Р Е Ш Е Н И Е

 

386/22.4.2019г. ,           Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Районен съд – Шумен                                                                   седми състав

На 18 (осемнадесети) април                                                         Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                       Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор:,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 206 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

                Производство по чл. 530 и сл. от ГПК, вр. чл. 127, ал. 1 от СК.

            В молбата си /след допуснато изменение на предявения иск с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК/, молителите Л.Т.П. и И.И.Ж. излагат, че от съвместното си съжителство имали родено едно дете – И.И.Ж., родена на *** година. Твърдят, че тъй като не живеят заедно, са постигнали съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права по отношение на същото, личните отношения с него и издръжката му. Представят споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях отношения във връзка с роденото дете. Молят съда да постанови решение, с което да одобри споразумението.

            В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях, потвърждава постигнатото съгласие.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане №***/13.07.2012 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че молителите Л.Т.П. и И.И.Ж. са родители на детето И.И.Ж., родена на *** г. в гр. Шумен.

            Предвид постигнатото между молителите съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права по отношение на същото, личните отношения с него и издръжката му и представеното споразумение, ведно с допълнението му, съдът намира, че молбата е основателна, споразумението отговаря на изискванията на чл. 127, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на малолетното дете, поради което следва да бъде утвърдено.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 127, ал. 1 от СК, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между Л.Т.П. с ЕГН **********,*** и И.И.Ж. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. И. ***, споразумение по чл. 127, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от молителите дете И.И.Ж. с ЕГН **********, се предоставя на майката Л.Т.П..

            2. Определя се местоживеенето на детето И.И.Ж. при майката Л.Т.П. ***.

            3. Определя се режим на лични отношения на бащата И.И.Ж. с детето И.И.Ж., както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца от 18,00 часа в петък до 18,00 часа в неделя (с преспиване), два пъти по 10 дена през летния период – от 01.06. до 15.09., когато майката не е в платен годишен отпуск; през коледните празници на всяка нечетна година и през новогодишните празници на всяка четна година; през първата половина на пролетната ваканция; през първата половина на Великденските празници през четните години и през втората половина на Великденските празници през нечетните години; всяка година на рождения ден на детето – 12.07. – или от 10,00 часа до 14,00 часа или от 16,00 часа до 20,00 часа, в зависимост от организацията за празнуване на рождения ден. При осъществяване на определения режим на лични отношения между бащата и детето, той може да се осъществява от него или от неговите родители. Родителите уговарят свободен режим на лични отношения между бащата и детето извън посочения по-горе, при предварителна уговорка между родителите.

            4. Бащата И.И.Ж. с ЕГН ********** се задължава да изплаща на детето си И.И.Ж., чрез неговия родител и законен представител Л.Т.П. издръжка в размер на 180,00 лв. (сто и осемдесет лева) месечно, считано от 22.04.2019 г., до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

            5. Разноските по делото, представляващи възнаграждения за адвокати, остават за страните така, както са направени.

            Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите, като – на молителя Ж. чрез пълномощника.

            Решението, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                  Районен съдия: