Р Е Ш Е Н И Е

 

161/19.2.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, IX-ти състав, в публично съдебно заседание проведено на единадесети февруари, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 212/2019 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по молба, с правно основание чл. 19, ал. 1 ЗГР, за допускане промяна трите имена на молителя от „С.Ю.Ю.“ на „Ю. П. Х.“, основана на твърдения за наличие на важни обстоятелства. Твърди, че през т. н. „Възродителен процес“ имената му били променени на Ю. П. Х. и с тези имена се представял през целия си съзнателен живот, като и в повечето документи за идентификация бил записан с тези имена. С тези имена бил и при сключването на граждански брак, както и с тези имена било записано детето му. След прекратяването на брака му, започнал сериозна връзка с лице с турско-арабски имена и поради това възстановил тези си имена. Въпреки това продължил да се идентифицира с българските си имена сред близки и приятели. С български имена били родителите му, синът му, както и неговите братя и техните съпруги и внуци. Ето защо намира, че са налице важни обстоятелства налагащи промяната на имената му. Представени са писмени доказателства.

В предоставения срок заинтересованата страна Община Шумен подава отговор, като намира молбата за допустима и основателна. Представя писмени доказателства.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, процесуалния представител на молителя поддържа искането и моли молбата да бъде уважена.

Заинтересованите страни Община Шумен и Община Смядово, редовно призовани за съдебно заседание, не се представляват. Районна прокуратура, гр. Шумен, редовно призована, явява се прокурор Киряков. Изразява становище за допустимост и основателност на молбата.

От допуснатите и приети по делото доказателства, по отделно и в съвкупност, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

От Акт за раждане № 64/***г*** /л. 5/ се установява, че молителят е роден на *** г. от майка В. М. А. и баща Ю. Ю. Ю.. А. Х./, като е записан с имената С. Ю. Ю., които имена са коригирани чрез зачеркване на „Ю. П. Х.“. От Решение № 164/27.02.2007 г., по ГД № 124/2007 г., по описа на РС Шумен /л. 7/, се установява че към датата на прекратяване на бракът му е бил с имена „Ю. П. Х.“, като след прекратяване на бракът съпругата му е запазила фамилното име Х.. Роденото от бракът дете е било записано с имената В. Ю. Х..

От Удостоверение /л. 6/, по описа на Община Шумен, се установява, че въз основа на Решение № 10/03.04.2013 г. длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен в личния регистрационен картон на молителя е извършило корекция по административен ред в собственото, бащиното и фамилно име на молителя от „Ю. П. Х.“ на „С.Ю.Ю.“.

От представеното удостоверение за родствени връзки на молителя /л. 9/ се установява, че родителите, братята му и синът му са записани с български имена.

От изисканите Справки от ОД на МВР Шумен, ОСлО при ШОП и Справка за съдимост, се установява, че няма наложени мерки по ЗБЛД, но има данни за обвинения по приключили наказателни производства с влезли в сила присъди, като молителят е реабилитиран.

Въз основа на събраните по делото доказателства, преценени по реда на чл. 235, ал. 2 вр. чл. 12 ГПК, съдът намира за установено от правна страна следното:

Името е част от гражданската регистрация на дадено лице и го отличава от другите лица в обществото и семейството му в качеството му на носител на субективни права /чл. 1, ал. 3 ЗГР/. Съгласно чл. 9 ЗГР, името на български гражданин, роден на територията на Република България се състои от собствено, бащино и фамилно име. В чл. 19, ал. 1 ЗГР са предвидени общите предпоставките, при които се допуска промяна в елементите на името - собствено, бащино или фамилно - когато то е осмиващо, опозоряващо, обществено неудобно или други важни обстоятелства налагат това. Следователно основателността на молбата с правно основание чл. 19, ал. 1 ЗГР за допускане на исканата промяна на име се предпоставя от категоричната установеност по делото наличието на поне един от фактическите състави на този текст: името да е осмиващо, опозоряващо, обществено неудобно, което се твърди в настоящия случай, или важни обстоятелства да налагат това.

В настоящия случай с молбата молителят е поискал да се промени собственото, бащино и фамилно име, тъй като било обществено неудобно. Всички негови близки родственици били с имена с българско звучене. Името е част и от личностното самоопределяне на лицата. Субективното желание на дадено лице да носи определено собствено име може да се квалифицира и като „важно обстоятелство“ по смисъла на ЗГР. В тази връзка следва да се съобрази и функцията на бащиното и фамилно име, дадена му от закона съгласно приложимите разпоредби на чл. 14, ал. 1 и ал. 2 ЗГР, а именно да удостоверява произхода на лицето, като може да се образува само по посочените в тези текстове начини с изключенията предвидени в тях, а именно когато етническите, семейни и народностни традиции на родителите или съпруга не налагат друго. Тези разпоредби са императивни и не могат да бъдат заобиколени по реда на чл. 19, ал. 1 ЗГР. От друга страна по този ред фамилното име не може да бъде променено извън рамките на посочените от закона начини и възможности за образуване, освен ако важни обстоятелства не налагат това. По смисъла на чл. 14, ал. 1 ЗГР, фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка – ов. В случая молителят иска за бащино и фамилно име бащиното и фамилно име на баща си с наставка –ов. Становището на РП - Шумен също е за основателност на молбата.

Предвид изложеното молбата следва да бъде уважена, поради което Шуменски районен съд  

Р  Е  Ш  И:

 

Допуска промяна на собствено, бащино и фамилно име на С.Ю.Ю., с ЕГН ********** ***, от „С.Ю.Ю.“ на „Ю. П. Х.“, на основание чл. 19, ал. 1 ЗГР.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от получаване на съобщението от страните, че е изготвено и обявено.

След влизане на решението в законна сила копие от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданското състояние при Община Шумен и Община Смядово за отбелязване на промяната в акта за раждане и регистъра на населението.

Препис от настоящето решение да се връчи на страните заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: