Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

 245/20.3.2019г.

 

Шуменски  районен  съд,  в  публичното  заседание на двадесет и първи февруари ,  през две хиляди  деветнадесета  година,  в  състав:  

                                                                                  СЪДИЯ: Зара Иванова  

при  секретаря  А.П.  като разгледа докладваното  от районният съдия  гр.д.  № 200  по  описа   за  2019 г.,  за  да  се произнесе   взе предвид следното:  

            Производство по чл. 27, ал.2, чл.28, ал. 1 във вр. с чл. 25, ал.1, т.3 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София, чрез Дирекция “Социално подпомагане“ Шумен, представлявано от Г. А. М. , с която моли детето Д. Б. С. с ЕГН:********** да бъде настанено в професионално приемно семейство на С.А.Д., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***. Детето е с родители: майка Б.А.С., ЕГН ********** и баща  - неизвестен. Семейството живеело  при крайно лоши хигиенно-битови условия. Майката Б.С. сама полагала грижи за трите си по-малки деца Н.Б. С., Д. С. А. и Д. Б. С.. Майката не разполагала с  доходи, за да задоволява основните потребности на децата, издържала се само от социалните помощи от ДСП по ЗСПД. Съжителят на майката С. Н. А. напуснал семейството и в момента бил извън пределите на Р България.

На 29.09.2017 г. след поредно посещение на адреса на който живее семейството били констатира условия, които криели риск за живота и здравето на децата.  Б.С.  депозирала декларация, че   желае децата и Н.Б. С., Д. С.А. и Д. Б. С. да бъдат оглеждане в приемно семейство .  Избрано е подходящо приемно семейство за детето Д.Б.С., като със Заповед № ЗД/Д-Н-135/29.09.2017 г. на Директора на ДСП Шумен и с Решение № 895/06.12.2017 г. на ШРС  детето Д.Б.С., ЕГН: ********** било настанено  в професионално  приемно семейство на С.А.Д., ЕГН: ********** с адрес *** за срок от една година.  Приемният родител С.А.Д. полагала необходимите грижи за детето и задоволявала потребностите му. Детето Д. било в добро здравословно състояние, без специфичен здравословен проблем. Личен лекар на детето била д-р П.,  според възрастта  му, били направени всички необходими имунизации. Детето се водело редовно на консултации и профилактични прегледи, нервно-психическото му развитие съответствало за възрастта му. При посещения в дома на приемното семейство се наблюдавало, че редовно се закупуват дрешки, аксесоари и други тоалетни принадлежности. Създаден бил оптимален дневен режим за детето, внимание, емоционална топлота и обич.  Със заповед № ЗД/Д-Н-004/11.01.2019 г. на Директора наДСП Шумен, детето Д.Б.С. било настанено  по административен ред в професионалното приемно семейство на С.А.Д., ЕГН: ********** с адрес ***

          Съобразно изложеното и на основание чл. 28  от Закона за закрила  на детето,  моли детето Д.Б.С. с ЕГН: **********  да бъде настанено  по съдебен ред в професионално  приемно семейство на  С.А.Д., ЕГН:********** с адрес: *** за срок  от две години, или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

В открито съдебно заседание  молителят АСП ДСП Шумен  не  изпраща представител.

            Заинтересованата страна Б.А.С. – майка на детето, редовно призована  не се явява, не изпраща представител.

Приемно семейство С.А.Д. – редовно призовано  явява се лично и изразяват становище, че и съгласно детето да бъде настанено в нейното семейство.  

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Видно от Удостоверение за раждане издадено въз основа на Акт за раждане №***. на Община Шумен е, че детето Д.Б.С. с ЕГН: ********** има родители както следва: майка – майка Б.А.С. ЕГН ********** и баща  - неизвестен. Семейството живеело  при крайно лоши хигиенно-битови условия. Майката Б.С. сама полагала грижи за трите си по-малки деца Н. Б. С., Д. С. А. и Д.Б.С.. Майката не разполагала с  доходи, за да задоволява основните потребности на децата, издържала се само от социалните помощи от ДСП по ЗСПД. Съжителят на майката С. Н. А. напуснал семейството и в момента бил извън пределите на Р България.

На 29.09.2017 г. след поредно посещение на адреса на който живее семейството били констатира условия, които криели риск за живота и здравето на децата.  Б.С.  депозирала декларация, че   желае децата и Н. Б. С., Д. С. А. и Д.Б.С. да бъдат оглеждане в приемно семейство .  Избрано е подходящо приемно семейство за детето Д.Б.С., като със Заповед № ЗД/Д-Н-135/29.09.2017 г. на Директора на ДСП Шумен и с Решение № 895/06.12.2017 г. на ШРС  детето Д.Б.С., ЕГН: ********** било настанено  в професионално  приемно семейство на С.А.Д., ЕГН: ********** с адрес *** за срок от една година.  Приемният родител С.А.Д. полагала необходимите грижи за детето и задоволявала потребностите му. Детето Д. било в добро здравословно състояние, без специфичен здравословен проблем. Личен лекар на детето била д-р П.,  според възрастта  му, били направени всички необходими имунизации. Детето се водело редовно на консултации и профилактични прегледи, нервно-психическото му развитие съответствало за възрастта му. При посещения в дома на приемното семейство се наблюдавало, че редовно се закупуват дрешки, аксесоари и други тоалетни принадлежности. Създаден бил оптимален дневен режим за детето, внимание, емоционална топлота и обич.  Със заповед № ЗД/Д-Н-004/11.01.2019 г. на Директора наДСП Шумен, детето Д.Б.С. било настанено  по административен ред в професионалното приемно семейство на С.А.Д., ЕГН: ********** с адрес ***

          Съобразно изложеното и на основание чл. 28  от Закона за закрила  на детето,  моли детето Д.Б.С. с ЕГН: **********  да бъде настанено  по съдебен ред в професионално  приемно семейство на  С.А.Д., ЕГН:********** с адрес: *** за срок  от две години, или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.  

Съобразно изложеното съдът намира , че са изпълнени изискванията по чл.31 и сл. от ЗЗдетето, поради което следва да бъде постановено решение за настаняване на детето  в посоченото приемно семейство.  Съгласно чл.28 ал.5 от ЗЗдетето съдът задължително се произнася със съдебното решение и за срока за настаняването, включително и в приемно семейство , като съдът намира , че целесъобразно в настоящия случай същият да срок  от две години, или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

 Водим от горното съдът ,  

Р          Е          Ш          И :

 

НАСТАНЯВА Д.Б.С. ЕГН ********** в професионалното приемно семейство на С.А.Д., ЕГН: ********** с адрес ***    срок  от две години, или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването  

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седемдневен   срок от съобщаването му на страните.

          Обжалването не спира изпълнението.

          Препис от решението да се изпрати на Д”СП” – Шумен, за изпълнение по административен ред. 

 

                                                                                                                      СЪДИЯ :