Р Е Ш Е Н И Е

 

270/24.4.2019г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На шестнадесети април две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

         Председател: Пл.Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 82 по описа за 2019г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №18 – 0869 - 002940/ 20.11.2018г. на Началника на сектор ПП към ОДМВР - Шумен, с  което на основание чл.53 от ЗАНН  и чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП на Р.В.И., ЕГН********** *** са наложени три  административни наказания “глоба” всяко в размер на 100 лева  и три административни наказания лишаване от право да управлява МПС всяко за срок от 3 месеца, за нарушения на чл.123 ал.1 т.2 б.а, б.в и б.г от ЗДвП. Жалбоподателката моли съда да постанови решение, с което да отмени  наказателното постановление  като  незаконосъобразно. Излага, че във връзка с настъпилото ПТП има образувано досъдебно производство, поради което моли производството да бъде прекратено. В съдебно заседание редовно призована не се явява. Явява се процесуален представител – адв.Ж.Ж. от ШАК.

Процесуален представител на АНО моли НП да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:

По делото е представен АУАН серия Д 469460/12.08.2018г. съставен срещу жалбоподателката Р.И. за нарушения на чл.123 ал.1 т.2 б.а, б.б, б.в и б.г  от ЗДвП. В акта е посочено, че 12.08.2018г. около 21.35 часа на път – границата Румъния – Русе – Цар Калоян – Разград – Шумен – Девня - Варна, км. 120 + 250м. в посока от гр.Варна за гр.Шумен, управлявала л.а. „БМВ Х - 6“ с рег. № Р 3577 КА като блъска неправилно пресичащият пътното платно,  от ляво на дясно по посока на движението, пешеходец П.Д.П., който бил без светлоотразителна жилетка в обхвата на пътя, в тъмната част на денонощието. Като участник в ПТП с пострадало лице, И. не е уведомила службите за контрол  на МВР, не останала на место до пристигане на компетентните органи на МВР, не взела мерки за безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалия, не изпълнила и задължението си  да не премества ППС до идването на органите на МВР.  От показанията на актосъставителя – св.М.И.Р. се установява, че същият е съставил АУАН в качеството си на мл.автоконтрольор при ОДМВР-Шумен, без да е очевидец на ПТП. На 12.08.2018г. с колегата му – св.С.Б.С. били изпратени  на посоченият пътен участък,  във връзка с  получен сигнал за възникнало ПТП с блъснат пешеходец, който починал. Автомобилът участвал в ПТП не бил  на место, както и водача. На место установили очевидци на ПТП, които им предоставили данни за автомобила участвал в ПТП, както и за механизма на настъпване на произшествието. На мястото на ПТП  била намерена и едната регистрационна табела на автомобила. Около половин – един част след пристигане на контролните органи,  жалбоподателката И. се върнала на  мястото на ПТП с автомобила „БМВ Х - 6“ с рег. № Р 3577 КА, в който като пътник бил и св.Т.Й.. Пред свидетелите Р. и Б. двамата обяснили, че усетили удара, но помислили, че съприкосновението било с животно, поради което продължили движението. Впоследствие след като видяли деформациите по автомобила се върнали на местопроизшествието. Тъй като в резултат на настъпилото ПТП пострадалият бил починал, местопроизшествието било посетено от разследващ полицай, който извършил оглед, с което действие започнало и досъдебно производство №106/2018г. по описа на ОДМВР - Шумен за престъпление по чл.343 ал.1 б.в, във вр. с чл.342 ал.1 от НК .

На 12.08.2018г. св. М.Р.  съставил срещу жалбоподателката процесния АУАН серия Д 469460/12.08.2018г. за нарушения на чл.123 ал.1 т.2 б.а, б.б, б.в и б.г  от ЗДвП, в който отразил, че жалбоподателката има възражения. В законоустановения 3-дневен срок не са депозирани писмени възражения.

Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган  на 20.11.2018г. издал обжалваното НП като  възприел  констатациите съдържащи се в АУАН. На основание  чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП на Р.В.И., ЕГН********** *** са наложени три  административни наказания “глоба” всяко в размер на 100 столе и три административни наказания лишаване от право да управлява МПС всяко за срок от 3 месеца, за нарушения на чл.123 ал.1 т.2 б.а, б.в и б.г от ЗДвП. По отношение нарушението на чл.123 ал.1 т.2 б.б  от ЗДвП, че не е останала на мястото до пристигане на компетентните органи на МВР, не е наложено администритивно наказание, в НП е отразено,че е образувано  досъдебно производство по чл.343 ал.3 от НК.

На 29.03.2019г. Р.В.И. е привлечена в качеството на обвиняема по досъдебно производство №106/2018г. по описа на ОДМВР - Шумен за извършено  престъпление по чл.343 ал.3 б.б, във вр. с чл.343 ал.1 б.в, във вр. с чл.342 ал.1 от НК, във вр. с чл.5 ал.1 и 2 от ЗДвП, чл.20 ал.2 от ЗДвП, чл.123 ал.1 и ал.2 от ЗДвП. В текстовата част на обвинението при посочване на правила  за движение, които  И. е нарушила и в  резултат на което причинила смъртта на лицето П.Д.П., на жалбоподателката е вменено и нарушение на чл.123 ал.1 т.2 от ЗДвП и в четирите му хипотези, регламентирани в б.а, б.б, б.в и б.г .

 Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от събрани по делото писмени  и гласни доказателства, както и от показанията на разпитаните в  съдебно заседание свидетели.

При така изяснената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

Съотношението между наказателната  и административно наказателната отговорност е  регламентирано  с разпоредбите на чл.32 ал.1 и ал.2, както и чл.33 ал.1 и ал.2 от ЗАНН.Утвърден е принципа в случаите, когато с едно деяние се нарушава едновременно наказателна и административнонаказателни норми с един и същ обект на защита, наказателната отговорност да поглъща  административнонаказателната. Когато дейнието засяга един и същ кръг на обществени отношения правилното и точно прилагане на закона  предподставя реализация на отговорност или за административно нарушение  или за престъпление. Не и за двете едновременно. Административнонаказателна отгоност  следва да се носи, само ако деянието не съставлява престъпление. Съгласно ТР №3/22.12.2015г. по т.д. №3/2015г.  на ОСНК на ВКС т.3.1. деецът не следва да носи едновременно наказателна и административнонаказателна  отговорност и в случаите, когато с извършеното от него деяние са нарушени едновременно наказателна и  административнонаказателна норма с различни обекти на защита.

С процесното НП е ангажирана административнонаказателната отговорност на Р.И. на основание  чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП, за нарушения на чл.123 ал.1 т.2 б.а, б.б и б.г от ЗДвП. Същевременно по досъдебно производство №106/2018г. по описа на ОДМВР - Шумен на И. е повдигнато обвинение за извършено  престъпление по чл.343 ал.3 б.б, във вр. с чл.343 ал.1 б.в, във вр. с чл.342 ал.1 от НК, във вр. с чл.5 ал.1 и 2 от ЗДвП, чл.20 ал.2 от ЗДвП, чл.123 ал.1 и ал.2 от ЗДвП. В диспузитива на  обвинението при посочване на правила  за движение, които  е нарушила и в  резултат на което е причинила смъртта на лицето П.Д.П.,  й е вменено и нарушение на чл.123 ал.1 т.2 б.а, б.б, б.в и б.г от ЗДвП. Деянията, за които е ангажирана административнонаказателната отговорност на И.  са идентични с приетите за нарушени разпоредби на ЗДвП, посочени в състава на престъплението, за което е повдигнато обвинение. Елементите от фактическия състав на престъплението съвпадат с елементите от фактическият състав на административните нарушения, поради което наказателната отговорност изключва административната.

Доколкото предвид горепосоченото е недопустимо е за едно и също деяние  жалбоподателят да носи наказателна и административна отговорност, съдът  счита, че наказателното постановление е издадено в нарушение на чл. 33 от ЗАНН и следва да бъде отменено.

 Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ Наказателно постановление №18 – 0869 - 002940/ 20.11.2018г. на Началника на сектор ПП към ОДМВР - Шумен, с  което на основание чл.53 от ЗАНН  и чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП на Р.В.И., ЕГН********** *** са наложени три  административни наказания “глоба” всяко в размер на 100 лева и три административни наказания лишаване от право да управлява МПС всяко за срок от 3 месеца, за нарушения на чл.123 ал.1 т.2 б.А, б.В и б.Г от ЗДвП.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.  

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: