Р Е Ш Е Н И Е

 

296/1.4.2019г.  ,            гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав,

на двадесет и шести март, през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание, в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №577 по описа на ШРС за 2019 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            В молбата си до съда  И.И.И., ЕГН **********,*** и Д.П.И., ЕГН **********, с пост.адрес: ***, чрез адв. С.И. от ШАК, съдебен адрес: ***, излагат, че са съпрузи от ***г. По време на брака си имали родено едно дете Т. И. И., с ЕГН **********, което към момента е малолетно. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си, упражняването на родителските права, лични отношения и издръжка. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие и да одобри представеното споразумение.

В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Молителите са съпрузи от *** година, когато с акт № ***/***г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, сключват граждански брак. От брака си имат родено едно дете, което към момента е малолетно, поради което следва да се уредят и отношенията, свързани с родителски права, лични отношения и издръжка. Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена окончателна държавна такса при решаване на делото, в размер на 40,00 лв., като бъде съобразено обстоятелството, че по делото е внесена държавна такса в размер на 40 лв. /включваща първоначалната такса за образуване на делото от 25лв. и допълнителна платена сума   от 15лв., платени от молителя И.И.И., ЕГН ********** / т.е. от окончателната такса  от 40 лв. неплатена  остава сума в размер на 25лв. която, предвид отразеното в споразумението, че разноските по окончателната такса ще се поемат поравно от страните, следва да се разпредели по следния начин- 20 лв. да се заплатят от молителката, а 5 лв. да се доплатят от молителя.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на *** година, с акт № ***/***г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, между И.И.И., ЕГН **********,*** и Д.П.И., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 50 от СК.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между И.И.И., ЕГН ********** и Д.П.И., ЕГН **********, споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – Т. И. И., с ЕГН **********, за в бъдеще ще бъде при бащата И.И.И., ЕГН **********, на адрес: ***.

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете - Т. И. И., с ЕГН **********, се предоставят на бащата И.И.И., ЕГН **********, на адрес: ***.

Майката Д.П.И., ЕГН **********, ще има право на лични контакти с детето, както следва:

            а) всяка седмица в дните от петък 19.00 часа до 17:00 часа в неделя, с преспиване;

            б) всяка седмица в дните - вторник и сряда - по 3 часа вечер, от 17.00 до 20.00 часа;

            в) 30 дни през лятото, с преспиване, когато бащата не е в платен годишен отпуск, които ще се ползват на части, с предварително разбиране между родителите за точните дати;

            г) част от училищните ваканции, с преспиване, след допълнително уточняване между родителите;

            д) през ЧЕТНИТЕ ГОДИНИ:

1) първите два дни от следните официални празници: на Коледа: от 10.00 часа на 24. 12. до 17,00 часа на 25.12., с преспиване; на Великден: от Разпети петък в 10,00 часа, до събота в 17:00 часа, с преспиване,

            2) на рождения ден на детето - 20 май - 2 часа преди обяд /10.00- 12.00ч./ или след обяд /13.00-15.00ч./, в зависимост от това каква смяна е на училище детето.

            е) през НЕЧЕТНА ГОДИНА:

1) на Коледа: от 17:00 часа на 25.12 до 26.12 - 17:00 часа, с преспиване; на Нова година: от 10.00 часа на 31 декември до 17,00 часа на 01 януари, с преспиване; Великден: от 17:00 часа (събота) до 10:00 часа (понеделник);

2) на рождения ден на детето - 20 май - 2 часа преди обяд /10.00- 12.00ч./ или след обяд /13.00 - 15.00ч./, в зависимост от това каква смяна е на училище детето.

При осъществяване на личните контакти, майката ще взема сина си, както и ще го връща, от и до настоящия адрес на бащата в гр.Шумен, ул. „П. П. " ***, а при евентуална негова промяна, бащата се задължава да предостави информация за новия си адрес на майката, за да може тя да упражнява уговорения режим на лични контакти в гр.Шумен.

ІІІ. Майката Д.П.И., ЕГН **********, ще заплаща месечна издръжка на малолетното си дете Т. И. И., с ЕГН **********, чрез бащата и законен представител И.И.И., ЕГН **********, в размер на 140лв. /сто и четиридесет лв./ месечно, считано от датата на влизане в сила на решението, платими до 30-то число на текущия месец по банков път, по сметка на бащата или в брой, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

ІV. Семейното жилище, находящо се на адрес: гр.Шумен, ул.“П.П. “ №*** - собственост на родителите на съпруга, ще се полза от бащата И.И.И. и детето Т. И. И..

В ДЯЛ на И.И.И., ЕГН **********, се предоставя и същият става изключителен собственик след прекратяването на брака, на л.а. „М.“, цвят СВЕТЛО СИВ, държавен контролен ***, двигател № ***, идентификационен № ***. Застрахователната стойност на МПС е 400,00лв. (четиристотин) лева.

За уравнение на дяловете Д.П.И., ЕГН **********, получава в дял и става изключителен собственик на други движими вещи, на обща стойност 400,00лв.(четиристотин) лева.

V. След прекратяване на брака, молителката възстановява предбрачното си фамилно име М..

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

VII. Направените по делото разноски се поемат от молителите поравно.

            ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 40,00лв.(четиридесет) лева, като констатира, че 15 лв. от тази държавна такса са внесени от молителя И.И.И., ЕГН **********.

ОСЪЖДА Д.П.И., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 20,00лв.(двадесет) лева и на основание чл.7, т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 16,00 лв. (шестнадесет) лева.

ОСЪЖДА И.И.И., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 05,00 лв. (пет) лева и на основание чл.7, т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 16,00 лв.(шестнадесет) лева.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                          Районен съдия: