Р Е Ш Е Н И Е

 

132/11.2.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На пети февруари                                                  две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 182 по описа на ШРС за 2019 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.28 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба от Дирекция “Социално подпомагане” – Шумен,  представлявана от Г.А.М., с искане детето С.В.Г.да бъде временно настанено в професионално приемно семейство за срок до завършване на средното ѝ образование.

            За Дирекция “Социално подпомагане” Шумен не се явява представител, не се депозира и становище по молбата.

Майката на детето ненамерена на адреса не се явява в съдебно заседание.

            Заинтересованата страна – приемното семейство В. и Н. М. - се явяват лично, като изразяват готовност да отглеждат детето в семейството си.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

С. е родена на ***г. от майка С.С.А. и баща В.Г.И.. Бащата е починал на 01.04.2003г. Майката има общо шест деца от различни бащи, като всички са в специализирани институции или приемни семейства, а едното е осиновено. Детето е настанено в приемното семейство на около шест годишна възраст,  като от тогава досега за нея са полагали грижи като приемно семейство само семейство М..  От материалите по делото се установява, че майката е с водеща диагноза „умерено тежка степен на умствена изостаналост, генерализирана епилепсия“, като не може да полага адекватни родителски грижи за С..  С решение № 117 от 21.02.2017г. по гр. д. № 278/2017г. по описа на ШРС, влязло в законна сила на 18.03.2017г.  настаняването на детето е продължено по съдебен ред за още две години, като настоящото производство е образувано, поради поредното изтичане на срока. Между майката и детето е прекъсната емоционалната връзка, като контактите между тях са изключително редки и се осъществяват по телефона. При изслушването на детето същото заявява привързаността си към приемните родители и иска да продължи да живее с тях.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, включително и  изслушване на детето в съдебно заседание, като обосновават следните правни изводи:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че майката на детето няма възможност да полага адекватни грижи за дъщеря си. Детето повече от десет години живее в професионалното приемно семейство на Н. и В. М.. Безспорно е настъпила пълна интеграция в семейството, където всички роднини,  приятели и съседи  приемат С. като част от семейството. Безспорно е, че за детето се полагат големи грижи и то се чувства добре. Към момента е навършила осемнадесет години, но завършва средната си образователна степен в ***.

Поради изложеното съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.25, ал.1, т.3 от Закона за закрила на детето, позволяващи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл.28, ал.4 от същия закон при определяне на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл.26, ал.1, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от изготвения Доклад от Дирекция “Социално подпомагане”, Шумен се установява по безспорен начин, че детето не може да бъде настанено в семейството на роднини и близки, доколкото не са установени такива, а бащата е починал. В настоящия случай, имайки в предвид интересите на детето, най-подходяща се явява мярката “настаняване в приемно семейство”. В приемното семейство детето ще получава внимание и грижи, подобни на тези, които евентуално би получавало в биологично семейство, поради което настоящият състав намира, че посочената мярка за закрила в най-голяма степен кореспондира с непосредствените интереси на детето. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че С. е в семейството още от 2007г.

           Позовавайки се на изнесената фактическа обстановка и като съобрази становищата на заинтересованите лица, съдът приема, че са налице, визираните в чл.25,  ал.1, т.3 от ЗЗДет. и чл.26, ал.1 от ЗЗДет. основания  за  настаняване по съдебен ред на детето С.  в приемното семейство до навършване на средното образование на детето. Поради това и молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде уважена.  

Водим от горното, съдът 

Р  Е  Ш  И:

  

НАСТАНЯВА детето С.В.Г.с ЕГН ********** в професионалното приемно семейство на В.А.М. с ЕГН ********** и Н.Д.М. с ЕГН ********** с адрес *** за срок до завършване на средното образование на детето, считано от датата на постановяване на решението,  или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на страните, а след влизането му в сила препис от същото да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен за сведение и изпълнение.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: