Р Е Ш Е Н И Е

 

138/12.2.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав,

на дванадесети февруари, през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание в следния състав:

                      Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.Кръстева

като разгледа докладваното от съдията

ГД №192 по описа за 2019г. на ШРС,

за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 30 от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба от Дирекция “Социално подпомагане” гр.Шумен, представлявана от Г.А., за прекратяване настаняването на Е. Н. М., ЕГН **********, в семейството на М.Б.В., ЕГН **********.

В открито съдебно заседание молителят, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Заинтересована страна М.Б.В., ЕГН **********, редовно призована, се явява лично. Заинтересована страна Е.И.Х. - майка на детето, ЕГН **********, редовно призовани, се явява лично.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: детето Е. Н. М., ЕГН **********, е родено от съжителството на Е.И.Х. и Н. М. М. – починал на ***г. След смъртта на бащата, майката заживяла на семейни начала с Н.С. от с. С..

От началото на 2016г. майката оставила детето Е. Н. М. и неговата сестра И. на грижите на М.Б.В. ***. С решение № ***г. на РС – П., детето Е. Н. М. било настан. в дома на М.Б.В., ЕГН ********** и Н. Х., ЕГН ********** –в. на децата.

На ***г. детето Е. Н. М. и неговата сестра И. посетили отдел „Закрила на детето „ДПС - П. и споделели, че са обект на физическо насилие от страна на М.Б.В.. Със заповед от ***г. Е. Н. М. и нейната сестра И. били  реинтегрирани в дома на майката Е.И.Х., с адрес *** е изготвен Социален доклад № ***г., приложен по делото, в който се обосновава становището за прекратяване на настаняването на Е. М. в семейството на М.Б.В. и Н. Х., предвид претърпяното насилие от детето  в семейството на неговата *** и в. . В съдебно заседание, при проведеното изслушване на основание чл. 15, ал.1 от ЗЗД, детето Е. Н. М. заяви, че желае да живее в дома на майка си. Майката Е.И.Х. заявява, че желае да полага грижи за детето си Е. Н. М..

При така установената фактическа обстановка, предвид основните принципи на закрилата, изразени в т. 2 на чл. 3 от ЗЗДет. и с оглед интересите на детето, съдът счита, че са налице предвидените в разпоредбата на чл. 30, във вр. с чл. 29, т.9, във вр. с чл. 28, ал. 7 от ЗЗДет., предпоставки за промяна на мярката за закрила, чрез прекратяване на настаняването на детето Е. Н. М. в семейството на М.Б.В..

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА настаняването на Е. Н. М., ЕГН **********, в семейството на М.Б.В., ЕГН **********, за реинтегрирането му в биологичното семейство при майката Е.И.Х., ЕГН **********.

Решението да се изпрати на молителя ДСП – Шумен .

Обжалването не спира изпълнението.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС, в седмодневен срок от връчването му на страните.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: