Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

392/24.4.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и втори април 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 953/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от М.И.Г., ЕГН ********** и И.Т.Г., ЕГН **********,***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 76 на 07.04.1996г.. По време на брака си имали родени две деца, едно от които – малолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона и интересите на непълнолетните деца, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителката, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителя съобразно постигнатото споразумение, а именно 25 лева.  

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 108 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 07.04.1996г., с акт № 76 на Община Шумен, между М.И.Г., ЕГН ********** и И.Т.Г., ЕГН **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.И.Г., ЕГН ********** и И.Т.Г., ЕГН **********,***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :  

1.     Родителските права по отношение на малолетното дете И. И. Г., ЕГН **********, да бъдат упражнявани от майката М.И.Г., в качеството ѝ на майка и законен представител, като на бащата И.Т.Г. да бъде определен режим на лични контакти, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца с приспИ.е от 10.00 ч. на съботния ден до 18.00 ч. на неделния ден, първата половина на всяка от училищните ваканции, както и при изявено желание на детето.  

2.     Определя се ежемесечна издръжка по отношение на роденото по време на брака малолетно дете И.И. Г., ЕГН :  **********, в размер на 150 /сто и петдесет/ лева, платими от бащата И. Т.Г. до 5-то число на всеки месец ЧРЕЗ майката М.И.Г., считано от влизане в законна сила на Решение по настоящото производство, по сметка IBAN: ***.  

3.     След прекратяване на брака съпрузите заявяват, че не си дължат издръжка един на друг.  

4.     След прекратяване на брака М.И.Г. желае да възстанови фамилното си име преди сключване на брака – М..  

5.     Местоживеенето на детето И. И. Г., ЕГН :  **********, се определя на адрес на неговата майка в ***.  

6.     Семейното жилище, в ***, е собствено на молителите и същото ще се ползва от молителката М.И.Г. и двете ѝ деца Д. И.Г. и И. И. Г..  

7. Разноските по настоящото дело остават за страните така както са ги направили.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА Т.Г., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

ОСЪЖДА Т.Г., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 108 лева държавна такса по споразумението за издръжка.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: