Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

712/17.7.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на петнадесети юли 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 834/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 50 от СК.  

Делото е образувано по искова молба на В.Д.Ц., ЕГН : **********, с адрес *** срещу Ц.П.Ц., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК.

В срока за отговор на исковата молба, постъпва молба от съпрузите, в която заявяват желание за прекратяване на брака им по взаимно съгласие и представят споразумение по чл. 51 от СК. В открито заседание съпрузите, искат решение, по силата на което да се прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 25.05.2002г., с акт № 116 от същата дата, на Община Шумен. От същия имали родено едно дете – непълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона и интересите на непълнолетното дете, и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на молбата 25 лв. от молителката и молителя следва да внесе 25 лева, съобразно споразумението.

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 144 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер на 36 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 25.05.2002г., с акт № 116 от същата дата на Община Шумен, между В.Д.Ц., ЕГН : **********, с адрес *** и Ц.П.Ц., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.Д.Ц., ЕГН : **********, с адрес *** и Ц.П.Ц., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:

1. Относно местоживеенето на роденото от брака дете :

         Детето П. Ц. Ц., ЕГН : **********, ще живее при майката - В.Д.Ц., ЕГН : **********. 

2. Относно упражняване на родителски права:

         Родителските права над роденото от брака ни дете П. Ц. Ц., ЕГН : **********, се предоставят на В.Д.Ц., ЕГН : **********, като негова майка и законна представителка.

         3. Относно личните отношения с детето:

Заявяваме, че желаем да се постанови режим на лични контакти на детето П. Ц. Ц., ЕГН : **********, с бащата Ц.П.Ц., ЕГН : **********, всяка първа и трета седмица от месеца, от 18.00 часа в петък до 08.00 часа в понеделник, с преспиване;

на 22.05. - деня следващ рождения ден на детето за времето от 10.00 ч. до 20.00 ч., в неработни/неучебни дни и от 17.00 ч. до 20.00 ч., в работни/учебни дни;

през Коледните празници на четни години и Новогодишните празници на нечетни години;

10 /десет/ дни през лятото и 5 /пет/ дни през зимната ваканция, когато майката, не е в платен годишен отпуск, с предварително изрично предупреждение от бащата, както и през други дни, договорени между майката и бащата.        

         4. Относно дължима издръжка на детето:

         Ц.П.Ц., ЕГН : **********, ще заплаща месечна издръжка за детето П. Ц. Ц., ЕГН : **********, в размер на 200 /двеста/ лева, считано от датата на влизане в сила на решението за развод до настъпване на законни причини за изменяне или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж 15-то число на месеца, за който се дължи.  

5. Семейното жилище придобито в режим на СИО, находящо се в ***, ще се ползва от В.Д.Ц., ЕГН : ********** и детето П. Ц. Ц., ЕГН : **********, до навършване пълнолетие на детето или до настъпване на други обстоятелства предпоставящи прекратяване на ползването.  

6. Издръжка между съпрузите, не се дължи.  

7. Относно фамилното име на молителката:

След прекратяване на брака В.Д.Ц., ЕГН : **********, ще възстанови предбрачното си фамилно име – Г..  

8. Относно имуществени отношения:

         8.1. Придобитата по време на брака движима вещ, а именно: лек автомобил „***“, модел „***“, рег. № ***, с идентификационен № ***, с двигател № ***, се поставя в дял и става изключителна собственост на съпруга Ц.П.Ц., ЕГН : **********.

Съпругата В.Д.Ц., ЕГН : **********, заявява, че не желае да получи парично уравнение на дела си от придобития по време на брака лек автомобил. 

         8.2. Страните декларират, че придобитите по време на брака движими вещи за обикновено ползване, които да представляват СИО, се предоставят на молителката по силата на извънсъдебно споразумение, като молителят заявява, че няма претенции по отношение на тях.

         8.3. Молителите нямат взаимни претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг на основание чл. 30 от СК.

         8.4. Страните заявяват, че нямат придобити влогове, ценности, фирми на ЕТ по време на брака и нямат претенции за такива един към друг.

9. Разноските по бракоразводното дело се поемат поравно от двамата молители, а дължимите държавни такси се поемат от всеки, съобразно стойността на полученото имущество и определената издръжка.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв. (петдесет лева), и ОСЪЖДА Ц.П.Ц., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС, 25 (двадесет и пет) лева държавна такса.

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 144 лв. (сто четиридесет и четири лева), и ОСЪЖДА Ц.П.Ц., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС, 144 (сто четиридесет и четири) лева държавна такса.

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за имуществените отношения в размер на 36 лв. (тридесет и шест лева), и ОСЪЖДА Ц.П.Ц., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС, 36 (тридесет и шест) лева държавна такса.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: