Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                    464/23.7.2019г. ,                       гр. Шумен

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

на шестнадесети юли, през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание, в следния състав:  

                                                                                           Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 447 по описа на ШРС за 2019 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:            

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №46-0000352 от 31.12.2018г. на Началник ОО „Автомобилна администрация“ гр. Шумен, с което на С.В.С., ЕГН **********, е наложено административно наказание “глоба” в размер на по 500лв. /петстотин/ лева, на основание чл.178б, ал.6, т.3 от ЗДвП, за нарушение на чл. 24а, ал.3, т.3 от Наредба № 37 от 02.08.2002г на МТС. Жалбоподателят навежда твърдения за наличие на съществени нарушения на процесуалните правила, моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

В открито съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, не се явява, изпраща процесуален представител, който поддържа жалбата. За АНО, редовно уведомени, в с.з. се явява  Началника на ОО“АА“, като твърди  неоснователност на жалбата.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: 

Жалбоподателят е управител на учебен център „Технотранс-Шумен“ ЕООД, притежаващ разрешение за извършване на обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС №3699/13.03.2014г. и е ръководител и на учебната дейност на учебния център. Като такъв, ръководел лично дейността и водел съответната учебна документация. Освен тази си дейност, С. провеждал и обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС. На 02.04.2017г., на кандидата за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „В“ Д.В.В.бил издаден учебен картон №3372520. В хода на обучението, което приключило на 16.08.2018г., в картона на кандидата не били вписвани данните от практическото обучение, като не били отразени датите и часовете на обучението, както и фамилия и подпис на преподавателя.

На 18.12.2018г. от инспектори при ОО „АА ”гр.Шумен била извършена проверка за редовността на водената учебна документация, при която горните обстоятелства били установени. Въз основа тези констатации от проверката, на 18.12.2018г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение Серия А-2018г., №259558 за това, че в качеството си на преподавател по практическо обучение не е вписвал своевременно данните в учебния картон от практическото обучение на кандидата. Актът бил съставен в присъствието на нарушителя, бил предявен и подписан с възражения. Писмени такива не били депозирани в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

Въз основа на съставения акт било издадено и атакуваното наказателно постановление №46-0000352 от 31.12.2018г. на Началник ОО „Автомобилна администрация“ гр. Шумен, с което, на С.В.С., ЕГН **********, е наложено административно наказание “глоба” в размер на по 500лв. /петстотин/ лева, на основание чл.178б, ал.6, т.3 от ЗДвП, за нарушение на чл. 24а, ал.3, т.3 от Наредба № 37 от 02.08-2002г на МТС.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена, въз основа събраните по делото доказателства: от разпита на И.С.С. и К.Л.К., както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства, включително и от разпита на св. Р..

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Съгласно нормата на чл.24а, ал.3, т.3 от Наредба №37/02.08.2002г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение, преподавателите по теоретично и/или практическо обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, са задължени своевременно да вписват данните в документите във връзка с обучението. Съгласно чл.153, т.1 от ЗДвП, учебната документация за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства се утвърждава от Министъра на образованието и науката, като в тази връзка е издадена Заповед № РД09-1081/24.08.2007г. за утвърждаване на учебната документация за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства от различните категории и подкатегории. С горната заповед е утвърден образец на учебен картон на кандидат за придобиване на правоспособност, съдържащ графи с информация, подлежаща на попълване, като на вписване подлежат датите и часовете на проведеното практическо обучение, фамилията и подписа на съответния преподавател, както и подпис на обучавания.

От събраните по делото доказателства се установява, че жалбоподателят бил управител на Учебен център „Технотранс-Шумен“ ЕООД, притежаващ разрешение за извършване на обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС №3699/13.03.2014г., като същевременно бил ръководител на учебната дейност на учебния център и преподавател по практическо обучение в учебния център, както и че е провел практическото обучение на кандидата за придобиване на правоспособност Д.В.. В качеството си на преподавател по практическо обучение в учебния център, жалбоподателят е бил задължен, на основание чл.24а, ал.3, т.3 от Наредба №37/2002г., да вписва своевременно в документите данните във връзка с обучението. Под „своевременно“ следва да се разбира в момента на приключване на съответният час по практическо обучение.

От материалите по делото се установява също, че била извършена комплексна съвместна проверка от контролни органи на ГДНП, НАП и ИА“АА“ на Учебния център „Технотранс-Шумен“ ЕООД. На 22.11.2018г., с Приемно-предавателен протокол били предадени 17 учебни картона от Учебния център, сред които и УК №3372520/02.04.2017г., относно кандидата Д.В., посочен под номер 17 в протокола. От контролните органи било установено, че в част от картоните, сред които и процесният, преподавателят по практическо обучение не бил попълнил данните своевременно.

В Констативен протокол за извършена комплексна проверка, съставен на 18.12.2018г. на основание чл.166, ал.1, т.3 и ал.2, т.3 от ЗДвП, били обективирани резултатите от извършената проверка.

Установило се, че в хода на обучението, което приключило на 16.08.2018г., в картона на кандидата не били вписвани данните от практическото обучение, като не били отразени датите и часовете на обучението, както и фамилия и подпис на преподавател.

Въз основа горните констатации, на 18.12.2018г. бил съставен Акт за установяване на административно нарушение серия А-2012 № 259558 за това, че жалбоподателят, в качеството си на преподавател по практическо обучение, не е вписвал своевременно данните в учебния картон от практическото обучение на кандидата.

Актът бил съставен в присъствието на нарушителя, бил предявен и подписан с възражения. Такива не били депозирани в законоустановения срок по чл.44 от ЗАНН.

Въз основа на съставения акт, на 31.12.2018г. било издадено и наказателно постановление №46-0000352 от 31.12.2018г. на Началник ОО „Автомобилна администрация“ гр. Шумен, с което, на С.В.С., ЕГН **********, е наложено административно наказание “глоба” в размер на 500лв. /петстотин/ лева, на основание чл.178а, ал.6, т.3 от ЗДвП, за нарушение на чл. 24а, ал.3, т.3 от Наредба № 37 от 02.08.2002г на МТС.

Съдът приема, че в АУАН и НП са посочени единствено бланкетните разпоредби на чл.178б, ал.6, т.3 от ЗДвП и чл.24а, ал.3, т.3 от Наредба №37/02.08.2002г. на МТС, които предвиждат санкция за преподавател по теоретично и/или практическо обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, който не вписва своевременно данните в документите във връзка с обучението, без да е упоменато кои точно данни е следвало да бъдат вписани, респективно коя информация не е попълнена от лицето. В конкретния казус НП не отговаря на установените от закона реквизити, като нарушението не е описано в необходимата пълнота с всички съставомерни негови признаци.

Налице е нарушение на императивната разпоредба на чл. 57, ал.1, т.5 от ЗАНН, накърняващо правото на защита на привлеченото към отговорност лице, лишавайки го от възможността да разбере в пълен обем вмененото му нарушение, поради липсата на посочени в описателната част съществени елементи от неговия състав, както и липсва установяване на субективна страна на деянието, съгласно чл.6 от ЗАНН. Липсва дата и място на нарушението, както в акта, така и в постановлението, т.е. налице е съществено процесуално нарушение, с което са нарушени императивните изисквания на чл.42, т.3 от ЗАНН и чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН.

Датата и мястото, посочени в АУАН и НП, са всъщност дата и място на съставяне на АУАН, но те не индивидуализират деянието, в което се изразява същинското нарушение.

Деянието в конкретния казус е осъществено чрез бездействие, изразяващо се в невписване своевременно на необходимите данни в учебния картон от практическото обучение на кандидата, поради което е следвало да бъде посочена конкретната дата, до която това вписване е било нужно да се осъществи. Налице са изрични правила в ЗАНН за осъществяване на административно - наказателното производство, поради което спазването им е от съществено значение за държавните органи, прилагащи административно - наказателните разпоредби, като те следва да извършват дейността си при стриктно спазване на съответните законови норми. Спазването на императивните правила е израз и гаранцията за справедливост при приложение на законовата процедура.

В конкретния казус, доколкото АНО ангажира административно - наказателната отговорност на лице, сочено като извършител на административно нарушение, е длъжен да опише точно и ясно самото нарушение, включително и да конкретизира датата, на която счита, че е осъществено съставомерното деяние. Изпълнението на това задължение е от съществено значение за защитата на жалбоподателя, който има право да научи кога и коя точно правна норма е нарушена от него, по какъв начин е осъществено това, за да организира защитата си в пълен обем и същевременно е от значение за спазването на принципа на законосъобразност, който стои в основата на административното право. Неизпълнението на тези задължения от наказващия орган поставя в невъзможност съдът да прецени законосъобразността по същество на атакувания акт.

Отделно от така установеното, съдът приема, че наказващият орган е издал наказателното постановление, без да е извършил проверка на спорните обстоятелства, като не е установил с категоричност дали установеното непопълване на данните в учебния картон на Д.В.В.се дължи на настъпили форсмажорни обстоятелства /съобразно показанията на св. Р./. От материалите по делото се установява че , по време на административната проверка, жалбоподателя е представил пред АНО Протокол №6 от 21.06.2018г. на УЦ „Технотранс – Шумен“ и Приложение към Протокол №6, от които се установява, че на 16-17 юни 2018г. е настъпило наводнение в УЦ „Технотранс – Шумен“, при което са унищожени учебни картони, дневници и учебна документация и е взето решение повредените и унищожени картони да бъдат установени номерата им  и да бъдат  издадени наново; курсистите да бъдат извикани и известени за случилото се, да положат подписите си на новоиздадените картони и да се попълнят кормилните часове, със срок за изпълнение 20 декември 2018г. Посочено е, че иззетите картони не съдържат всички реквизити, тъй като е необходимо технологично време за тяхното възстановяване.

Анализирайки всички доказателства по делото, съдът приема, че липсата на  мотиви в НП относно изложените от жалбоподателя факти за настъпили форсмажорни обстоятелства, както и непосочване на датата и мястото на извършване на нарушението в АУАН и НП, налагат извод за допуснати съществени процесуални нарушения, които са нарушили правото на защита на жалбоподателя, поради което НП следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН съдът  

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ  Наказателно постановление №46-0000352 от 31.12.2018г на Началника на Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Шумен, с което на С.В.С. ***, с ЕГН **********, на основание чл.53 от ЗАНН и чл.178б, ал.6, т.3 от ЗДвП, е наложена глоба в размер на 500 лева, като незаконосъобразно .

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, пред Шуменски административен съд.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: