Р Е Ш Е Н И Е

 

328/9.4.2019г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, проведено на  дванадесети март през две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:

      Районен съдия: Мирослав Марков     

при секретаря М.Найдева, като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело № 649 по описа за 2019 год. на Районен съд – Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното:  

                   В искането си до съда, съпрузите Ц.С.Г. с ЕГН ********** и Г.М.Г. с ЕГН **********, двамата с постоянен адрес: ***, молят за постановяване на решение за прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Постигнали са споразумение по смисъла на чл. 51 от СК относно уреждането на  отношенията след развода, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите се явяват лично, като поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение. Потвърждават сериозното си и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.

 При преценката на доказателствата, съдът взе предвид: декларация за гражданство, семейно и имотно състояние от Ц.Г. от 26.02.2019 г., ксерокопие на удостоверение за раждане от *** г., издадено въз основа на акт за раждане №1066/04.09.2000 г. от Община – Шумен, ксерокопие на удостоверение за раждане от *** г., издадено въз основа на акт за раждане №0728/18.06.2008 г. от Община – Шумен, ксерокопие на свидетелство за регистрация част I на л.а. Фолксваген Бора с ДК №Н2758ВК, удостоверение №5278/21.02.2019 г. от ЗАД „Армеец“ – гр. София, Агенция – Шумен, оригинал на удостоверение за сключен граждански брак от 18.03.2000 г., за което е съставен акт за граждански брак №63/18.03.2000 г. от Община – Шумен; удостоверение за банкова сметка *** Ц.Г.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, отделно и в съвкупност, намира за установени посочените фактически констатации и формира следните правни изводи:

  Двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят да се издирват мотивите за прекратяване на брака. Едновременно с това прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала. Ето защо намира, че следва да бъде утвърдено от съда, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

По отношение на разноските, молителите са изразили становище, да останат така както са направени. При завеждане на исковата молба се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, която е внесена по сметка на съда. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв.

Предвид посоченото, по делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв., която следва да се раздели между молителите.

Следва да се определи и държавна такса по споразумението в частта за имуществените отношения между съпрузите по чл.7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Предвид гореизложеното, съдът на основание чл.330, ал.3 от ГПК и  чл.51, ал.2 от СК

 

                 Р  Е  Ш  И

 

ДОПУСКА развод по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК и  прекратява брака между Ц.С.Г. с ЕГН ********** и Г.М.Г. с ЕГН **********, двамата с постоянен адрес: ***, за който е съставен Акт за граждански брак №63/18.03.2000 г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

Упражняването на родителските права върху роденото от брака малолетно дете С. Г. М., родена на *** г., с ЕГН ********** да се предоставят на неговата майка - Ц.С.Г. с ЕГН **********.

   Местоживеенето на детето е при неговата майка в град Ш*.

   Бащата Г.М.Г. с ЕГН ********** ще има право на режим за лични контакти с детето С. Г. М., родена на *** г., с ЕГН **********, както следва:

   Всяка първа и трета седмица от месеца в събота от 10.00 часа до неделя в 17.00 часа с преспиване.

   Всяка нечетна година през официалните почивни празнични дни по Коледа от 09.00 часа на 24 декември до 18.00 часа на 26 декември с преспиване.

   Всяка четна година през официалните почивни дни по Нова година от 09.00 часа на 31 декември до 18.00 часа на 2 януари с преспиване. Ако дните съвпаднат с графика на бащата за лични контакти, то се изпълнява режима за празници.

   Двадесет дни през лятната ваканция на детето от 10.00 часа на първия от дните до 18.00 часа на последния ден с преспиване, когато майката не е в платен годишен отпуск, като уточнението по отношение на личните контакти през лятото следва да бъде направено между родителите до 30 май на всяка текуща година с оглед планиране на почивка на детето с родителя.

   При осъществяване на личните контакти между детето и бащата, бащата взема и връща детето от адреса на местоживеене на майката.

   Бащата Г.М.Г. с ЕГН ********** ще заплаща месечна издръжка за детето С. Г. М., родена на *** г., с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител в размер на 180 /сто и осемдесет/ лева, платима до 15 - /петнадесето/ число на текущия месец, по банкова сметка: ***, считано от датата на подаване на молбата в съда, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска до настъпването на законовите основания за изменение или прекратяване на същата.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ находящо се по административен адрес в град Ш*, към момента на подписване на това споразумение е напуснато от молителката и за в бъдеще ще се ползва от молителя.

Ц.С.Г. след прекратяване на брака, възстановява предбрачното си фамилно име - И..

МОЛИТЕЛИТЕ нямат недвижими имоти придобити по време на брака, представляващи съпружеска имуществена общност.

Придобитият по време на брака ЛЕК АВТОМОБИЛ, марка и модел: “ФОЛКСВАГЕН БОРА" рег. № Н 27 58 ВК, двигател № АJМ311693, рама №WVWZZZ1JZ1W251551, цвят “светло сив металик", описано по свидетелство за регистрация на МПС №005653515 изд. на 08.04.2013 г. от МВР сектор ПП - Шумен, заедно с всички принадлежности към него, се предоставя в дял и става индивидуална собственост на Г.М.Г. с ЕГН **********, като съпругата Ц.С.Г. с ЕГН ********** заявява, че няма имуществени претенции за собствеността на лекия автомобил. Застрахователна стойност на МПС-то е 400 /четиристотин/ лв.

Движимите вещи, придобити по време на брака, са на незначителна стойност, са поделени извънсъдебно, при фактическата раздяла, като за в бъдеще молителите нямат претенции един към друг за тях.

По време на брака си не са придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от молителите може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

След прекратяване на брака молителите не си дължат издръжка един на друг, и за в бъдеще нямат претенции в този смисъл.

Разноските по молбата за развод остават в тежест на страните, така, както са направени.

  ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 40.00 /четиридесет/ лв.

  ОСЪЖДА Г.М.Г. с ЕГН **********,  да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд - Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, както следва:

сумата от 129,60 лв. (сто двадесет и девет лева и шестдесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжка, на основание чл.7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК;

сумата от 8,00 лв. (осем лева) представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл.7, т.1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК;

и сумата от 20,00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК както и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

   ОСЪЖДА Ц.С.Г. с ЕГН **********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд - Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата от 20,00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ведно с 5,00 лв. /пет лева/, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист  

            Решението е окончателно.        

                                                                 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: