Р Е Ш Е Н И Е  

                                                 238/8.4.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На осемнадесети март две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав  

Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 316 по описа за 2019г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0869-001780/17.08.2017год. на Началник група към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДвП на О.Й.Н. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца. Жалбоподателят моли НП да бъде отменено, като незаконосъобразно и издадено в нарушение на административно производствените правила и материално правните разпоредби. За него се явява редовно упълномощен процесуален представител, който също така пледира за отмяна на НП.

Процесуалният представител на въззиваемата страна в съдебно заседание, редовно призован се явява, като оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 13.07.2017г. в 21.31 часа в гр. Шумен, на кръстовището между бул. „Славянски“ и ул. „Карел Шкорпил“ в посока пл. „Кристал“, жалбоподателя управлявал лек автомобил „Мазда 6“ с рег. № 936Н087 собственост на Д.О.Й. ЕГН **********. Така движещият се автомобил бил спрян за рутинна проверка от полицейските служители С.Б.С. и С.Д.С.. След проверка документите на жалбоподателя и управлявания от него автомобил, същите установили, че жалбоподателя управлява МПС с временни регистрационни табели, които са с изтекъл срок за валидност – валидността им била от 19.05.2017г. до 18.06.2017г., както и МПС не било регистрирано по надлежния ред в Република България. За така констатираното нарушение на жалбоподателя бил съставен АУАН бланкетен № Д-64378/13.07.2017г. По така съставения акт, в срока по чл. 44 ал.1 от ЗАНН възражения не са постъпвали. Въз основа на така съставения акт и материалите намиращи се в преписката било издадено Наказателно постановление № 17-0869-001780/14.06.2018год. на Началник група към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДвП на О.Й.Н. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава и от останалите събрани по делото доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели – С.С. – актосъставител и свидетеля С.С.. При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта нарушение по следните правни съображения: Установи се по безспорен начин, че жалбоподателя е извършил визираното в наказателното постановление нарушение, тъй като същият на процесната дата в качеството си на водач на МПС е управлявал лек автомобил „Мазда 6“ с рег. № 936Н087 собственост на Д.О.Й., като автомобила е бил с временни регистрационни табели, които са с изтекъл срок на валидност, както и автомобилът не е бил регистриран по надлежния ред в Р. България.

Съдът не споделя защитната теза на процесуалния представител на жалбоподателя, че движението с процесния автомобил е предприето с оглед намиране на резерна част за автомобила. Доказателства за това твърдение не се представиха, а и видно от намиращото се на лист 22 от делото ксерокопие от талон за „разрешение за временно движение“ същият разрешава движението на автомобила до 18.06.2017г. Нарушението е констатирано на 13.07.2017г. т.е. близо месец след изтичане на разрешението. Ако е имало нужда от намирането на някаква резервна част е имало достатъчно време за това, а и самия час на констатиране на нарушението не говори в подкрепа на лансираната теза. По това време автосервизите са прекратили работата си. Съдът счита, че деянието не е маловажно, тъй като е минал почти месец от изтичане на периода от време когато автомобила е могъл да се управлява законосъобразно по пътищата спрямо деня на проверката. Относно маловажността съдът взе пред вид и свидетелските показания на свидетеля С., който заявява, че първоначално когато разбрал, че ще се свалят табелите на автомобила, жалбоподателя се е държал арогантно, като е отправял груби думи към проверяващия екип, което е абсолютно недопустимо. Това нарушение по никакъв начин, не се отличава с по ниска степен на обществена опасност от другите такива.

Разпоредбата на чл. 175 ал.1 пр.1 от ЗДвП действаща към момента на извършване на нарушението гласи; наказва се с лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв., водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред.

Административно наказващият орган правилно да е квалифицирал нарушението и правилно му е наложил наказанието. Нарушението за което е бил санкциониран е осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложена съответната административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като е съобразена разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взето предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е съобразил тежестта на извършеното нарушение и неговата обществена опасност и е определил размера на наказанието в минимално предвидения размер съобразно изискванията на Закона за движение по пътищата, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г.

            Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 17-0869-001780/17.08.2017год. на Началник група към ОДМВР - Шумен, сектор ПП – Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДвП на О.Й.Н. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца.

Решението подлежи обжалване пред ШАС  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: