О П Р Е Д Е Л И:      276/28.11.2018г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между страните по НОХД № 3086 по описа на ШРС за 2018 година, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемата С.Б.С. *** е държала акцизни стоки без български акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон /чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия /ЗТТИ/ – Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условия и по реда на Закона за  акцизите и данъчните складове, чл. 64, ал. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/ - Бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, по който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване: чл. 2, т. 2 от ЗАДС – На облагане с акциз подлежат: тютюневите изделия: чл. 12, ал. 1, т. 1 от ЗАДС: „Тютюн за пушене /лула и цигари“/ е: Тютюн, който е нарязан или раздробен по друг начин, усукан или пресован на плочки и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка; чл. 100, ал. 1 от ЗАДС – „…тютюневи изделия, предназначени за местен пазар, се предлагат и продават само облепени с бандерол“/ - 4.035 кг. насипен тютюн за пушене на стойност 1 293.22 лв. /хиляда двеста деветдесет и три лева и двадесет и две стотинки/ и стойност на дължимия акциз в размер на 613.32 лв. /шестстотин и тринадесет лева и тридесет и две стотинки/, като случаят е немаловажен, с което е осъществила от обективна и от субективна страна състава на престъпление по чл. 234, ал. 1, предл. 2-ро от НК.

            Деянието е извършено виновно, с пряк умисъл.

За горепосоченото деяние на обвиняемата С.Б.С. на основание чл. 234, ал. 1, предл. 2-ро от НК, във вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК,  се налага наказание “лишаване от свобода”, за срок от 4 /четири/ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от 3 /три/ години.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК страните се споразумяха да не бъде налагано наказание „глоба“.

Имуществени щети от деянието не са настъпили.

На основание чл. 53, ал. 2, б.“а“ от НК отнема в полза на държавата веществените доказателства, а именно: тютюневи изделия без български акцизен бандерол, които се намират на съхранение в склад на Митническо бюро – Шумен, към ТМУ – Варна по складова разписка № 100/26.10.2018 г.

ОСЪЖДА обвиняемата С.Б.С. да заплати в полза на държавата, сумата от 260.00 /двеста и шестдесет лева/, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 48/2018 г. по описа на ТМУ - Варна, която следва да бъде внесена по сметка на Митница - Варна, както и 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист по сметка на РАЙОНЕН СЪД – ШУМЕН.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 3086/2018 г. по описа на ШРС и по Досъдебно производство № 48/2018 г. по описа на ТМУ - Варна.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.