Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

406/2.5.2019г. ,    гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесет и четвърти април през две хиляди и деветнадесета година,  в  състав:                                                                            

                                                                   Районен съдия: Л. Григорова  

при секретаря  Д. Х., като  разгледа докладваното от съдията гр. д. № 813 по описа на съда за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 Производство по реда на чл. 127, ал.1 от СК.

 Предявена е молба от В.Т.А., ЕГН **********,*** и Ж.Ж.Ж., ЕГН **********,***,  с правно основание чл.  127, ал. 1 от СК, с искане, да се постанови решение, по силата на което да се утвърди постигнатото помежду им споразумение, както следва: Родителските права относно роденото по време на съвместното им съжителство дете ****, ЕГН ********** да се предоставят за упражняване на майката, като на бащата се определи режим на лични отношения и контакти, както следва:

1.    Всяка нечетна седмица от годината в сряда от 19.00 часа до петък 19.00 часа, с преспиване, както и всяка четна седмица от годината в петък от 19.00 часа до неделя 19.00 часа, с преспиване;

2.    Два пъти по десет дни с преспиване през летния период – от 01.06. до 15.09, когато майката не е в платен годишен отпуск;

3.    Пет дни с преспиване през зимния период – от 22 ноември до 22 март, когато майката не е в платен годишен отпуск;

4.    През Коледните празници от 10:00 часа на 24 декември до 10:00 часа на 25 декември – с преспиване на всяка нечетна година и от 10:00 часа на 25 декември до 10:00 часа на 26 декември – с преспиване на всяка четна година, и през Новогодишните празници от 10:00 часа на 31 декември до 10:00 часа на 02 януари – с преспиване на всяка четна година детето да е при бащата;

5.    През първата половина на Великденските празници (четвъртък и петък) на всяка нечетна година и през втората половина на Великденските празници (събота и неделя) на всяка четна година детето да е при бащата, с преспиване;

6.    Всяка година на датата на рождения ден на детето, последното да бъде или от 10:00 часа до 15:00 часа, или от 15:00 до 20:00 часа при бащата в зависимост от организацията за празнуване на рождения ден;

7.    На рождения ден и лични празници на бащата, детето да е при бащата от 10:00 часа на деня на празника до 10:00 на следващия ден, с преспиване.

8.    Родителите договарят свободен режим на лични отношения между бащата и детето извън посочения по-горе, при предварителна уговорка между родителите или по искане на детето.

Бащата Ж.Ж.Ж. се задължава да заплаща месечна издръжка за детето си ***Ж., чрез неговата майка и законен представител В.Т.А., в размер на ½ (една втора) от размера на установената минималната работна заплата в Република България за конкретния месец в лева, платими по банкова сметка *** № BG08 UNCR 7000 ***, с падеж до 10-то число на месеца, считано от влизане на решението в сила.

Местоживеенето на детето ****, ще е по постоянен или настоящ адрес на майката, при условие, че същата живее на територията на област Шумен.

          В съдебно заседание, молителите, редовно призовани се явяват лично, като заявяват, че поддържат представеното от тях писмено споразумение.

          Съдът след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства, както и след като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

          Видно от представения по делото частно заверен препис от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № ***. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Бургас, безспорно се установява, че молителите са родители на ненавършилата пълнолетие ****, ЕГН **********.

В настоящото производство молителите представят писмено споразумение, относно  мерките, спрямо общото им дете, касателно упражняване на родителски права, местоживеене на детето, режима на лични отношения, както и размера на дължимата издръжка.

Съдът намира така представеното споразумение за непротиворечащо на закона и морала, като същото е в интерес на детето, поради което следва да бъде утвърдено.

Съдебните разноски остават за страните така, както са извършени.

Молителят следва да заплати държавна такса съобразно размера на издръжка за детето си, в размер на 201, 60 лева.

Водим от горното, съдът   

 

                                              Р  Е  Ш  И:

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.Т.А., ЕГН **********,*** и Ж.Ж.Ж., ЕГН **********,***, споразумение, по силата на което:

 

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на роденото от съвместното съжителство между страните малолетно дете ****, ЕГН **********, на майката - В.Т.А., ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде на постоянния или настоящ адрес на майката, при условие, че същата живее на територията на област Шумен.

Бащата Ж.Ж.Ж., ЕГН **********,***, ще има право на режим на лични контакти с детето си ****, ЕГН **********, както следва:

1.    Всяка нечетна седмица от годината в сряда от 19.00 часа до петък 19.00 часа, с преспиване, както и всяка четна седмица от годината в петък от 19.00 часа до неделя 19.00 часа с преспиване;

2.    Два пъти по 10 дни с преспиване през летния период – от 01.06. до 15.09, когато майката не е в платен годишен отпуск;

3.    Пет дни с преспиване през зимния период – от 22 ноември до 22 март, когато майката не е в платен годишен отпуск;

4.    През Коледните празници от 10:00 часа на 24 декември до 10:00 часа на 25 декември, с преспиване на всяка нечетна година и от 10:00 часа на 25 декември до 10:00 часа на 26 декември, с преспиване на всяка четна година и през Новогодишните празници от 10:00 часа на 31 декември до 10:00 часа на 02 януари, с преспиване на всяка четна година детето да е при бащата;

5.    През първата половина на Великденските празници (четвъртък и петък) на всяка нечетна година и през втората половина на Великденските празници (събота и неделя) на всяка четна година детето да е при бащата – с преспиване;

6.    Всяка година на датата на рождения ден на детето, последното да бъде или от 10:00 часа до 15:00 часа, или от 15:00 до 20:00 часа при бащата в зависимост от организацията за празнуване на рождения ден;

7.    На рождения ден и лични празници на бащата, детето да е при бащата от 10:00 часа на дена на празника до 10:00 на следващия ден, с преспиване.

8.    Родителите договарят свободен режим на лични отношения между бащата и детето извън посочения по-горе, при предварителна уговорка между родителите или по искане на детето.

 

ОСЪЖДА Ж.Ж.Ж., ЕГН **********,***, да заплаща месечна издръжка на детето си ****, ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител В.Т.А., ЕГН **********, в размер на ½ (една втора) от размера на установената минималната работна заплата в Република България за конкретния месец в лева, считано от влизане  на решението в законна сила – 02.05.2019 г., платими по банкова сметка *** № BG08 UNCR 7000 ***,  с падеж до 10-то число на съответния месец, за който се дължи, до настъпването на законна причина за изменението или прекратяването на тази издръжка.

ОСЪЖДА Ж.Ж.Ж., ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 201, 60 лева /двеста и един лева и шестдесет стотинки/, представляваща държавна такса върху определения размер на издръжка за детето му.  

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: