Мотиви към Решение по НАХД № 3132/2017г.

 

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на А.А.К. и И.А.Д. – обвиняеми по ДП № 702/2017г. по описа на РУ гр. Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.235, ал.6 във връзка с ал.1 от НК, предвиждащ наказание до една година “лишаване от свобода” или „пробация“ или „глоба“, извършителите не са осъждани /реабилитирани са/ за престъпление от общ характер и не са освобождавани от наказателна отговорност, причинените с деянието имуществени вреди са възстановени и не са налице отрицателните предпоставки за приложението на чл.78а,ал.7 НК..      

В съдебно заседание, обвиняемите К. и Д., редовно призовани се явяват лично и изразяват становище, че са съгласни с предложението. ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 702/2017 г. по описа на РУ гр. Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: Обвиняемите А.А.К. и И.А.Д. работели като секачи в „К. К.“ ЕООД гр. Шумен, с ЕИК 127607004. На 08.02.2017г. старши лесничей при ТП „Държавно горско стопанство“ Шумен – свидетеля Р.С.Г. от името на Регионална Дирекция по горите Шумен, издал на фирмата позволително за сеч № 0349678. Съгласно позволителното, сечта следвало да се извърши в отдел 94, подотдел „а“, находящ се в землището на с. Салманово, обл. Шумен. Трябвало да се секат дървета от дървесен вид „Цер“, „Благун“ и „Габър“, имащи контролна горска марка /КГМ/ с номера А 3968, А 3986 и А 3970 и маркирани със синя боя. Сечта започнала в началото на месец март 2017г., като обвиняемите К. и Д. били инструктирани от свид. К. В. М. – лицензиран лесовъд в „К. К.“ ЕООД, как да бъде извършена сечта и кои дървета да се секат.

На 19.03.2017г. докато работили на сечището, обвиняемите решили да „улеснят“ работата си и да напълнят по-бързо струпаната фигура от нарязани дърва. За целта обвиняемите К. и Д. започнали да режат дървета, които били по-близо до фигурата, но не били маркирани с КТМ, посочена в позволителното за сеч. Двамата отрязали 44 броя немаркирани дървета от дървесен вид „Цер“, които се равнявали на 4, 53 пл.куб.метра дърва за огрев. По-късно същият ден, свид. М. заедно със свидетеля В.И.М. – управител на „К.  К.“ ЕООД и свид. Р.Г. и Х.Н.Х. – горски надзирател в ТП – ДГС Шумен направили проверка на отдела и установили нарушението. За извършеното нарушение свид. К. М. съставила констативен протокол сер. Д00А № 2344 и по един АУАН срещу обвиняемите, които те подписали без възражения.    Отрязаните от обвиняемите дървета били на 19.09.2017г. били върнати на ТП - ДГС Шумен

В хода на досъдебното производство била изготвена съдебно – лесотехническа експертиза, видно от която стойността на отсеченото количество от дървесина е 296, 64 лева, като с отсичането на немаркираните дървета не е нанесена щета на насаждението.

В хода на съдебното производство, от страна обвиняемият не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че всеки от обвиняемите А.К. и И.Д., в съучастие като съизвършители, с редовно писмено позволително, но извън указаните в него, отсичайки дървета -  4,53 пл.куб.метра на стойност 296,64 лева от горския фонд, немаркирани с КГМ,  находящи се в землището на с. Салманово и представляващ отдел 94 „а“, като случаят е маловажен е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.235, ал.6 НК във връзка с чл.235, ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия А.К. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                      за престъплението, което е умишлено е предвидено “лишаване от свобода” до една година или “пробация” и “глоба”;

-                      деецът не е осъждан за престъпление от общ характер / реабилитиран на осн.чл.88а НК във връзка с чл.82, ал.1,т.4 НК, считано от 12.05.2012г./ и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-         причинените с деянието имуществени вреди са възстановени – отсечените немаркирани дървета „Цер“ са били върнати на ДП - ДГС Шумен.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия И.Д. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                      за престъплението, което е умишлено е предвидено “лишаване от свобода” до една година или “пробация” и “глоба”;

-                      деецът не е осъждан за престъпление от общ характер /реабилитиран на осн.чл.86, ал.1 НК, считано от 23.07.2016г./ и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-         причинените с деянието имуществени вреди са възстановени – отсечените немаркирани дървета „Цер“ са били върнати на ДП - ДГС Шумен.

 

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемите, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дейците  – и двамата са неженени, с начално образование, неработещи по трудови договори, т.е. налице са  добри данни за техните личности. За да определи наказанието, съдът отчете пълното  самопризнание на обвиняемите и съдействието им за разкриване на обективната истина, мотивите и причините за извършване на процесното деяние, както и изказаното искрено съжаление, поради което намира, че наложената санкция за всеки от тях следва да е в минималния размер. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на обвиняемите, така и на останалите членове на обществото.

На основание чл.189, ал.3 от НК съдът възложи на обвиняемите А.К. и И.Д. - пропорционално, направените деловодни разноски по досъдебното производство.

 

В този смисъл съдът се произнесе с решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: