Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

07.06.2019г. , гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и пети април , през две хиляди и деветнадесета    година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.   ,  като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №38 по описа за 2019  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по  чл.50  от СК

Делото е образувано въз основа на искова молба депозирана от Р.Й.С. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** срещу М.И.С. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес ***-, с която моли бракът им да бъде прекратен  по исков ред , без произнасяне по въпроса за вината   . Ответникът предявява насрещен иск , оспорва изложените в исковата молба обстоятелства . В съдебно заседание   съпрузите  заявяват , че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака им по взаимно съгласие . В устен вид излагат  споразумение по чл.51 от СК и молят да бъде одобрено от съда . Във връзка с горното молят съда , по реда на чл.214 ал.1 от ГПК  да допусне промяна в правното основание на иска, като същият се счита заведен по реда на чл.50 СК.

С оглед  становището на страните, съдът с протоколно определение от 25.04.2019г.   , на основание чл.214 от ГПК е допуснал изменение на основанието на първоначално предявения иск от чл.49 от СК на чл.50 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: от Удостоверение за сключен граждански брак  , издадено въз основа на Акт за граждански брак № *** г. на Община Шумен  е видно , че страните са съпрузи от 03.09.2004г. Съгласно Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане № *** г. на Община Шумен  , по време на брака имат родено едно дете Й. М. И. , ЕГН ********** , което към момента е непълнолетно .

 Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на непълнолетното дете . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на детето  родено от брака  ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената    , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа  .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК  , мъжът    следва да бъде осъден  да заплати по сметка на ШРС сумата 100,80 лева   – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето  .

Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И:

ПРЕКРАТЯВА  сключения на 03.09.2004г. , с Акт  № *** г. на Община Шумен  , ГРАЖДАНСКИ БРАК  между Р.Й.С. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** и  М.И.С. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес ***-, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Р.Й.С. , ЕГН **********  и М.И.С. , ЕГН ********** , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на  роденото от брака дете Й. М. И. , ЕГН ********** се предоставя на майката Р.Й.С. , ЕГН **********,  с МЕСТОЖИВЕЕНЕ при нея , на настоящ адрес .

·        ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между бащата М.И.С. , ЕГН **********  и детето Й. М. И. , ЕГН **********  , както следва :  всяка седмица в петък от 18 часа,  до 17.00 ч. в неделя с преспиване.  Всяка година по два дни на  Коледните и Новодогишни празници. През лятото, през м. юли и м.август по 15 дни при бащата и 15 дни при майката. Втората половина от пролетните и великденските ваканции .

·         ОСЪЖДА бащата М.И.С. , ЕГН **********   да заплаща на непълнолетното си дете Й. М. И. , ЕГН ********** , със съгласието на майка му Р.Й.С. , ЕГН **********   , месечна издръжка от  140 (сто и четиридесет ) лева , считано от датата на  влизане в сила на съдебното решение  , с падеж – десето   число на месеца за който се дължи, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска , до настъпване на причини за нейното изменяване или прекратяване .

·        След прекратяване на брака съпругата Р.Й.С. , ЕГН **********   ВЪЗСТАНОВЯВА   предбрачното си фамилно име  М.

·        След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА .

·        След прекратяване на брака , СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните ,  находящо се в гр. Шумен, ул. „***  ще се ползва от съпруга М.И.С. , ЕГН **********

ОСЪЖДА М.И.С. , ЕГН **********   да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт , по сметка  на ШРС ,  сумата  115,80 ( сто и петнадесет лева и осемдесет ст.) лева  , от която 15 лева – остатъка от дължимата държавна такса за водене на делото и 100,80 лева – държавна такса върху определената издръжка за детето .  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: