Мотиви към присъда по НОХД N 3017 по описа за 2017г. на ШРС

 

На 14.12.2017г. от Шуменска Районна прокуратура е внесен в РС - гр.Шумен  обвинителен акт по ПД 105/14.12.2017г., по който  е образувано производство пред първа инстанция срещу М.А.М., ЕГН **********за извършено от него престъпление от общ характер по чл.343б ал.3 от НК . В диспозитивната част на обвинителния акт е посочено, че на  08.12.2017г.  в гр.Шумен по ул. «Дедеагач» до кръстовището с ул. «Индустриална»  управлявал МПС – лек автомобил «Фолксваген Пасат» с рег. №  Т 4392 ВТ, след употреба на наркотични вещества – амфетамин, канабис – 5, метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство  дрегер «Drug Test 5000“ / съгласно  Наредба №1 от 19.07.2017г./престъпление по чл. 343б ал.3  от НК.

С разпореждане от 14.12.2017г.  обвиняемият  е предаден на съд за възведеното с обвинителният акт обвинение .

В съдебно заседание представителят на ШРП поддържа така възведеното обвинение и предлага на съда да наложи на подсъдимия наказание при условията на чл.55 ал.1 т.1 от НК, а именно «лишаване от свобода» за срок от 4 месеца, изтърпяването на което да бъде отложено за срок от 3 години, глоба в размер на 500 лева и «лишаване от право да управлява МПС» за срок от 7 месеца.

Разпитан пред съда подсъдимият  се признава за виновен в извършването на посоченото в обвинителния акт деяние,  дава  обяснения. В  защитната си реч  и в последната дума изразява съжаление за извършеното.

След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено от фактическа страна следното: Подс. М.А.М. е правоспособен водач на МПС. След като употребил наркотични вещества, на 08.12.2017г. около 21.45 часа управлявал л.а. «Фолксваген Пасат» с рег. №  Т 4392 ВТ в гр.Шумен по ул. «Дедеагач» в посока кръстовището с ул. «Индустриална». Свидетелите Н.Р.К. и Г.Й.Д. - служители на РУ гр.Шумен  се намирали в същият пътен участък като спирали движението във връзка с възникнала авария с водопреносната мрежа.  На подс. М. бил подаден  сигнал за спиране  със стоп палка, но М. не преустановил движението на управлявания от него автомобил веднага при подаване на сигнала, а малко след  мястото, където били позиционирани полицейските служители. По повод на това му била извършена проверка, при която подсъдимият говорел завалено. Свидетелите К.и Д.поискали съдействие  от екип на «Пътна полиция» при ОДМВР – Шумен. На место пристигнали  св. Е.С.Б.и М. И.Р., които тествали подс. М. с  техническо средство  дрегер Drug Test 5000“ с фабр. № ARJF – 0023, който отчел употреба на наркотични вещества - амфетамин, канабис – 5, метамфетамин. Бил му издаден издаден талон за медицинско изследване, в който подсъдимият отразил, че приема  показанията на техническото средство. Бил му съставен АУАН серия Д № 065872, за нарушение на чл.5 ал.3 т.1 пр.2 от ЗДвП, в който е отразено, че подс. М. няма възражения.

Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на: обясненията на подсъдимия, показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели, както и присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства по делото. Доказателственият материал събран по делото е безпротиворечив в своята цялост. Подсъдимият признава вината си, показанията на свидетелите кореспондират с обясненията на подсъдимия и приобщените  писмени доказателства по делото. По отношение на посдс. М. по безспорен начин  е установено, чрез техническо средство  дрегер «Drug Test 5000  управление на МПС, след употреба на наркотични вещества – амфетамин, канабис – 5, метамфетамин, Съдът намира, че събраните и обсъдени по този начин доказателства по делото са безпротиворечиви и взаимно допълващи се и се намират в хармонично единство и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешно убеждение на съда и обосновават решението на съда по следните правни съображения:

Съдът като прецени всички доказателства, релевантни за делото съгласно чл.14 от НПК поотделно и в тяхната съвкупност, приема, че с горното деяние подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер,  наказуемо по чл.343б ал.3 от  НК, защото:

* обект на престъплението са обществените отношения свързани с безопасността на движението по пътищата;

* от обективна страна подсъдимият е извършил фактически действия по "управление на автомобила", което съгласно константната практика на Върховния съд е "всяка една манипулация и боравене с уредите, приборите и механизмите му";

             - чрез техническо средство  е безспорно установено, че  управлявал МПС след употреба на наркотични вещества;

 * субект на престъплението е пълнолетно вменяемо лице;

            * от субективна страна престъплението е извършено от подсъдимия с пряк умисъл - той е съзнавал обществено опасния характер на деянието и е целял настъпването на обществено-опасните последици.

Като причина за извършване на престъплението следва да се отбележи несъобразяването и незачитането на правилата за безопасност на движението по пътищата от страна на подсъдимия.

            При определянето на наказанието съдът прецени: степента на обществената опасност на конкретното деяние, степента на обществена опасност на дееца - данните за личността му, както и подбудите за извършване на престъплението и констатира следните обстоятелства от значение за отговорността на подс. М.:

* смекчаващите вината обстоятелства – неосъждан, самопризнания, критично отношение към извършеното, осъзнава вината си, добросъвестно поведение в наказателния процес;

*  отегчаващи вината обстоятелства – съдът не констатира такива;

Гореизложените обстоятелства мотивираха съда да приеме,че целите на наказанието посочени в чл.36 от НК могат да бъдат постигнати при наличието на констатираните по-горе смекчаващи вината обстоятелства. За престъплението по чл.343б ал.3 от НК e предвидено наказание "лишаване от свобода"  от една до пет години и глоба от 500 до 1500 лева, но съдът намира, че  дори и наложено в минимален размер това наказание би се оказало несъразмерно тежко както за извършителя, така и за извършеното, защото деецът не представлява голяма обществена опасност и целите на наказанието могат да бъдат постигнати, като наказанието бъде определено при условията на чл.55 ал.1 т.1 от НК , тъй като съдът намира, че са налице  многобройни  смекчаващи отговорността. Съдът, съобразявайки горните обстоятелства  счита, че справедливо и съответно на извършеното от подс.М. ще бъде определяне на  наказание  4 месеца  «лишаване от свобода» и глоба в размер на 500 лева. По отношение на така определеното наказание “лишаване от свобода” съдът счита, че за да бъдат постигнати целите на наказанието посочени в чл.36 от НК не се налага ефективно изтърпяване на наказанието, защото условното осъждане при условията на чл.66 ал.1 от НК, за чието приложение са налице всички законови предпоставки, ще бъде достатъчно средство за превъзпитание на подсъдимия. Поради това съдът отложи изтърпяването на така определеното наказание “лишаване от свобода” за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила. На основание чл.59 от НК съдът приспадна времето, през което подс.  М.М. е бил задържан за 24 часа по ЗМВР. Също така в съответствие с разпоредбата на чл.343г от НК съдът намира, че следва да наложи и наказание "лишаване от право да управлява МПС" в размер под средния, предвиден от закона, а именно – пет месеца. На основание чл.59 от НК съдът зачете предварителното лишаване на подсъдимия от правото да управлява МПС, считано от 08.12.2017г., Комбинацията от така определените размери на тези наказания, съдът намира за справедлива и съответстваща на тежеста, обществената опасност и моралната укоримост на престъплението и подходящи да повлияят поправително и превъзпитателно към спазване на законите и добрите нрави от страна на осъдения, освен това съдът счита, че така определеното наказание ще въздейства предупредително върху него и ще му се отнеме възможността да върши и други престъпления, а освен това ще въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.  

 

Районен съдия: