Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

403/2.5.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на осемнадесети април , през две хиляди и деветнадесета   година , в състав :

СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №821  по описа за 2019  г., за да се произнесе взе предвид:

Производство по чл.50 от СК  .

           Депозирана е молба от К.Ю.И., ЕГН **********, с адрес ***  и С.М.И. , ЕГН **********,***   , в която посочват , че са сключили граждански брак на 07.08.1988 г.  Родените от брака деца са пълнолетни Твърдят , че поради несходство в характерите бракът им лишен от съдържание , същият е дълбоко и непоправимо разстроен , поради което молят да бъде прекратен по взаимно съгласие и съдът да одобри споразумението по чл.51 от СК .

            В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №***/07.08.1988 г. на Общински народен съвет Венец, от което се установява , че страните са съпрузи от 07.08.1988 г.    

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че родените от брака деца са пълнолетни , т.е. не следва да се уреждат въпросите свързани с упражняване на родителските права .

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , която предварително е внесена от жената .

Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 07.08.1988 г.  , с Акт  №***/07.08.1988 г. на Общински народен съвет Венец, ГРАЖДАНСКИ БРАК   между  К.Ю.И., ЕГН **********, с адрес ***  и С.М.И. , ЕГН **********,*** ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между К.Ю.И., ЕГН ********** и С.М.И. , ЕГН **********,    споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        След прекратяване на брака съпругата К.Ю.И., ЕГН **********, ЗАПАЗВА брачното  си фамилно име И. .

·        След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ ,  апартамент, придобит по време на брака , находящ се в гр. Ш* ще се ползва от съпруга, като съпругата го е напуснала и остава в съсобственост между съпрузите след прекратяването на брака.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: