Р Е Ш Е Н И Е

                                                        163/1.3.2019г.

    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На първи март две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав: 

     Председател: Пл.Недялкова  

Секретар: Цв.Колева

Прокурор: Е. Янчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №299 по описа за 2019г.

Производство по чл.378  от НПК.

            От ШРП  е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване на А.Д.В., ЕГН ********** *** от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

Представителят на Шуменска районна прокуратура поддържа предложението. В хода по същество пледира за налагане на административно наказание в минимално предвидения размер.

Обвиняемият, редовно призован, не се явява.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Обвиняемият А.Д.В. не е правоспособен водач на МПС. Въпреки това на 23.01.19г. той управлявал в гр. Шумен МПС - л.а. „Алфа Ромео 147“ с рег. № У 1641 АТ с номер на рама ZAR93700005002496. Заедно с него в автомобила пътувал свидетелят Т.Т.. Вечерта на посочената дата обвиняемият се придвижил с автомобила до кръстовището, образувано при пресичането на булевард „Славянски“ с ул. „Адам Мицкевич“ и паркирал в близост до сградата на Районно управление - Шумен. След това преместил автомобила в близост до Съдебната палата. Тези негови действия били възприети от полицейските служители от РУ - Шумен К.К. и С.С.. Те предприели проверка на обвиняемия и спътника му по ЗМВР, а по - късно поискали и съдействие от екип на сектор „ПП“ при ОД на МВР - Шумен, за да бъде извършена проверка на обвиняемия В. и по ЗДвП. Пристигналият на мястото екип от сектор „ПП“ при ОД на МВР - Шумен извършил в ранните часове на 24.01.19г. проверка на обвиняемия по ЗДвП. При тази проверка било установено, че обвиняемият В. е управлявал автомобила без да е правоспособен водач. За това в ранните часове на 24.01.19г, бил съставен АУАН бл, № 526910 от 24.01.19г. и била издадена заповед за ПАМ № 19-0869 - 000098 на основание 171, т. 2а , б. „а“ от ЗДП от младши автоконтрольор Ц.П.К., упълномощен за тази дейност със заповед на директора на ОД на МВР - Шумен. С цитираната заповед за ПАМ била прекратена регистрацията на л.а. „Алфа Ромео 147“ с рег. № У 1641 АТ за срок от 6 месеца, считано от 24.01.19г. Освен това били демонтирани регистрационните табели на автомобила с рег. № У 1641 АТ. ЗПАМ № 19-0869 - 000098 била връчена на обвиняемия незабавно след съставянето й в ранните часове на 24.01.19г. Той отказал да подпише разписката за получаването на заповедта. Връчването на документа било удостоверено чрез подписите на двама свидетели. След като били демонтирани регистрационните табели на автомобила, на обвиняемия било разяснено, че от момента на връчването на заповедта л.а. „Алфа Ромео 147“ вече не е регистриран съобразно изискванията на разпоредбата на чл. 140, ал. 2 от Закона за движение по пътищата и Наредба № I - 45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС.

Въпреки че л.а. „Алфа Ромео 147" не бил вече регистриран по надлежния ред и обвиняемият знаел това, в следобедните часове на 24.01.19г. той отново предприел управление на превозното средство в гр. Шумен. Заедно с него в автомобила отново пътувал свидетелят Т.Т.. Обвиняемият А.В. потеглил с управлявания от него л.а. „Алфа Ромео 147“ без регистрационни номера и с номер на ZAR93700005002496 от паркинг на ул. „Адам Мицкевич“, а след това по бул. „Славянски“ в посока пл. „Кристал“. Движението на автомобила било възприето от трима полицейски служители на ОД на МВР - Шумен, които били включени в автопатрулен екип „Я - 4". Тримата служители , които се придвижвали със служебен полицейски автомобил „Опел Астра“ с рег. № Н 1788 ВВ, последвали автомобила, управляван от обвиняемия. Водачът на полицейския автомобил подал звуков и светлинен сигнал към обвиняемия, а един от полицейските служители подал сигнал със стоп палка към обвиняемия. Преди управлявания от обвиняемия автомобил да достигне до пл. „Кристал", той бил спрян от полицейските служители. Те поискали съдействие от патрулен екип на сектор „ПП“ при ОД на МВР - Шумен. На мястото бил изпратен екип, в който били включени свидетелките Й.Й. и П.П.. Те извършили проверка на обвиняемия по ЗДвП. При проверката било установено, че обвиняемият управлява превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред, т.к. регистрацията му е била прекратено по - рано същия ден. Установеното нарушение на ЗДП било отразено в изготвения АУАН № 526797 от 24.01.19 г. Обвиняемият подписал акта без възражения. Бил извършен и оглед на МПС.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че обв. А.Д.В. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл.345 ал.2 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева. Същевременно се установи, че обвиняемият, който е пълнолетен, е бил осъждан за престъпление, но към момента на деяние е реабилитиран по реда на чл. 88а, ал. 4 от НК, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК и в резултат на деянието няма нанесени имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвидените наказания, съдът отчете, че деецът признава вината си, което следва да бъде отчетено като смекчаващо отговорността обстоятелство. От друга страна съдът не констатира отегчаващи отговорността обстоятелства, поради което счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер на минималния предвиден от закона - действащ по време на извършване на деянието, а именно - 1000лв.

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия  А.Д.В., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, реабилитиран, основно образование, женен, не работещ ЗА ВИНОВЕН В  ТОВА, ЧЕ на  24.01.2019 г. в 15.20 ч. в гр. Шумен, по бул. „Славянски“ в посока площад „Кристал” управлявал МПС - л.а. „Алфа Ромео 147" с номер на рама ZAR93700005002496, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в Закона за движение по пътищата и Наредба № I - 45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, т.к. регистрацията му е била прекратена в ранните часове на същия ден съгласно ЗППАМ №19-0869-000098 от 24.01.2019 г. на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР - Шумен  - престъпление по чл. 345  ал.2 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 / хиляда / лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК в 15 - дневен срок от днес  пред ШОС.  

 

Районен   съдия: