Р Е Ш Е Н И Е

 

177/22.2.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, девети състав, на осемнадесети февруари, две хиляди и деветнадесета година, в закрито заседание, в състав:

Районен съдия: Димитър Димитров

като разгледа докладваното от съдията ГД № 408/2019 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по молба, с правно основание чл. 28, ал. 1 вр. чл. 27, ал. 2, вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДетето, предявена от Дирекция „Социално подпомагане” гр. Шумен обективираща искане за настаняване на детето С. З. И., родена на *** г., в професионално приемно семейство на К.Ж.Д. и Р.Д.Ж. ***, за срок от две години или до отпадане на необходимостта.

В проведеното съдебно заседание страните редовно призовани, като представител на Дирекция “Социално подпомагане” - Шумен, не се явява. Явяват се приемните родители, които изразяват желание и готовност да отглеждат детето в дома им. Твърдят, че разполагат с необходимите жилищни и битови условия за неговото отглеждане. По техни данни майката е провела само три срещи с детето.

Предвид събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

На 21.10.2017 г. З.И.Й. е родила бебе С. З. И., като от родилно отделение при МБАЛ Шумен е постъпил сигнал, че майката иска да изостави новороденото. След извършено проучване и по молба на Д „СП“ Шумен с Решение по гр.д. № 3555/2017 г., по описа на РС Шумен, детето е настанено в професионално приемно семейство за срок от една година, който срок към момента е изтекъл. От представения социален доклад се установява, че майката няма необходимия капацитет да отглежда детето в семейна среда, поради което със Заповед № ЗД/Д-Н-003/04.01.2019 г. на Директора на Д „СП“ Шумен детето е настанено временно в професионално приемно семейство. Към момента няма други близки и роднини, които да могат да полагат грижи за детето.

Изложеното се потвърждава от събраните по делото доказателства: Решение № 940/15.12.2017 г. по гр.д. № 3555/2017 г. по описа на РС Шумен – 2 л.; Писмо с изх. № ДК/Д-Н-НП-024/05.04.2018 г. относно оценка родителския капацитет на майката – 1 л.; оценка на родителски капацитет на З.И.Й. – 4 л.; Социален доклад с изх. № СЛ/Д-Н/437-023/14.12.2018 г. -1 л.; Декларация от К.Д.Ж. за съгласие да полага грижи за детето – 1 л.; Социален доклад с изх.№ СЛ/Д-Н/437-023/04.01.2019 г. - 2 л.; Заповед № ЗД/Д-Н-003/04.01.2019 г. на Директор Д “СП” гр. Шумен – 1 л.; Удостоверение за раждане на С. З. И., издадено въз основа на акт за раждане № *** г. от Община Шумен – 1 л.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Предвид изложеното в становището на Д „СП“ – гр. Шумен, че родителите са в трайна невъзможност да полагат грижи за отглеждане и възпитание на детето, съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДетето, позволяващи то да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл. 28, ал. 4 от същия закон при определяна на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл. 26, ал. 1 ЗЗДетето, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от изготвения Социален доклад от Дирекция “Социално подпомагане” - Шумен се установява, че детето може да бъде настанено в професионално приемно семейство, което декларира съгласие и желание детето да бъде настанено в семейството им. Имайки предвид интересите на детето, най-подходяща се явява мярката “настаняване в професионално приемно семейство”. В тази връзка съдът съобрази и обстоятелството, че то разполага с добри жилищни и хигиенно-битови условия за отглеждането му, а детето се чувства спокойно, поради което настоящият състав намира, че посочената мярка за закрила в най-голяма степен кореспондира с непосредствените му интереси.

Поради изложеното и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане” - Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде напълно уважена, като на основание чл. 28, ал. 4 ЗЗДетето, детето бъде настанено в професионално приемно семейство за срок от две години.

Молителят прави искане детето да ползва социална услуга - заместваща приемна грижа с направление на Д „СП“ - Венец, на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 ППЗЗДетето, което съдът намира за допустимо и с интерес на детето, поради което следва да бъде уважено.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

Настанява С. З. И., с ЕГН **********, в професионално приемно семейство – К.Ж.Д., с ЕГН ********** и Р.Д.Ж., с ЕГН **********, на адрес:г***, за срок от две години или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение и прекратяване на настаняването.

Определя детето С. З. И., с ЕГН **********, да ползва социална услуга - заместваща приемна грижа с направление на Д „СП“ - Венец, на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 ППЗЗДетето.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, на основание чл. 28, ал. 4 от Закона за закрила на детето.

На основание чл. 28, ал. 6 ЗЗДетето, решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Препис от решението, след влизането му в сила, да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Шумен за сведение и изпълнение.

 

Районен съдия: