Р Е Ш Е Н И Е

 

631/26.6.2019г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, на   единадесети юни през две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:  

Районен съдия: М. Марков    

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело №441 по описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:  

         Настоящото производство е образувано по повод предявени обективно съединени искови претенции с правно основание чл.45 от ЗЗД, във връзка с чл.288 ал.12 от КЗ /в сила до 31.12.2015г./ и чл.86 от ЗЗД.

В исковата си молба до съда Гаранционен фонд, гр.София излага, че на 10.08.2013г. в с. Пристое, настъпило ПТП, при което ЕНЕРГО-ПРО МРЕЖИ АД, в качеството си на собственик на електрически стълб, претърпяло имуществени вреди, причинени от ответника Н.С.М. с ЕГН **********, който не е притежавал валидна застраховка “Гражданска отговорност”. На пострадалото лице е изплатена сумата от 801,69 лева, представляваща обезщетение за причинените имуществени вреди. Поради което и моли съда, да постанови решение, по силата на което да осъди ответника - да му заплати сума в посочения размер, ведно с дължимата законна лихва от датата на завеждане на иска, както и направените по делото разноски.

         В рамките на предоставения му срок по чл. 131 от ГПК, ответникът не е подал отговор на исковата молба. На същия са му изпратени и е получил лично исковата молба, с всички приложения към нея. Не се явява или представлява в съдебно заседание. Не сочи доказателства.

Ищецът чрез процесуалния си представител, в хода на делото по същество сочи, че поддържа исковата претенция и прави искане за постановяване на неприсъствено решение при наличие на условия за това.

След съвкупна преценка на събраните по делото доказателства и на разпоредбите на закона, съдът намира за установено следното:

 Предявени са съединени обективно и субективно осъдителни искове от Гаранционен фонд, гр.София, ул.***, представляван заедно от: Б.М. и С.С. срещу Н.С.М. с ЕГН **********, адрес ***, с които се иска да бъде осъден ответника да заплати сума в размер на 801,69 лева, представляваща изплатено от ищеца обезщетение за причинените имуществени вреди по щета с №110098/14.02.2014г, ведно със законната лихва върху главницата, до окончателното изплащане на задължението.

Предявените искове са  по чл.45 от ЗЗД, във връзка с чл.288, ал.12 от КЗ /в сила до 31.12.2015г./ и чл.86 от ЗЗД.

С оглед на осъдителния иск, който е предявен, ищецът е следвало да докаже, че твърдените в исковата молба факти, от които извлича за себе си изгодни правни последици са настъпили, а именно, че са били налице предпоставките за изплащане на обезщетение по настъпилото застрахователно събитие и неговия размер.

Съгласно разпоредбата на чл.238, ал.1 от ГПК, ако ответникът не е представил отговор на исковата молба и не се яви в първото заседание по делото, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие, по искане на другата страна съдът може да постанови неприсъствено решение. Тези последици са редовно указани на ответника с разпореждането на съда по чл.131 от ГПК и с определението по чл.140 ГПК.

С оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените от ищеца неоспорени писмени доказателства  и правилата на доказателствената тежест, съдът приема, че предявените искове са вероятно основателни.

По изложените съображения се налага изводът, че са налице предпоставките на чл.238, ал.1 и чл.239, ал.1 от ГПК и по спора следва да бъде постановено неприсъствено решение.

На основание чл.78 ал.1 ГПК искането на ищеца за присъждане на разноски, е основателно, поради което следва да бъде уважено.

Мотивиран от горното, съдът 

Р     Е     Ш     И :

 

ОСЪЖДА Н.С.М. с ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати на Гаранционен фонд, гр.София, ул.***, представляван заедно от: Б.М. и С.С. - сума в размер на 801,69 лева, представляваща изплатено от ищеца обезщетение за причинените имуществени вреди по щета с №110098/14.02.2014г., ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване исковата молба 11.02.2019 г., до окончателното изплащане на задължението.

ОСЪЖДА Н.С.М. с ЕГН **********, адрес ***, да заплати на Гаранционен фонд, гр.София, ул.***, представляван заедно от: Б.М. и С.С. сума размер на 50,00 лева  – разноски за държавни такси на основание и чл. 78, ал. 1  от ГПК.

На основание чл. 239, ал. 4 от ГПК настоящото неприсъствено решение не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН   СЪДИЯ: