Р Е Ш Е Н И Е

174/5.3.2019г.,        гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на дванадесети февруари   двехиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                                                                Председател: Емилиян  Ангелов

при секретаря В.С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 22 по описа за 2019год., за да се произнесе взе предвид следното:

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №В-0047690/30.11.2018 год. на Директора на Регионална Дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към Главна дирекция „Контрол на пазара“ при КЗП, с което на “БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ” ЕАД, с ЕИК831642181, със седалище и адрес на управление: гр.София, р-н. „Младост“, бул.“Цариградско шосе“ №115 е наложена имуществена санкция в размер на 1000 / хиляда/ лева на основание чл.222А от ЗЗП за нарушение на чл.114, ал.3 от ЗЗП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление или алтернативно да измени наказателното постановление, като намали размера на наложената санкцията  В съдебно заседание не се явява представител.       

За Регионална Дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Силистра и Търговище към КЗП - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН в съдебно заседание също не се явява представител.  

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

“БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ” ЕАД, гр.София извършва търговска дейност в обект за продажба на мобилни апарати и аксесоари и телекомуникационни услуги – магазин „Виваком “-5028, находящ се в гр.Шумен, ул.”Хан Омуртаг” №2. По повод постъпила потребителска жалба от лицето Н. А. Ю.с вх.№В-03-2047 от 18.09.2018 год., на 20.09.2018 год. била извършена проверка в горепосочения обект от служители при КЗП – РД – Варна, гр.Шумен. В хода на проверката било установено, че потребителката на 05.12.2016г., е закупила от търговеца мобилен телефон, модел “Леново  А6010”. Поради повреда в апарата и след предявени от лицето рекламации, обективирани в съответните сервизни протоколи били извършени три последователни ремонта на апарата, съответно на 16.10.2017год., 25.01.2018 год.  и на 24.04.2018г.. Тъй като  след последния ремонт отново се  появил дефект в апарата, на 14.08.2018г.,потребителката  заедно с поредната четвърта рекламация подала заявление на основание чл.114, ал.3 от ЗЗП с искане  да и бъде възстановена заплатената за апарата сума или да се замени апарата с нов. Тъй като  потребителката получила отговор, с който не и удовлетворят исканията,  подала жалба до КЗП.   

Резултатите от проверката били отразени в Констативен протокол №К-2636546/20.09.2018 год., с който е изискано  становище по искането на потребителката за възстановяване на заплатената от нейна страна сума или замяна на телефона .В в КЗП – РД – Варна, в гр.Шумен е депозирано становище от “БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ” ЕАД, гр.София,  в което отново заявяват,     че считат, че искането на Н. А. Ю.е неоснователно.  На 30.10.2018г. за констатираното нарушение на дружеството-жалбоподател е съставен акт за установяване на административно нарушение №К-0047690, като актосъставителят е посочил, че с описаното деяние е нарушена разпоредбата на чл.114, ал.3 от Закона за защита на потребителите. Актът е бил съставен в присъствие на упълномощено от дружеството лице, като същият е подписал акта, без да изложи възражения по него. Впоследствие дружеството не се е възползвало от законното си право и не е депозирало и допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № В-0047690/30.11.2018 год. на Директора на Регионална Дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към Главна дирекция „Контрол на пазара“ при КЗП, с което на “БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ” ЕАД, с ЕИК831642181, със седалище и адрес на управление: гр.София, р-н. „Младост“, бул.“Цариградско шосе“ №115 е наложена имуществена санкция в размер на 1000 / хиляда/ лева на основание чл.222А от ЗЗП за нарушение на чл.114, ал.3 от ЗЗП.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Н.И.Й. и  на свидетеля А.Г.Д.  – свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта, както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че дружеството действително е извършило визираното в акта и в наказателното постановление административно нарушение, по следните правни съображения:

Безспорно установено по делото е, че “БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ” ЕАД, гр.София се явява търговец по смисъла на §13, т.2 от Допълнителните разпоредби на ЗЗП и съгласно разпоредбата на чл.114, ал.3 от същия закон е имал задължението да удовлетвори искане за  възстановяване на заплатената от потребителя сума или замяна на апарата с нов, когато след като е удовлетворил три рекламации на потребителя чрез извършване на ремонт на една и съща стока, в рамките на срока на гаранцията по чл.115, е налице следваща поява на несъответствие на стоката с договора за продажба.

В настоящия случай от материалите по делото се установява по безспорен начин, че търговецът е извършил четири последователни ремонта на закупения от потребителката мобилен телефон, като се касае за различни повреди, които  пречат на нормалното функциониране на телефона/телефонът забива, в режим на входящо повикване апаратът е със затъмнен екран, при входящо повикване не може да се отговори/, както и че след удовлетворяване на третата рекламация телефонът отново е дал подобен дефект, поради което потребителката е поискала да и бъде възстановена заплатената за апарата сума или да се замени апарата с нов  Не се спори между страните и че тези действия са били извършвани в срока на гаранцията по чл.115 от ЗЗП. Следователно потребителят е бил в правото си, да иска  възстановяване на заплатената от негова страна сума. Поради изложеното, настоящият състав намира, че дружеството-жалбоподател неправомерно е отказало възстановяване на сумата  и по този начин  е допуснало неизпълнение на задължението, визирано в разпоредбата на чл.114, ал.3 от ЗЗП.

  Административнонаказващият орган правилно е издирил приложимия закон и е наложил наказание на основание чл.222а от ЗЗП, който предвижда специални наказания за юридически лица , които са нарушили чл.114 ал.3 от ЗЗП., какъвто е и процесния случай и е наложил административно наказание в размер съвсем близък до минимално предвидения.

По изложените съображения, съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 предл. първо от ЗАНН, съдът

  Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. първо от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление №В-0047690/30.11.2018 год. на Директора на Регионална Дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към Главна дирекция „Контрол на пазара“ при КЗП.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: