О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1150/12.4.2019г. , гр. Шумен

 

Районен съд Шумен, IX-ти състав, в закрито заседание, проведено на дванадесети април, две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров

като разгледа докладваното от съдията ГД № 929/2019 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по молба от Д.И.Д. *** против М.Г.С. ***.

При проверката за допустимост на производството съдът е констатирал нередовности на молбата и с Разпореждане № 1514/28.03.2019 г., по описа на ШРС, е дадена възможност на молителката, в едноседмичен срок от уведомяване, да ги отстрани. Съобщението е надлежно получено от майката на молителката със задължение да предаде на 02.04.2019 г., от който момент е започнал да тече и предоставения срок за изпълнение..

Към настоящият момент предоставеният срок за изпълнение е изтекъл, а молба, с която нередовностите да са отстранени, не е постъпила. По арг. от чл. 63, ал. 1 ГПК, определеният от съда срок не може да бъде продължаван служебно. Молителката не е сезирала съда с искане за продължаването на срока поради наличие на уважителни причини по смисъла на цитираната норма. Ето защо съдът намира, че поведението на молителката, изразяващо се в неизпълнение на съдебните указания, влече порок на молбата, проявяващ се в ненадлежно сезиране на съда и обуславящ недопустимост на учреденото въз основа на нея производство, поради което същото подлежи на прекратяване.

Предвид констатираната нередовност на молбата, с която е сезиран и редовно проведена процедура по чл. 129, ал. 2 ГПК, соченото неизпълнение на съдебните указания за привеждането й в съответствие с изискванията на процесуалния закон съставлява основание за прекратяване на производството по делото по смисъла на чл. 129, ал. 3 вр. ал. 2 ГПК.

Мотивиран от така изложените съображения, съдът  

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява производството по ГД929/2019 г. по описа на ШРС, IХ – ми състав, на основание чл. 129, ал. 3 вр. ал. 2 ГПК и връща молбата.

Осъжда Д.И.Д., с ЕГН ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 25 /двадесет и пет/ лева, представляваща дължима държавна такса в производството, на основание чл. 71, ал. 1 ГПК, вр. чл. 16 от Тарифа № 1 за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и 5.00 лева (пет лева) такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен срок от получаване на съобщението за постановяването му.

 

Районен съдия: