О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1105/9.4.2019г. , гр. Шумен

 

Районен съд Шумен, IХ - ти състав, в закрито заседание, проведено на девети април, през две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Димитър Димитров

като разгледа докладваното от съдията ГД № 633/2019 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по исковата молба от “Ети” ЕООД, гр. Шумен, чрез пълномощника адв. Св. Б. от АК Шумен, срещу “Успех Филтър ССБ ” ЕООД, гр. София, за присъждане на сумата от 20 300 лв. по запис на заповед от 19.11.2013 г., ведно с искане за законна лихва върху главницата от предявяване до окончателното плащане.

В законовия едномесечен срок от ответника е постъпил писмен отговор на исковата молба рег. № 6179/08.04.2019 г., по описа на ШРС, с който е направено възражение за местна неподсъдност на образуваното пред РС Шумен дело по смисъла на чл. 119, ал. 3 ГПК.

Предвид, че възражение за местна неподсъдност на делото е направено своевременно - в срока за отговор на исковата молба и с оглед, че дружеството - ответник е със седалище и адрес на управление в гр. София настоящият състав на ШРС намира, че производството по ГД № 633/2019 г. по описа на РС Шумен, IХ - ти състав, следва да бъде прекратено. Съобразно правилата за местна подсъдност искът се предявява пред съда в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника - чл. 105 ГПК, а съгласно чл. 108, ал. 1 ГПК, исковете срещу юридически лица, каквото е ответното дружество се предявяват пред съда в чийто район се намира тяхното управление или седалище. С оглед изложеното съдът намира, че направено от ответника възражение следва да се уважи, производството пред ШРС да бъде прекратено, а делото да се изпрати по подсъдност на Районен съд гр. София.

Водим от горното и на основание чл. 119, ал. 3 вр. чл. 105 и чл. 108, ал. 1 ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прекратява производството по ГД № 633/2019 год., по описа на РС Шумен, IХ - ти състав.

Делото да се изпрати по подсъдност на Районен съд град София.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от съобщаването му на страните, съгласно чл. 121 ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: