Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1086/13.11.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на единадесети ноември 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 755/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Молба, с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК.  

Искова молба от Д.Д.В., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу М.Н.П., ЕГН : **********, с адрес ***, без посочено правно основание. Излага, че с ответницата живеели на съпружески начала, като по време на съжителството им се родили децата Ц. Д.В., ЕГН : ********** и Р. Д. В., ЕГН : **********. Двамата били във фактическа раздяла от м. декември 2017г.. Считайки, че може да осигури подходящи грижи и възпитание на децата, претендира предоставяне упражняването на родителските права над тях, определяне местоживеенето им при него, определяне на мерки за лични отношения на децата с ответника, осъждането му да заплаща месечна издръжка, в размер от 200 лева, за всяко дете, от предявяване на иска.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор, чрез особен представител. Счита молбата допустима.

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, ищецът лично, ответницата, чрез особен представител, поддържат заявеното в исковата молбата и отговора.

Така предявените искания са допустими, разгледани по същество са основателни, по следните съображения :  

От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност се установи следното от фактическа страна:

Видно от удостоверения за раждане, по актове за раждане № 343/28.03.2006г. и № 97/21.01.2011 на Община Шумен, страните са родители на малолетните Р.  и Ц., родени по време на съвместното им съжителство. Независимо от липсата на каквито и да е доказателства, по частта на твърденията на страните, съвпадащи с представения социален доклад, може да се приеме, че родителите на децата се разделили в края на 2017г., от когато те, с бащата живеели в с. Кълново. Той, без подпомагане от трети лица полагал непосредствени грижи за малолетните. Майката пребивавала в Италия и не била осъществявала контакти с децата, за каквито и те нямали желание. Липсват данни за доходите и. Бащата работи без трудов договор. Има родителски капацитет, жилищни условия и може да задоволяват потребностите на децата.

По отношение на социалната среда на децата се установи, че тя по настоящото им местоживеене се свежда до бащата и връстници от посещаваното училище в гр. ***. Безспорна е силната емоционална връзка между децата и бащата, като с майката е спорно съществуването и, предвид липсата на заинтересованост за развитието на децата от заминаването ѝ.

По отношение на непосредствените родителски грижи, не се спори, че единствено бащата полага необходимите родителски грижи за отглеждането, възпитанието и образованието на малолетните деца, съобразно възможностите си.

Така приетата за установена фактическа обстановка, доведе до следните изводи :

Преценявайки, че промяната в създаденото фактическо положение, ще има негативни последици за детето, настоящият състав счита, че в негов интерес е, да се определи местоживеенето му при бащата, каквото е и желанието на малолетните.

Изложеното налага уважаване на молбата му, като се определи местоживеене на малолетните деца при него, и му се предостави упражняването на родителските права, а на майката се определи режим на лични контакти, а именно всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 10.00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя, с приспиване в дома на майката, както и един месец през лятото, когато бащата, не е в отпуск, като децата се вземат от майката и се връща в дома на бащата, на адрес – ***.

Имайки предвид нуждите на децата и тяхната възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ такъв, следва да се определи на 350 лева, от които по голямата част, като паричен еквивалент, да се поеме от майката, а именно 200 лева, като останалата част, се поеме от бащата, предвид полагането от негова страна непосредствени грижи по отглеждане и възпитание на малолетните деца. Така определеният размер на издръжката се дължи от 08.03.2019г., с падеж първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска.

На основание чл. 78, ал. 6 във вр. с чл. 83, т. 2 от ГПК,  ответницата следва да заплати по сметка на ШРС, държавна такса, върху определеният размер на издръжката в размер на 576 лева и възнаграждение за особен представител в размер на 400 лева, съобразно чл. 21 от Наредба № 1/09.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Разноски между страните, не са претендирани и не се присъждат.  

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата Ц. Д.В., ЕГН : ********** и Р. Д. В., ЕГН : **********, ЕГН : ********** на бащата Д.Д.В., ЕГН : **********, с адрес ***.  

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на малолетните деца Ц. Д.В., ЕГН : ********** и Р. Д. В., ЕГН : **********, при бащата Д.Д.В., ЕГН : **********, на адрес ***.  

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти между майката М.Н.П., ЕГН : ********** и малолетните деца Ц. Д.В., ЕГН : ********** и Р. Д. В., ЕГН : **********, както следва : всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 10.00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя, с приспиване в дома на майката, както и един месец през лятото, когато бащата, не е в отпуск, като децата се вземат от майката и се връща в дома на бащата, на адрес – ***.  

ОСЪЖДА М.Н.П., ЕГН : **********, да заплаща месечна издръжка на малолетните си деца Ц. Д.В., ЕГН : ********** и Р. Д. В., ЕГН : **********, в размер на 200 лв. /двеста лева/, за всяко дете, считано от 08.03.2019г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж 1-во число на месеца, за който се дължи издръжката, чрез бащата Д.Д.В., ЕГН : **********.

ОСЪЖДА М.Н.П., ЕГН : **********, да заплати, по сметка на Районен съд – гр. Шумен, сумата от 576 лева, държавна такса и 400 лева разноски в производството.  

Разноски между страните, не се присъждат.  

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му, на страните.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: