Р Е Ш Е Н И Е

 

                972 /23.10.2019г. ,                          гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав,

на двадесет и втори октомври през две хиляди и деветнадесета година

в публично заседание, в следния състав:  

                                                                         Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №730по описа на ШРС за 2018 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

    Производство по чл. 239 от ГПК.   

Производството е образувано по искова молба от Б.С.И., с ЕГН **********, съдебен адрес: ***, С* , О**, чрез адв.П. Х. при ШАК, срещу „Х. Г.“ ЕООД гр. Ш., ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Ш., ул. „П. П.“ ***,***, ***, ***, представлявано от Х.Ф.Х., като са  предявени искове  по чл. 128, т.2 от КТ и по чл. 215 от КТ .

Ищецът твърди, че на *** г. сключил трудов договор с ответника и бил назначен на длъжност „международен шофьор“, с трудово възнаграждение месечно 460 лева. Твърди, че реалната уговорка с работодателя била да му плаща месечна заплата от 460 лева, плюс месечно обезщетение за командировките в размер на 1800 евро, като тези уговорки за командировъчните пари не залегнали в договора.

Автомобилният парк на фирмата се намирал в гр.Г., К. Б., тъй като дейността на фирмата се заключавала в извършване превоз на товари по линията: Х. - Ф. и обратно. Не му е предоставяна писмена длъжностна характеристика от работодателя.Твърди, че в периода от *** г. до *** г. е изпълнявал служебни задължения като международен шофьор, като е извършвал превоз на товари по различни маршрути винаги извън пределите на Р. Б..

В сочения период управлявал два товарни автомобила с регистрационни номера ***и ***.

Първоначално за периода от *** г. до 04.04.2017г. управлявал автомобил с номер СВ

1825ВА, марка „ДАФ“ при условията на „единична езда“ . За периода от ***г. до ***г. осъществявал перманентно трудова дейност по управление на двата автомобила, като от 05.04.2017г. започнал да управлява при „двойна езда“, заедно с колегата си Г. С. Г.. Маршрутите били от Ф. към Х.. Последният рейс - от И. към Х.. Твърди, че за периода на трудовата му дейност е получил от работодателя паричен превод на сумата от 1500 евро /2934лв./, по банков път. Не е наясно дали тези пари са трудово възнаграждение за периода или са обезщетение за командировка за периода в исковата молба. Представя удостоверение за командироване и приложение към него с превод.

Заявява, че обезщетението му за командировъчни за целия период възлиза на 5200лв., като след приспадане на платената по банков път сума от 1500 евро, остават неплатени 2266лв.

Заявява, че работодателят му дължи и следва да бъде осъден да му изплати брутно трудово възнаграждение за четири месеца- февруари, март, април и май 2017г., от ***г. до ***г., в размер на 1500лв., ведно със законната лихва от деня на депозиране на исковата молба, претендира и обезщетение за командировка за периода от ***г. до ***г., съответно от ***г. до 04.04.2017г. - при условията на „единична езда“ - по 35 щатски долара дневно, от 05.04.2017г. до ***г. -  при условията на „двойна езда“ - по 27,50 щатски долара дневно, или общо в размер на 2266лв., изчислено съобразно Наредбата за служебните командировки на шофьорите и стюардесите в чужбина при международни автомобилни превози на товари и пътници. Моли за решение в горния смисъл.

Претендира направените по делото разноски. Прилага писмени доказателства и прави доказателствени искания.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея, са били редовно връчени на ответника, като в законоустановения едномесечен срок, от негова страна не е бил депозиран писмен отговор. В съдебно заседание, пълномощникът на ищеца прави искане за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника.

            Ответникът не изразява становище по исковете, не представя в срок писмен отговор на исковата молба. Не прави искания и не се представлява в първото по делото заседание.

В съдебно заседание за него се явява адв. Х. при ШАК, който прави изменение на исковите претенции на основание чл. 214 от ГПК - искът по чл. 128, т.2 от КТ увеличава от 1500лв. на 1518лв. брутно трудово възнаграждение за периода от ***г. до ***г. и иска по чл. 215 от КТ от 2266лв. - на 2653,59 лв. обезщетение за командировъчни за периода от ***г. до ***г.

            Съгласно разпоредбата на чл. 239, ал. 1 от ГПК, съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание и искът е вероятно основателен.

С определение в съдебно заседание на 22.10.2019г., съдът е допуснал постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, поради наличие на следните предпоставки по чл. 239, ал. 1 от ГПК:

            По чл. 239, ал.1, т. 1 от ГПК: ответникът не се представлява в първото заседание по делото, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие. С определение от 14.12.2018г., постановено в производство по чл. 131, ал. 1 от ГПК, на страните, вкл. на ответника са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание.

            По чл. 239, ал. 1, т. 2 от ГПК: в подкрепа на предявените искове ищецът се позовава на следните приети по делото доказателства: Трудов договор ***/***г.; Карта на водача; Списък на използвани автомобили от 07.04.2017г. до 06.04.2017г.; Удостоверение за командироване в оригинал и в превод; Приложение Информация за командирования служител в оригинал и в превод; Извадка от търговски регистър; заключението по АТЕ и по ССЕ, свидетелски показания на св. Ц., св.Г., св. Т., материали, съдържащи се в преписка вх. № ***/***г. на ДИТ.

            Настоящият състав счита, че изброените доказателства сочат вероятната основателност на претенцията по чл. 128, т. 2 от КТ и тази по чл. 215 от КТ. Тоест, предявените искове са вероятно основателни и обосновават наличието на предпоставката по чл. 239, ал. 1, т. 2 от ГПК.

Видно от представените по делото доказателства е, че ищецът е работил в ответното дружество по трудов договор *** /***г. на длъжност „международен шофьор“, с основно месечно трудово възнаграждение 460лв. и че е изпълнявал служебни задължения като международен шофьор и извършвал превоз на товари по различни маршрути извън пределите на Р. Б..

Горната фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства. Изложената фактическа обстановка се изяснява и от изготвената в хода на съдебното производство съдебно-счетоводна експертиза, по която вещото лице дава заключение, че за периода от ***г. до ***г. размерът на дължимото брутно трудово възнаграждение е 1518лв. За същия период размер на дължимото обезщетение за командировъчни е общо 5587,59лв., от които са му изплатени равностойността на 1500 евро /2934лв/, т.е. дължима е сума в размер на 2653,59лв. Изложената фактическа обстановка се изяснява и от изготвената в хода на съдебното производство АТЕ .Установява се, че ищецът е управлявал посочените товарни автомобили в периода от *** г. до *** г., като е изпълнявал служебни задължения като международен шофьор и е извършвал превоз на товари по различни маршрути винаги извън пределите на Р. Б.

При така установената фактическа обстановка по отношение на иска с правно основание чл.128, т.2 от КТ, съдът приема от правна страна следното:

От събраните в хода на съдебното производство доказателства и съдебно-счетоводна експертиза, се установява по безспорен начин, че страните са били в трудово-правни отношения, като ищецът е работил в ответното дружество от *** г. до *** г. Разпоредбата на чл.245 от КТ гарантира, при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения, на работника или служителя, да бъде изплатено трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната, а разпоредбата на чл.128, т.2 от КТ предвижда задължение за работодателя в установените срокове да плати на работника уговореното трудово възнаграждение за извършената работа. От представените и посочени по-горе писмени доказателства се установява точният размер на неизплатено трудово възнаграждение за периода на престирания труд. В подкрепа на извода на съда е назначената и изготвената в хода на съдебното производство съдебно-счетоводна експертиза. Поради изложеното, съдът намира, че предявеният иск се явява основателен и доказан до претендирания размер и следва да бъде уважен за сумата от 1518лв., представляваща неизплатената част от брутното трудово възнаграждение за периода от *** г. до *** г..

При преценка на иска, съдът съобрази отразеното в исковата молба, в която се претендира брутно дължимо трудово възнаграждение. В този смисъл съдът съобрази и константната съдебна практика на ВКС по този въпрос, съгласно която, при иск с правно основание чл.128, т.2 от КТ, може да се присъди брутното трудово възнаграждение или остатъкът от чистата сума за получаване, след приспадане на дължимия данък и обществени осигуровки, като решението трябва да е ясно дали се присъжда брутното трудово възнаграждение или се присъжда остатъкът, след приспадане на брутното трудово възнаграждение на дължимия данък върху общия доход и осигурителните вноски. В този смисъл е Решение №166 от 25.02.2010 год. на ВКС по гр.дело №220/2009 год., ІІІ н.о., ГК, което е постановено по реда на чл.290 от ГПК и съгласно т.2 от ТР №1 от 19.02.2010 год. на ВКС по тълк.д. №1/2009 год. на ОСГТК, е задължително за съдилищата.

По отношение претенцията по чл. 215 от КТ, съдът намира следното:

Съгласно разпоредбата на чл.215 от КТ, за времето на командироване работникът има право до получи от работодателя освен брутното си трудово възнаграждение и пътни, дневни и квартирни пари, при условия и в размери, определени от МС. За сочения период на ищеца  е било изплатено обезщетение за командировъчни в размер на 1500 евро /или 2934лв/.

С цел установяване на общият дължим размер на  обезщетението по делото бе назначена експертиза , като вещото лице следваше да изчисли размера по всяка от двете наредби: Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с ПМС № 115/2004 г. (ДВ, бр. 50 от 2004 г., в сила от 1.7.2004 г.) и Наредбата за служебните командировки на шофьорите и стюардесите в чужбина при международни автомобилни превози на товари и пътници/НСКШСЧМАПТП/, приета с ПМС № 40/2.7.1987 г., изм. с писмо № 04-18-0118 от 4.12.1996 г. на МФ.

Съдът намира, че в случая за преценката  какъв  е общия  размер на дължимото   обезщетение за командировъчни е приложима Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с ПМС №115/2004г., обн ДВ бр.50/2004г. Наредба за служебните командировки на шофьорите и стюардесите при международни автомобилни превози на товари и пътници,  не е обнародвана в Държавен вестник, поради което не е влязла в сила и няма нормативен характер - аргумент от чл. 5, ал. 5 от Конституцията на Р. Б. /Опр.№612/01.06.2017г.на ВКС  по гр.д.№500/2017г.IV г.о./ Нейното обнародване е било задължително с оглед нормите на  чл. 108, ал. 2 от Конституцията от 1971 г. и чл. 37, ал. 1 от Закона за нормативните актове.

Съгласно заключението на назначената по делото ССЕ, изчислено по Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, и съобразявайки  изплатената сума от 2934лв. на ищеца, съдът намира, че искът предявен в размер на 2653,59лв.  следва да се уважи изцяло.

Настоящото неприсъствено решение не следва да се мотивира по същество, като е достатъчно съдът да укаже, че то се основава на наличието на предпоставките за това.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответникът дължи на ищеца и сумата от 150лв. за направените от него разноски за адвокатско възнаграждение в хода на настоящото производство, съгласно представен списък.

На основание разпоредбата на чл.78, ал.6 от ГПК, доколкото делото е решено в полза на лице, освободено от държавна такса, ответното дружество следва да бъде осъдено да заплати по сметка на ШРС разноски в производството в общ размер от 516,84лв., от които 350лв. - възнаграждение за вещи лица и 166,84лв. за държавни такси по исковите претенции .

Водим от горното, съдът

РЕШИ:

ОСЪЖДА „Х. Г.“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „П. П.“ ***,***, ***, ***, представлявано от Х.Ф.Х., на основание чл.128, т.2 от КТ да заплати на Б.С.И.,  ЕГН **********, сумата 1518,00лв. (хиляда петстотин и осемнадесет) лева, представляваща неизплатено брутно трудово възнаграждение за периода от ***г. до ***г., ведно със законната лихва от датата на завеждането на исковата молба до изплащането на сумата.

ОСЪЖДА „Х. Г.“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „П. П.“ ***,***, ***, ***, представлявано от Х.Ф.Х., на основание чл. 215 от КТ да заплати на Б.С.И.,  ЕГН **********, сумата от 2653,59лв. (две хиляди шестстотин петдесет и три лева и петдесет и девет ст.), представляваща неизплатено обезщетение за командировъчни за периода от ***г. до ***г., ведно със законната лихва от датата на завеждането на исковата молба до изплащането на сумата.

ОСЪЖДАХ. Г.“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „П. П.“ ***,***, ***, ***, представлявано от Х.Ф.Х., да заплати на Б.С.И., с ЕГН **********, сумата от 150,00лв. (сто и петдесет) лева за заплатено адвокатско възнаграждение

ОСЪЖДА „Х. Г.“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, ул. „П. П.“ ***,***, ***, ***, представлявано от Х.Ф.Х., да заплати в полза на държавата, по сметка на ШРС, сумата от 516,84лв. (петстотин и шестнадесет лева и осемдесет и четири ст.), включваща сума за държавна такса и разноски за възнаграждение на вещи лица.

На основание чл.242, ал.1 от ГПК, съдът постановява предварително изпълнение на решението в частта на присъденото трудово възнаграждение и обезщетение.

Решението, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК, не подлежи на обжалване.                                                          

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: