Р Е Ш Е Н И Е

 

779/31.7.2019г. ,   гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

    Районен съд – Шумен, XVI-ти състав, в публично съдебно заседание, на девети юли през две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:  

     Районен съдия: М. Марков     

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията,

гражданско дело №943 по описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от А.Р.В., Д.К.Д., Н.Й.Б. и Р.Й.Н. срещу Х.П.У..

Ищецът обосновава съществуващия за него правен интерес от провеждане на установителните искове, навеждайки следните фактически твърдения:

Ищците А.Р.В., Д.К.Д., Н.Й.Б. и Р.Й.Н. искат от съда да постанови решение, с което да се прогласи за нищожен сключеният на 18.12.2006г. Договор за покупко-продажба на недвижим имот обективиран в нотариален акт №83, том VIII, рег.№23669, дело №1376 от 18.12.2006г. на нотариус К.М., рег. №222, с район на действие РС-Шумен, за поземлен имот с идентификатор №*** по кадастралната карта на гр.Шумен, находящ се в гр.Шумен, ул.“***“ №16, с площ от 707 кв.м., ведно с построените в имота сгради, като нищожен сключен при условията на привидност -  на основание чл.26, ал.2 от ЗЗД.

В рамките на предоставения му срок по чл. 131 от ГПК, ответникът подава отговор на исковата молба, като изразява становище, че предявеният иск е допустими и по същество основателен. В отговора, ответникът е изразил и становище по обстоятелствата, на които се основава искът, като сочи, че няма възражения срещу него.

Ищецът чрез процесуалния си представител, в първото по делото заседание,  моли да бъде прекратено съдебното дирене и да бъде постановено решение на основание чл.237 от ГПК.

След съвкупна преценка на събраните по делото доказателства и на разпоредбите на закона, съдът намира за установено следното:

Предявен е иск,  с посочено правно основание чл.26, ал.2 от ЗЗД от А.Р.В., Д.К.Д., Н.Й.Б. и Р.Й.Н. срещу Х.П.У., с който искат от съда да постанови решение, с което да се прогласи за нищожен сключеният на 18.12.2006г. Договор за покупко-продажба на недвижим имот обективиран в нотариален акт №83, том VIII, рег.№23669, дело №1376 от 18.12.2006г. на нотариус К.М., рег. №222, с район на действие РС-Шумен, за поземлен имот с идентификатор №*** по кадастралната карта на гр.Шумен, находящ се в гр.Шумен, ул.“***“ №16, с площ от 707 кв.м., ведно с построените в имота сгради, като нищожен сключен при условията на привидност.

Ответникът не оспорва основателността на предявеният иск и посочва, че същият е основателен.

           С изрична молба ищецът моли да бъде постановено решение по реда на чл. 237, ал. 1 от ГПК.

         Съгласно разпоредбата на чл.237, ал.2 ГПК в мотивите на решението е достатъчно да се укаже, че то се основава на признанието на иска. Налице са предпоставките на чл.237 ГПК, като съдът намира, че така извършеното признание не противоречи на закона или на добрите нрави, както и че не касае право, с което страната не може да се разпорежда.

В съдебно заседание съдът е уважил искането за постановяване на решение при признание на иска, тъй като са налице предпоставките за това.

На основание чл.78 ал.1 ГПК искането на ищеца за присъждане на разноски, е основателно, поради което следва да бъде уважено.

Мотивиран от горното, съдът 

Р     Е     Ш     И :

 

ОБЯВАВА за нищожен сключеният на 18.12.2006г. между А.Р.В.,  Д.К.Д.,  Н.Й.Б. и Р.Й.Н., като продавачи и Х.П.У., като купувач: Договор за покупко-продажба на недвижим имот обективиран в нотариален акт №83, том VIII, рег.№23669, дело №1376 от 18.12.2006г. на нотариус К.М., рег. №222, с район на действие РС-Шумен, за поземлен имот с идентификатор №*** по кадастралната карта на гр.Шумен, находящ се в гр.Шумен, ул.“***“ №16, с площ от 707 кв.м., ведно с построените в имота сгради, като сключен при условията на чл.26, ал.1, предл.последно от ЗЗД - ПРИ ПРИВИДНОСТ.

ОСЪЖДА Х.П.У., ЕГН **********, да заплати на основание чл.78, ал.1 от ГПК на А.Р.В.,  Д.К.Д.,  Н.Й.Б. и Р.Й.Н. - сума в общ размер на 993,32 лева, от които 700,00 лева  – разноски за адвокатско възнаграждение и 293,32 лeва  - разноски за платена държавна такса.

Решението може да бъде обжалвано пред ОС - Шумен в двуседмичен срок от получаването му от страните.

 

РАЙОНЕН   СЪДИЯ: