Р Е Ш Е Н И Е  

241/11.4.2019г.  ,           гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на дванадесети март  двехиляди и деветнадесета година, в състав:  

                                                                                                Председател: Емилиян  Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 387 по описа за 2019год., за да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е Наказателно постановление В 0047068/08.01.2019год. на Директора на Регионална дирекция към КЗП за областите Варна, Шумен , Добрич, Разград, Силистра и Търговище, с което  на основание чл.222а от ЗЗП за нарушение на чл.113 ал.2 ЗЗП, на жалбоподателя –„Теленор България“ ЕАД    гр.София, е наложено  административно наказание  „имуществена санкция“ в размер на 1000лв./хиляда / лева. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, като излага  доводите си за това в жалбата си, като в съдебно заседание редовно призован не изпраща процесуален представител.

            Въззиваемата страна , редовно призована за съдебно заседание,  не изпраща представител, като в придружителното писмо до съда, изтъква че жалбата е неоснователна.

            Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН вр. чл. 319 от НПК, поради което е процесуално допустима.

            Жалбата е неоснователна.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 20.11.2018г. компетентни длъжностни лица от КЗП извършват проверка в обект – магазин „Теленор”, находящ се на бул.”Симеон Велики” №46В в Шумен по повод подадена жалба на потребител с вх.№В-03-2430/15.11.2018г.. В хода на проверката било установено, че на 25.05.2018г., потребителят П. П., чрез договор за лизинг е закупил от жалбоподателя  таблет „Prestigio Wize 3418 8 4G  и сключва договор за мобилни услуги №619964673. Било констатирано също така, че тъй като закупеният от потребителя таблет дефектирал няколко пъти, на 11.09.2018г, след  като бил приет за поредна рекламация, повече от един месец не му бил върнат и едва след като на 07.11.2018г., потребителя пожелал да бъде прекратен договора за покупко-продажба и да му бъде възстановена заплатената до момента сума, „Теленор България“ ЕАД – гр.София на 09.11.2018г. отговаря на искането, като отказва да прекрати сключения договор и предлага да замени таблета с нов. Във връзка с тези констатации, бил съставен констативен протокол № к-2656174820.11.2018г. и съответно било изискано становище от „Теленор България“ ЕАД  гр.София

    Впоследствие жалбоподателя изпратил до административнонаказващия орган становище на 23.11.2018г., от което се установява, че действително закупеният от потребителя таблет „Prestigio Wize 3418 8 4G не е бил ремонтиран в срок, но било направено предложение на потребителя да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова.  Предвид тези констатации е бил съставен акт за установяване на административно нарушение К 0047068 от 10.12.2018г. в присъствието на упълномощено от жалбоподателя лице/подписан без никакви възражения/, като актосъставителя е счел, че с горното деяние е бил нарушен чл.113 ал.2 от ЗЗП. В законоустановения срок, жалбоподателят не е депозирал писмени възражения.,На база съставения АУАН е издадено Наказателно постановление В 0047068/08.01.2019год   на Директора на Регионална дирекция към КЗП за областите Варна, Шумен , Добрич, Разград, Силистра и Търговище, с което  на основание чл.222а от Закона за защита на потребителите  на жалбоподателя – –„Теленор България“ ЕАД  гр.София  е наложена имуществена санкция в размер на 1000лв./хиляда / лева за това, че „не е спазил разпоредбата на чл.113 ал.2 от ЗЗП- привеждането на стоката в съответствие с договора за продажба да се извърши в рамките на един месец, считано от датата на предявяване на рекламацията”. Така установената фактическа обстановка се потвърждава, освен от събраните в хода на административнонаказателното производство писмени доказателства, така и от разпитаните в съдебно заседание свидетели Н.Й. /актосъставител/ и В.Г..

             При така установената фактическа обстановка съдът намира, че действително жалбоподателят е осъществил състава на чл.113 ал.2 от ЗЗП , тъй като не е привел стоката в съответствие с договора за продажба  в рамките на един месец, считано от предявяване на  рекламацията. По делото е безспорно установено, че недоволния потребител е предявил поредна рекламация на 11.09.2018г., като същата не само , че не е била  удовлетворена в рамките на законоустановения едномесечен срок, но и близо два месеца по късно на 09.11.2018г., получава не потребителската стока, а отговор с който му се отказва да се прекрати договора за покупко-продажба на таблет „Prestigio Wize 3418 8 4G  и едва тогава му се предлага да се замени потребителската стока с нова.

   Административно-наказващия орган при определяне на наказанието е съобразил всички обстоятелства имащи отношение към размера на санкцията и е наложил на търговското дружество имуществена санкция в размер близък до минималния, предвиден в разпоредбата на чл.222а от ЗЗП .

      Съдът не констатира съществени нарушения в процедурата по съставянето на акта и издаването на обжалваното НП, които да го опорочават и да повлекат неговата отмяна.

По изложените съображения, съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № В 0047068/08.01.2019год   на Директора на Регионална дирекция  към КЗП за областите  Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра  и Търговище.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено

 

       Районен  съдия: