание „глоба“, както и лишаване от права по чл. 37, ал.1, т. 7 от НК.

С деянието не са причинени съставомерни щети.  

ОСЪЖДА А.И.С. да заплати в полза на държавата сумата от 110.00 /сто и десет/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 57/2018 г. по описа на ТМУ – Варна, които следва да бъдат внесени по сметка на Митница Варна гр. Варна – IBAN: ***, BIC ***: BUIB BGSF, при банка: СИБАНК клон Варна, както и 5.00 лева такса при издаване на изпълнителен лист - по сметка на ШРС. 

            На основание чл. 53, ал. 2, б. „а“ от НК, вр. чл. 234, ал. 3 от НК, отнема в полза на държавата намиращи се на съхранение в Митническо бюро – Шумен веществени доказателства, а именно: 4.960 кг тютюн за пушене /след като е приспаднато количеството тютюн от 0.125 кг. за проби/.  

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 3046/2018 г. по описа на ШРС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.