Р Е Ш Е Н И Е

 

262/25.3.2019г. ,          Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Районен съд – Шумен                                                                   седми състав

На 21 (двадесет и първи) март                                                    Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                       Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 574 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

                Производство по чл. 530 и сл. от ГПК, вр. чл. 127, ал. 1, вр. чл. 59, ал. 9 от СК.

            В молбата си, депозирана в съда на 21.02.2019 г., молителите П.И.И. и Й.П.Й. излагат, че от съвместното си съжителство имали родено едно дете – П.Й.Й., роден на *** година. По силата на решение по гр.д. № 16293/2012 г. по описа на СРС, бракът между страните бил прекратен, като родителските права по отношение на детето били предоставени на майката. Твърдят, че поради промяна в обстоятелствата, са постигнали съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права по отношение на същото, личните отношения с него и издръжката му, различни от определените в съдебното решение. Представят споразумение по чл. 127, ал. 1 вр. чл. 59, ал. 9 от СК, в което излагат уредените от тях отношения във връзка с роденото дете. Молят съда да постанови решение, с което да одобри споразумението.

            В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях, потвърждава постигнатото съгласие.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане №***/13.07.2009 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че молителите П.И.И. и Й.П.Й. са родители на детето П.Й.Й., роден на *** г. в гр. Шумен. От представеното решение № III-89-186/29.10.2012 г., постановено по гр. д. № 16293/2012 г. по описа на СРС, влязло в сила на 29.10.2012 г. се установява, че бракът между страните бил прекратен. Упражняването на родителските права по отношение на детето П. било предоставено на майката, като бил определен режим на лични отношения на бащата с него и била присъдена издръжка.

            Предвид постигнатото между молителите съгласие относно промяна на местоживеенето на детето, упражняването на родителските права по отношение на същото, личните отношения с него и издръжката му и представеното споразумение, съдът намира, че молбата е основателна, споразумението отговаря на изискванията на чл. 127, ал. 1 вр. чл. 59, ал. 9 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на малолетното дете, поради което следва да бъде утвърдено.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 127, ал. 1 вр. чл. 59, ал. 9 от СК, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между П.И.И. с ЕГН **********,*** и Й.П.Й. с ЕГН **********,***, споразумение по чл. 127, ал. 1 вр. чл. 59, ал. 9 от Семейния кодекс, както следва:

            ИЗМЕНЯТ СЕ постановените по гр.д. № 16293/2012 г. по описа на СРС, мерки относно упражняването на родителските права по отношение на детето П.Й.Й. с ЕГН **********, както следва:

            1. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от молителите дете П.Й.Й. с ЕГН **********, се предоставя на бащата Й.П.Й..

            2. Определя се местоживеенето на детето П.Й.Й. при бащата Й.П.Й. ***.

            3. Определя се режим на лични отношения на майката П.И.И. с детето П.Й.Й., както следва: всяка първа и трета седмица от месеца от 08,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя (с преспиване), десет дни през зимата и двадесет дни през лятото, когато бащата, като за ползването на тези контакти майката ще уведомява бащата поне десет дни предварително.

            4. Майката П.И.И. с ЕГН ********** се задължава да изплаща на детето си П.Й.Й., чрез неговия родител и законен представител Й.П.Й. издръжка в размер на 140,00 лв. (сто и четиридесет лева), считано от 25.03.2019 г., с падеж на всяко от месечните задължения – петнадесето число от месеца, за който се изплаща издръжката, до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска. Издръжката следва да се плаща по банкова сметка ***.

            Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите.

            Решението, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

                                                                                  Районен съдия: