Р Е Ш Е Н И Е  

                                                      102/15.2.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На петнадесети февруари  две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:     

Председател: Пл.Недялкова  

Секретар: Ил. Д.

Прокурор: Св. Михайлова

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №151 по описа за 2019г.

Производство по чл.378  от НПК.

            От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК на Е.Я.Н., ЕГН ********** за извършено престъпление от общ характер по чл.345 ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Представителят на Шуменска районна прокуратура поддържа предложението. В хода по същество пледира за налагане на административно наказание около минимално предвидения размер.

Защитникът на обвиняемия се солидаризира с предложението на ШРП.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Обвиняемият Е.Я.Н., видно от приложената справка за нарушител/водач е правоспособен водач на МПС. Същият през 2017г. си закупил от Р.Белгия мотопед неустановена марка с рама № № BN1390MBA2502026. Въпросният мотопед не бил регистриран в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - гр.Шумен, като Н. го управлявал без да го регистрира по надлежния ред. Предвид наличната нормативна уредба въпросният мотопед попадал в категория Е, съгласно разпоредбата на чл,149 ал.1 т.1 от ЗДвП и подлежал на задължителна регистрация, която се извършвала съгласно Наредба № I - 45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи.

На 14.05.2018г. около обяд, в гр.Шумен, кв.Дивдядово, обв.Н. управлявал въпросния мотопед по ул .“Фридрих Енгелс” в посока бул.„Велики Преслав”, където бил забелязан от св.Р.Н.Ш. - служител в РУ гр.Шумен, който по същото време се намирал на ул.“Фридрих Енгелс“ в близост до кръстовището с бул.“Велики Преслав“. Тъй като Ш.видял, че управлявания от обв.Н. мотопед бил без регистрационни табели, същият отишъл при водача, който спрял мотопеда си на кръстовището между двете улици, легитимирал се със служебната си карта на полицай и му извършил проверка. Мотопедът управляван от обв.Н. нямал поставена регистрационна табела, което съответно наложило св.Ш.да поиска съдействие от служители на сектор „ПП“ при ОДМВР гр.Шумен. На място бил изпратен екип на „ПП“ при ОДМВР - Шумен в лицето на св.П.Г.М. и И.П.С.. Тъй като на място не могли да установят номера на рамата на мотопеда, същият бил транспортиран от обв.Н. ***, където служителите на КАТ установили номера на рамата и след направена справка в информационните масиви на МВР се установило, че същият не е регистриран в сектор „ПП“ при ОДМВР — Шумен. Впоследствие бил извършен и оглед на МПС.

Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на: събраните в досъдебното производство доказателства по надлежния процесуален ред, които са приобщени по реда на чл.283 от НПК . Съдът намира, че събраните  доказателства по делото са безпротиворечиви и взаимно допълващи се и се намират в хармонично единство и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешно убеждение на съда и обосновават решението на съда.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че обв. Е.Я.Н. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл.345 ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева. Същевременно се установи, че обвиняемият, който е пълнолетен,  е осъждан за престъпление, но е бил реабилитиран, не е  освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК и в резултат на деянието няма нанесени съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът не констатира отегчаващи отговорността обстоятелства, поради което счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер на минималния предвиден от закона - действащ по време на извършване на деянието, а именно - 1000лв.

По преценка на съда с така наложеното на обвиняемия административно наказание ще се постигнат успешно целите на личната и генерална превенции. Минималният размер на наказанието е достатъчно висок, за да въздейства поправително и превъзпитаващо не само по отношение на този нарушител, но така също и по отношение на всички граждани, склонни към подобни деяния.

Направените в хода на досъдебното разноски за изготвяне на експертиза следва да бъдат възложени на обвиняемия на основание чл.189 ал.3 от НПК.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия  Е.Я.Н., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, разведен, реабилитиран, основно образование,работещ ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ на 14.05.2018г. в гр.Шумен на кръстовището  на ул.“Фридрих Енгелс“ и бул. „Велики Преслав“  управлява МПС – мотопед с неустановена  с рама № BN1390MBA2502026, който не е регистриран по надлежния ред съгласно Наредба №I – 45/24.03.2000г. издадена от Министъра на вътрешните работи  - престъпление по чл. 345  ал.2, във вр. с ал.1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 / хиляда / лева.

На основание  чл. 189,  ал. 3  от  НПК  ОСЪЖДА  обв.  Е.Я.Н., ЕГН **********да заплати в полза  на бюджета, по сметка на ОДМВР - Шумен направените в досъдебното производство  разноски в размер на 49.21 лева, както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК в 15 - дневен срок от днес  пред ШОС.  

 

Районен   съдия: