Р Е Ш Е Н И Е

 

320/8.4.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Шумен, девети състав, в публично съдебно заседание проведено на първи април, две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 264/2019г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от Д.А. М., против С.К., в която са предявени в условията на първоначално обективно кумулативно съединяване, както следва: конститутивен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между страните, поради дълбокото и непоправимо разстройство настъпило след сключването му, както и небрачни искове, по които, на основание чл. 322, ал. 2, изр. 2 ГПК, съдът дължи задължително произнасяне: с правно основание чл. 56, ал. 1 СК за предоставяне ползването на семейното жилище в гр. Шумен, ***, на ищцата и с правно основание чл. 53 СК за запазване на предбрачното фамилно име на ищцата.

Ищцата обосновава исковата си претенция твърдейки, че на 13.10.2011 г. в гр. Шумен сключили с ответника граждански брак, като заживели в жилище собственост на майката на ищцата гр. Шумен ***. През 2015 г. ответникът напуснал семейното жилище и заминал за Република Турция. В последствие се върнал в България, но си наел квартира в гр. Шумен, местност „***“ № ***. От тогава започнал да живее свой собствен живот. Моли съдът да постанови решение, с което да прекрати бракът им, като дълбоко и непоправимо разтроен без да се произнася за вината. Иска семейното жилище, в гр. Шумен, ***, да бъде предоставено на нея, както и да запази фамилното си име. Не претендира разноски.

В срока по реда на чл. 131 ГПК ответникът уведомен чрез свои близки със задължение да предадат, не подава писмен отговор.

В открито съдебно заседание ищцата лично и чрез процесуалния си представител поддържа исковата молба. Ответника не се явява и не изпраща представител. Уведомен за съдебното заседание, чрез хазаи на посочения в исковата молба адрес за призоваване.

Съдът, след като взе предвид допуснатите и приети по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Страните са съпрузи по силата на сключения между тях граждански брак на 13.10.2011 г., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ***, от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен. От  брака си нямат малолетни и непълнолетни деца. От ангажираните по делото гласни доказателства посредством разпит на свидетеля М. К. А. – без родство със страните, близка на семейството, се установява, че от три години страните са разделени и не поддържат контакти. Ответникът живеел на квартира някъде в лозята, но свидетелката не знае къде точно. Често пътувал до гр. Бурса, Р. Турция, където е роден.

Съдът, въз основа на установеното, като съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, преценени поотделно и в съвкупност, извежда следните правни изводи:

От показанията на разпитания свидетел се установява, че от три години страните не живеят съвместно, като след раздялата им мъжът се е установил да живее на квартира в гр. Шумен. Вярно е, че фактическата раздяла не е абсолютно основание за прекратяване на брака (ППВС №10/1971 г., т. 3), както и че не всяка фактическа раздяла между съпрузите води до дълбоко и непоправимо разстройство на брака, но в настоящия случай раздялата, е с не малка давност, през което време бракът им е съществува само формално. През този период съпрузите не са се събирали да живеят заедно, не са поддържали общо домакинство, не са имали отношения като съпрузи, като всеки от тях в личен план е установил свой собствен начин на живот, изключващ изцяло другия. През този период, двамата не са били отдадени на обща грижа и единомислие за съществуването и просперитета на семейството. Всякакви контакти между тях са прекъснати и те са отчуждени един от друг, помежду им трайно са се настанили неразбирателството, липсата на обич и взаимно уважение. Изхождайки от установената по делото фактическа обстановка и поведението на страните, съдът приема за установено, че брачните отношения между съпрузите са дълбоко и непоправимо разстроени, а брачната връзка няма предписаното от закона и добрите нрави съдържание. Помежду им е изчезнало взаимното доверие и уважение, лишили са се от чувство за дом, общност и единство, както и желание за полагане на общи грижи, уважение и подкрепа между членовете на семейството. Предвид всичко изложено, съдът намира, че запазването на брака е лишено от смисъл, тъй като е изпразнен от съдържание, това би било вредно, за обществото и самите съпрузи, между които не съществува физическа и духовна близост, изчезнали са чувствата на обич, взаимност и привързаност, поради което следва да бъде прекратен.

Съгласно чл. 49, ал. 2 СК с решението за допускане на развода съдът се произнася и относно вината за разстройството на брака, ако някой от съпрузите е поискал това. В хода на процеса ищцата изразява желание съдът да не се произнася по въпроса за вината, поради което не е необходимо съдът да изследва този въпрос.

Според чл. 322, ал. 2, изр. ІІ ГПК с иска за развод задължително се предявяват и разглеждат исковете за ползването на семейното жилище, за издръжката между съпрузите и за фамилното име.

По иска с правно основание чл. 56, ал. 1 СК.

Съгласно § 1 СК Семейно жилище по смисъла на СК е жилището, което е обитавано от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца. Предоставянето за ползване на семейното жилище е последица от развода между страните-елемент от имуществените последици на прекратяването на брака. Претенция за ползването на семейното жилище е направена от ищцата и доколкото ответникът не се противопоставя, както и предвид че е напуснато от ответника доброволно, следва да бъде предоставено на ищцата.

По иска с правно основание чл. 53 СК.

Съгласно разпоредбата на чл. 326 ГПК в решението, с което се допуска разводът, съдът разрешава и въпроса за фамилното име, което съпрузите ще могат да носят в бъдеще. Или, законодателят е допуснал и служебно произнасяне по този въпрос. От страна на жената, по отношение, на която по безспорен начин се установява, че при сключването на гражданския брак не е приела фамилното име на мъжа, е поискано запазване на предбрачното фамилно име, от което следва да бъде постановено, след прекратяване на брака жената да носи предбрачното си фамилно име.

Относно разноските.

Предвид изхода на спора и липсата на искане от ищеца за присъждане на реализираните от нея разноски по делото, обуславя същите да се възложат в тежест на всяка от страните така, както са ги извършили.

На основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лв., която следва да бъде заплатена от ответника, след приспадане на първоначално внесената такса от ищцата в размер на 25 лв., на основание чл. 329, ал. 1 ГПК.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

Прекратява гражданския брак между Д.А.М., с ЕГН ********** ***, и С.К., гражданин на Република Турция, роден на *** г. с разрешено пребиваване в Република България, ЛНЧ **********, с постоянен адрес: ***, сключен на 13.10.2011 г. пред длъжностното лице по гражданско състояние на Община Шумен, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ***, на основание чл. 49, ал. 1 СК.

Предоставя ползването на семейното жилище в гр. Шумен, ***, което ответникът е напуснал, на ищцата Д.А.М., на основание чл. 56, ал. 1 СК.

Постановява след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име „М.“, на основание чл. 53 СК.

Осъжда С.К., гражданин на Република Турция, роден на *** г. с разрешено пребиваване в Република България ЛНЧ **********, с постоянен адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с BG 20 BUIN 7014 3130 2030 14, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата от 25.00 (двадесет и пет) лева, представляваща окончателна държавна такса по иска за развод, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК както и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в двуседмичен срок от връчването му на страните, на основание чл. 259, ал. 1 ГПК.

 

Районен съдия: