Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

333/9.4.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на осми април 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 165/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Молба, с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК.  

Искова молба от М.М.Н., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу А.А.А., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 127 от СК. Излага, че с ответника живеели на съпружески начала, като по време на съжителството им се родило детето А. А. А., ЕГН : **********. Двамата били във фактическа раздяла от м. януари 2019г.. Считайки, че може да осигури подходящи грижи и възпитание на детето, претендира предоставяне упражняването на родителските права над него и определяне местоживеенето му при нея, определяне на мерки за лични отношения на детето с ответника, осъждането му да заплаща месечна издръжка, в размер от 480 лева, от предявяване на иска и разноските в производството.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор. Счита молбата допустима и частично неоснователна. Иска постигане споразумение в частта и за предоставяне родителските права, определяне местоживеенето на детето при майката и заплащане издръжка до размер от 200 лева месечно.

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, лично и с представители, поддържат заявеното в исковата молбата и отговора.

Така предявените искания са допустими, разгледани по същество са основателни заявените от ответницата, по следните съображения :

От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност се установи следното от фактическа страна:

Видно от удостоверение за раждане, по акт за раждане № 727/10.06.2014г. на Община Шумен, страните са родители на малолетния А., роден по време на съвместното им съжителство. Независимо от липсата на каквито и да е доказателства, от частта на твърденията на страните, съвпадащи с представения социален доклад, може да се приеме, че родителите на детето се разделили в началото на 2019г., от когато то, с майката живеели в ***. Тя, подпомагана от свои възходящи полагала непосредствени грижи за малолетния. Бащата живеел в жилище на своята майка, където и осъществявал контактите с детето, след раздялата. Последната, не ги ограничавала. Двамата родители работят по трудово правоотношение с възнаграждение от 560 лева, бащата и 700 лева, майката. Имат родителски капацитет, жилищни условия и могат да задоволяват потребностите на детето с помощта на разширеното семейство.

По отношение на социалната среда на детето се установи, че тя по настоящото му местоживеене се свежда до майката, бабата по майчина линия и връстници от посещаваната детска градина. Безспорна е силната емоционална връзка между детето и майката, като не е прекъсната тя и с бащата.

По отношение на непосредствените родителски грижи, не се спори, че двамата родители полага необходимите родителски грижи за отглеждането, възпитанието и образованието на малолетното дете, съобразно възможностите си.

Така приетата за установена фактическа обстановка, доведе до следните изводи :

Преценявайки, че промяната в създаденото фактическо положение, ще има негативни последици за детето, настоящият състав счита, че в негов интерес е, да се определи местоживеенето му при майката, каквото е и желанието на страните.

Изложеното налага уважаване на молбата и, като се определи местоживеене на малолетното дете при нея, и, ѝ се предостави упражняването на родителските права, а на бащата се определи режим на лични контакти. Той, обаче следва да бъде значително по разширен, а, не така рестриктивен като претендирания от молителката. По делото, не е установен нито един факт, налагащ постановяване на толкова ограничен режим на контакти между детето и бащата. Поради това следва да се определи режим на контакти между детето А. и бащата, а именно всяка първа, втора и трета събота и неделя от месеца, от 10.00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя, с приспиване в дома на бащата, както и един месец през лятото и 15 дни през зимата, когато майката не е в отпуск, като детето се взема от бащата и се връща в дома на майката на адрес – ***, ***.

Имайки предвид нуждите на детето и неговата възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ такъв, следва да се определи на 350 лева, от които по голямата част, като паричен еквивалент, да се поеме от бащата, а именно 200 лева, като останалата част, да се поеме от майката, предвид полагането от нейна страна непосредствени грижи по отглеждане и възпитание на малолетното дете. Така определеният размер на издръжката се дължи от 17.01.2018г., с падеж първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска. В останалата му част, до пълния предявен размер от 480 лева, искането е неоснователно и следва да се отхвърли, за сумата от 280 лева.

На основание чл. 78, ал. 6 във вр. с чл. 83, т. 2 от ГПК,  следва да заплати по сметка на ШРС, държавна такса, върху определеният размер на издръжката в размер на 288 лева.

Независимо от претенциите на страните, за разноски, в производство по спорна администрация, не им се следват такива, поради което и не им се присъждат.

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето А. А. А., ЕГН : ********** на майката М.М.Н., ЕГН : **********, с адрес ***.  

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на малолетното дете А. А. А., ЕГН : **********, при майката М.М.Н., ЕГН : **********,***.  

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти между бащата А.А.А., ЕГН : ********** и малолетното дете А. А. А., ЕГН : **********, както следва : Всяка първа, втора и трета събота и неделя от месеца, от 10.00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя, с приспиване в дома на бащата в ***както и един месец през лятото и 15 дни през зимата, когато майката, не е в отпуск, като детето се взема от бащата и се връща в дома на майката, на адрес – ***,***.  

ОСЪЖДА бащата А.А.А., ЕГН : **********, да заплаща месечна издръжка на малолетното дете А. А. А., ЕГН : **********, в размер на 200 лв. /двеста лева/, считано от 17.01.2019г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж 1-во число на месеца, за който се дължи издръжката, чрез майката М.М.Н., ЕГН : **********.

ОТХВЪРЛЯ искането на М.М.Н., ЕГН : **********, с адрес ***, за осъждане на А.А.А., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплаща издръжка на малолетното дете А. А. А., ЕГН : **********, в размер на 480 лева месечно, за сумата от 280 лева, като неоснователно.

ОСЪЖДА А.А.А., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на Районен съд – гр. Шумен, сумата от 288 лева, държавна такса, върху определения размер на издръжката.

Разноски между страните, не се присъждат.

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му, на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: