Р Е Ш Е Н И Е

 

223/14.3.2019г. , гр.Шумен  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, проведено на  деветнадесети февруари през две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:

Районен съдия: Мирослав Марков     

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело №27 по описа за 2019 год. на Районен съд – Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство с правно основание  чл.50 от СК.

В искането си до съда, съпрузите М.Г.Т. ЕГН **********, постоянен адрес: *** и Т.Р.Т. ЕГН **********, постоянен адрес: ***, молят за постановяване на решение за прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен акт за граждански брак №169/07.06.1997 г. от Община – Шумен, по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Навеждат твърдения, че от брака си нямат деца, които да не са навършили пълнолетие. Постигнали са споразумение по смисъла на чл. 51 от СК относно уреждането на  отношенията след развода, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите се явяват лично като поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение. Потвърждават сериозното си и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.

 При преценката на доказателствата, съдът взе предвид: оригинал на удостоверение за сключен граждански брак от 07.06.1997 г., за което е съставен акт за граждански брак №169/07.06.1997 г. от Община – Шумен, ксерокопие на удостоверение за раждане от *** г., издадено въз основа на акт за раждане №47/14.01.1999 г. от Община – Шумен, ксерокопие на нот. акт №128, том V, рег. №9771, дело №734/2011 г. на нотариус С. при ШРС, ксерокопие на рег. талон с данни за МПС *** на името на Т.Р.Т., удостоверение за застрахователна стойност на МПС №1418/04.01.2019 г. от ЗАД „Армеец“ – Шумен, декларация за семейно и материално положение и имотно състояние на М.Т. от 07.01.2019 г., декларация за семейно и материално положение и имотно състояние на Т.Т. от 07.01.2019 г.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, намира за установени посочените фактически констатации и формира следните правни изводи:

Двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят да се издирват мотивите за прекратяване на брака. Едновременно с това прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала. Ето защо намира, че следва да бъде утвърдено от съда, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

По отношение на разноските, молителите са изразили становище, да останат така както са направени. При завеждане на исковата молба се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, която е внесена по сметка на съда. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв.

Предвид посоченото, по делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв., която следва да се раздели между молителите.

Следва да се определи и държавна такса по споразумението в частта за имуществените отношения между съпрузите в размер на 2% върху стойността на получените в дял недвижими имоти или МПС.

Предвид гореизложеното, съдът на основание чл.330, ал.3 от ГПК и  чл.51, ал.2 от СК

 

                 Р  Е  Ш  И

 

ДОПУСКА развод по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК и  прекратява брака между М.Г.Т., ЕГН ********** и Т.Р.Т., ЕГН **********, за който е съставен Акт за граждански брак №169/07.06.1997 г. от Община – Шумен.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

1. Двамата съпрузи М.Г.Т., ЕГН ********** и Т.Р.Т., ЕГН **********, се съгласяват бракът им да бъде прекратен поради сериозното и непоколебимо взаимно съгласие, без съдът да издирва мотивите им за прекратяването на брака - чл.50 от СК.

2. Двамата съпрузи нямат ненавършили пълнолетие деца, поради което не следва да се споразумяват за упражняването на родителските права относно родените през времето на брака деца, както и режима на лични отношения и издръжка.

3.   Съпрузите нямат претенции за издръжка един към друг.

4. Семейното жилище, представляващо ВТОРИ ЖИЛИЩЕН ЕТАЖ от двуетажна жилищна сграда с идентификатор ***, състоящ се от две стаи, кухня, салон, баня и тоалетна, балкон с общо стълбище за етажите и тавана, се предоставя за ползване от Т.Р.Т., ЕГН **********, като съпругата го е напуснала и няма претенции за ползването му.

5. Лекият автомобил с рег. номер ***, марка ФОЛКСВАГЕН, модел ПАСАТ, брой места 4+1, цвят БЯЛ, с номер на двигател: ***, с номер на рама: ***8, се поставя в дял и изключителна собственост на Т.Р.Т., ЕГН **********. Застрахователната стойност към 04.01.2019 г. е 500,00 /петстотин/ лева. М.Г.Т., ЕГН ********** се отказва да получи уравнение на дела си.

6. Другите движими вещи, придобити през време на брака в режим на съпружеска имуществена общност са разпределени доброволно, извънсьдебно и всеки държи своя дял.

7. След прекратяването на брака съпругата М.Г.Т., ЕГН **********, ще продължи да носи брачното си фамилно име - Т..

8. Съпрузите се споразумяха разноските по делото и държавните такси да се поемат от М.Г.Т., ЕГН **********.

 

ОСЪЖДА М.Г.Т., ЕГН **********, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, както следва:

Сумата от 10,00 лева представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7, т.1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК;

и сумата от 40,00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК както и 5,00 лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

    Решението е окончателно.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: