Р Е Ш Е Н И Е

 

650/2.7.2019г. ,     Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                   седми състав

На 27 (двадесет и седми) юни                                                      Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 607 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:           

            Производство по чл. 237 от ГПК.

В исковата си молба ищците М.Б.З., Д.Х.М. и Б.З.М. твърдят, че първият от тях и ответницата Н.Г.С. са родители на малолетния И.М.Б.. По силата на решение по гр. д. № 3035/2017 г. по описа на ШРС, упражняването на родителските права по отношение на детето било предоставено на майката, като на З. бил определен режим на лични отношения с детето. Същият, обаче, понастоящем бил крайно недостатъчен. Освен това, бабата и дядото на И. също имали желание да осъществяват контакти с него. Молят съда да постанови решение, по силата на което да измени постановените с решение по гр. д. № 3035/2017 г. по описа на ШРС мерки относно режима на лични отношения, като бъде определен такъв: всяка първа и трета седмица от месеца, от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя (с преспиване); да бъде определен режим на лични отношения между детето И. и възходящите му от втора степен ищци Д. и Б.М. всяка първа и трета седмица от месеца, от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя (с преспиване).

            В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответницата, чрез пълномощниците си – адвокати, подава отговор на исковата молба, в който признава претенциите.

            В хода на производството, съдът констатира, че ищецът Б.З.М. починал на 16.05.2019 г. (Акт за смърт №***/17.05.2019 г. на Кметство Студеница). Предвид горното, поради липса на надлежна страна по делото, производството по делото по предявения от този ищец иск, следва да бъде прекратено.

Съгласно разпоредбата на чл. 237, ал. 1 от ГПК, когато ответникът признае иска, съдът прекратява съдебното дирене и се произнася с решение съобразно признанието.

            В първото по делото заседание на 27.06.2019 г., съдът с определение е допуснал постановяване на решение при признание на исковете срещу ответницата поради наличие, респ. липса на следните предпоставки по чл. 237, ал. 1 и ал. 3 от ГПК:

            – по чл. 237, ал. 1 от ГПК: ответницата, чрез процесуалните си представители признава исковете. С определение от 15.03.2019 г., постановено в производство по                 чл. 131, ал. 1 от ГПК, на ответницата е указана възможността да признае иска, както и последиците от посоченото процесуално действие. В съдебно заседание на 27.06.2019 г. пълномощникът на ищците прави искане за постановяване на решение при признание на иска.

             по чл. 237, ал. 3 от ГПК: признатите права не противоречат на закона и добрите нрави; признатите права са от категорията, с които ответницата може да се разпорежда.

            Предвид гореизложеното, ОСНОВАВАЙКИ СЕ ИЗЦЯЛО НА ИЗВЪРШЕНОТО ПРИЗНАНИЕ на исковата претенция от страна на ответната страна, съдът приема, че предявените от М.Б.З. и Д.Х.М. срещу Н.Г.С., искове с правно основание чл. 59, ал. 9 от СК и чл. 128 от СК се явяват основателни и следва да бъдат уважени.  

Водим от горното и на основание чл. 237, ал. 1 и ал. 2 от ГПК, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

На основание чл. 59, ал. 9 от СК, ИЗМЕНЯ постановените по гр.д. № 3035/2017 г. по описа на ШРС, мерки относно режима на лични отношения между М.Б.З. с ЕГН **********,*** и детето му И.М.Б. с ЕГН **********, по предявения иск от М.Б.З. срещу Н.Г.С. с ЕГН **********, КАТО ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ: всяка първа и трета седмица от месеца от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя (с преспиване), като детето ще се взема и връща в определените часове от сладкарница „М.“ – гр. Шумен, ул. „С.“ № 10.

На основание чл. 128 от СК, ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бабата Д.Х.М. с ЕГН **********,***, с детето И.М.Б. с ЕГН ********** всяка първа и трета седмица от месеца от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя (с преспиване), като детето ще се взема и връща в определените часове от сладкарница „М“ – гр. Шумен, ул. „С.“ № 10.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 607/2019 г. по описа на ШРС В ЧАСТТА МУ по предявения от Б.З.М. с ЕГН ********** срещу Н.Г.С. с ЕГН ********** иск с правно основание чл. 128 от СК, поради смърт на ищеца.

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                               Районен съдия: