Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на седми март, през две хиляди и деветнадесета     година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №286   по описа за 2019  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от В.Д.,   ЕГН **********, Гражданин на  Република Украйна, с пост. адрес в Република България  гр. Шумен, бул. „***   и М. Д., ЕГН **********, гражданин на Република Турция, с пост. адрес в Република България  гр. Шумен, бул.***, в която посочват , че са сключили граждански брак на 26.07.2002 г.  , в Република Украйна . Към момента на подаване на молбата , както и от 10 години , трайно са се установили да живеят в РБългария . От брака имат родено едно дете – Я. Д. Д. , родена на *** г. в гр.Запорожие, Република Украйна, гражданство Украинско, ЕГН **********, паспорт № ***, издаден на 29.09.2014 г. валиден до 29.09.2019       г., издаден от Република Украйна, притежаваща разрешение за постоянно пребиваване в Република България № *** , изд. на 10.07.2015 г. от МВР София, с постоянен адрес ***, /удостоверение издадено въз основа на Акт за раждане Серия ***, издаден на 12 ноември 2009 .  Бракът им бил изчерпан от съдържание поради което молят да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде одобрено постигнатото помежду им споразумение по чл.51 от СК .

 В открито съдебно заседание поддържат молбата по чл.50 СК , правят уточнения в споразумението по чл.51 от СК  

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  за сключен граждански брак  № *** г. издаден от властите в Украйна –Запорожки градски отдел за регистрация на гражданското състояние, от което се установява , че страните са съпрузи от 26.07.2002 г.      От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане Серия ***. , е видно , че роденото от брака дете Я. Д.Д., ЕГН **********, е непълнолетно  .

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на непълнолетното дете   . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на детето  родено от брака  ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа.

На основание чл.78 ал.6 от ГПК мъжът   следва да бъде осъден да заплати по сметка на ШРС сумата 252   лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето  .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

ПРЕКРАТЯВА  сключения на 26.07.2002 г.   , с Акт   № ***. издаден от властите в Украйна –Запорожки градски отдел за регистрация на гражданското състояние , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между В.Д.,   ЕГН **********, Гражданин на  Република Украйна, с пост. адрес в Република България  гр. Шумен, бул. „***  и М. Д., ЕГН **********, гражданин на Република Турция, с пост. адрес в Република България  гр. Шумен, бул. ***  ,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между В.Д.,   ЕГН ********** и М. Д., ЕГН **********, , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото от брака дете  Я. Д. Д., ЕГН ********** се предоставя на майката В.Д.,   ЕГН ********** ,  с  МЕСТОЖИВЕЕНЕ   по настоящ адрес на майката . 

·        ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между бащата М. Д., ЕГН ********** и детето Я. Д. Д., ЕГН ********** , както следва : всяка първа и трета събота от месеца , от 12.00 ч до 18.00ч.

·        ЗАДЪЛЖАВА  бащата М. Д., ЕГН ********** , да заплаща на непълнолетното си дете Я. Д. Д., ЕГН ********** , със съгласието на майка му В.Д.,   ЕГН **********  , месечна издръжка в размер на  размер на 320  ( триста и двадесет )  лева , считано от датата на подаване на настоящата молба – 01.02.2019г. , за всеки календарен месец, на всяко първо число от съответния месец , ведно с лихвата за забава, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменение или прекратяване на правото на издръжка.

·        След прекратяване на брака съпругата В.Д.,   ЕГН **********   ЗАПАЗВА    брачното си фамилно име  Д.   .

·        След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА .

·        След прекратяване на брака , СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните , апартамент под наем, находящ се в гр.Шумен, бул. ***, собственост на трети лица, ще се ползва съвместно от родителите - молители и детето до 31 август 2019г., след тази дата жилището ще се предостави за еднолично ползване на М. Д., ЕГН **********, а съпругата ще го освободи. За ползването на семейното жилище до 31.08.2019 г от майката и детето, страните се споразумяват - разходите по жилището, наемът, консумативите да се заплащат от М. Д., ЕГН **********, отделно от сумите за издръжка на детето.

·        По време на брака съпрузите нямат е придобити  НЕДВИЖИМИ ИМОТИ .Страните нямат претенции  към ФИРМИТЕ И ДЯЛОВЕТЕ В ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА , които притежават. Страните нямат взаимни претенции към притежаваните от БАНКОВИ СМЕТКИ .Страните нямат взаимни претенции от ИМУЩЕСТВЕН ХАРАКТЕР и неподелени ДВИЖИМИ ВЕЩИ .Страните заявяват , че нямат ДАРЕНИЯ , направени във връзка или по време на брака.

ОСЪЖДА М. Д., ЕГН ********** да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС  ,  сумата 267 ( двеста шестдесет и седем   )   лева , от която 252 лева - държавна такса върху определения размер на издръжката за детето и 15 лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: