П Р О Т О К О Л

 

113/18.2.2019г.

2019 год.

 

 

гр. Шумен

Районен съд – Шумен

 

 

Четиринадесети състав

На осемнадесети февруари

две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

 

Председател:

Кр. Кръстев

 

 

Членове:

 

 

 

Съдебни заседатели:

 

 

 

 

 

Секретар: Ф. А.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от районния съдия

АН дело № 419 по описа за 2019 год.

На именното повикване в 15.30 се явиха:

……

М О Т И В И:

С оглед събраните по делото доказателства и обясненията на нарушителите Н.С. и М.К., дадени в днешното съдебно заседание, съдът установи от фактическа страна следното: на 16.02.2019 г. около 19.50 часа полицейски екип на РУ – Шумен е бил изпратен на адрес в гр. Шумен на ул. Колю Фичето 10, по повод възникнал скандал. На место пред входа до поставена беседка полицаите установяват непълнолетните С. С. М., Ж. Д. Ж. и лелята на С. – Н. М. И., които обясняват на пристигналите служители на реда какво се е случило, а именно, че непосредствено преди това нарушителят С., забелязвайки присъствието на непълнолетните в беседката, отишъл при тях и им направил забележка защо замърсяват беседката и терена около нея, на което лицата отговарят, че това не е негова работа, а са го заварили в състоянието, в което е било, когато са отишли. По време на тяхната разправия се появява и нарушителят К., която също се намесва в разговора между С. и непълнолетните лица, като взема чантата на непълнолетната С. М., отваря я и започва да слага боклуци от кошчето, което се намира до беседката. С. се опитва да ги задържи на место като използва нецензурни думи и псувни, а К. ги залива с вода от пластмасова бутилка. След тези действия на двамата нарушители двете непълнолетни момичета успяват да се измъкнат и веднага сигнализират на тел. 112 за случилото се с тях. На место пристига полицейски екип, който установява нарушителите Н.К.С. и М.П.К.. С. от своя страна оказва съпротива и е отведен в РУ – Шумен с белезници, с което действията по нарушаване на обществения ред са прекратени.

С деянието си нарушителите С. и К. са нарушили обществения ред и спокойствие и са осъществили от обективна и субективна страна състава на нарушението, визирано в чл. 1, ал. 2 от УБДХ. Нарушителят С. не се признава за виновен за тези действия, които са му вменени, а заявява, че само е правил леки забележки. К. от своя страна също така оправдава действията си само с отправяне на забележки, без да признава това, което е констатирано от другите. Според сведенията, които са снети от лицата, присъствали на инцидента, нарушителят С. е бил във видимо нетрезво състояние и под действие на наркотици.

Съдът като взе предвид тежестта на извършеното нарушение, като обсъди обясненията на двамата нарушители, които не признават вина и неглижират случилото се, както и подбудите за извършване на деянието, счита за справедливо да наложи на нарушителя Н.К.С. административно наказание над средния размер, предвиден във втората алтернатива на чл. 1, ал. 1 от УБДХ, а именно “глоба” в размер на 350 лева. Относно нарушителя М.П.К., съдът като взе предвид тежестта на извършеното нарушение и подбудите за извършване на деянието, счита за справедливо да наложи на нарушителя К. административно наказание под средния размер, предвиден във втората алтернатива на чл. 1, ал. 1 от УБДХ, а именно “глоба” в размер на 250 лева

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:  

НАЛАГА на Н.К.С., ЕГН **********,***, административно наказание “глоба” в размер на 350.00 /триста и петдесет/ лева.

НАЛАГА на М.П.К., ЕГН **********,***, административно наказание “глоба” в размер на 250.00 /двеста и петдесет/ лева.  

На основание чл. 7 от УБДХ настоящото РЕШЕНИЕ подлежи на обжалване и протест в срок от 24 часа от днес пред ШОС.

В случай на обжалване съдът НАСРОЧВА делото пред Окръжен съд – Шумен за 21.02.2019 г. от 14.30 часа.  

 

                                                                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: