Р Е Ш Е Н И Е

 

234/3.4.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На трети април през две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                   Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил. Д.

Прокурор: Ем.Янчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №609 по описа на ШРС за 2019 год.

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Н.Д.Н., с  ЕГН********** - обвиняем по ДП №96/2019 год. по описа на РУ - Шумен при ОД на МВР – Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.296, ал.1 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до три години или „глоба” до пет хиляди лева, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, а с престъплението не са причинени имуществени вреди.

В съдебно заседание представителят на ШРП поддържа обвинението и предлага на съда да наложи на обвиняемото лице наказание в размер на минимума, предвиден в разпоредбата на чл.78а от НК.

В съдебно заседание обвиняемото лице, редовно призовано, не се явява и не изразява становище.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП №96/2019 г. по описа на РУ - Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното: На 18.01.2019 год. по повод образувано ГД №166/2019 год. по описа на ШРС и депозирано искане по смисъла на чл.18 от ЗЗДН по отношение на Н.Д.Н. била издадена Заповед за незабавна защита от домашно насилие, по силата, на която Н.Д.Н., с ЕГН********** бил задължен да се въздържа от упражняване на домашно насилие спрямо Д.Б.Д., с ЕГН**********, с постоянен адрес: ***, като бил отстранен от съвместно обитаваното с молителката жилище на адрес:*** и му било забранено да се доближава до Д.Б.Д., с ЕГН********** и до обитаваното от нея жилище на адрес:***. Пострадалата получила още същия ден препис от заповедта, но се страхувала да информира за нея обвиняемия. В тази връзка направила копие на заповедта и го закачила от външната страна на жилището, находящо се на адрес:***, в което в този момент се намирал Н.. След това Д. напуснала жилището и отседнала в дома на своя приятелка. Междувременно книжата по делото, включващи призовка за насрочено съдебно заседание, заповед за незабавна защита, искова молба и приложенията към нея били изпратени на Н. и му били връчени на 22.01.2019 год. Последният не изпълнил заповедта и не напуснал посоченото по-горе жилище. На 24.01.2019 год. пострадалата се придвижила от дома на приятелката си, където била отседнала до посоченото жилище, за да си вземе някои лични вещи, но обвиняемият отказал да я допусне вътре, като двамата разговаряли през заключената врата на апартамента. Д. си тръгнала, но преди да се отдалечи от сградата срещнала двама полицейски служители от състава на РУ – Шумен – свидетелите Б.Б. и С.Р., на които обяснила ситуацията. Двамата се приближили до жилището, в което се намирал Н. и провели разговор с него през заключената врата, като го уведомили, че съгласно издадената срещу него заповед за незабавна защита следва да напусне жилището, като го поканили да изпълни доброволно заповедта. Междувременно на место пристигнал и втори полицейски екип, състоящ се от свидетелите С.Ч. и Я.А., но и след тяхната намеса последният отказал да напусне жилището и да изпълни заповедта. В тази връзка било поискано съдействие от Групата „Специализирани полицейски сили“ при ОД на МВР – Шумен. След дадено съгласие от страна на пострадалата да бъде разбита вратата на жилището служителите от Групата разбили входната врата и задържали обвиняемия на основание чл.72, ал.1, т.7 от ЗМВР за неизпълнение на заповедта за незабавна защита, издадена въз основа на Определение от 18.01.2019 год. по ГД №166/2019 год. по описа на ШРС.

Изложената по-горе фактическа обстановка се изяснява от всички събрани в хода на съдебното производство писмени доказателства, както и от приобщените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

От страна на обвиняемото лице не са представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка.

              Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемия Н.Д.Н. ***, като не изпълнил Заповед за незабавна защита от домашно насилие, издадена на 18.01.2019 год. въз основа на определение по ГД №166/2019 год. по описа на ШРС, не напуснал съвместно обитаванато от него и Д.Б.Д. жилище, находящо се на адрес:*** и не изпълнил забраната да се доближава до жилището, въпреки, че с издадената заповед за незабавна защита бил отстранен от него и му било забранено да го доближава, осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.296, ал.1 от НК.

Обект на посоченото престъпление са обществените отношения, които гарантиран нормалното функциониране на съдебната система в страната и осигуряване на защита от домашно насилие.

 Субект на престъплението е пълнолетно вменяемо физическо лице, по отношение, на което е било издадена Заповед за незабавна защита от домашно насилие по ГД №166/2019 год. по описа на ШРС.

От обективна страна престъплението се изразява в извършване на действия, които представляват неизпълнение на посочената по-горе заповед и задълженията, които тя вменява за лицето. В настоящия случай такива действия се явяват отказа на лицето да напусне жилището, от което и бил отстранен и по отношение на което е имал изрична забрана да го доближава.  

От субективна страна престъплението е извършено с вина под формата на пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал, че спрямо него има издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие, съзнавал е че е длъжен да напусне жилището и че няма право да го доближава до него и до пострадалата и че в този смисъл с действията си нарушава заповедта, но въпреки това е искал и целял настъпването на  конкретните последици. Умисълът се извлича не само от това какво е говорил подсъдимия, но и от цялостното му поведение, както по време на деянието, а така също и преди него. От цялостното поведение на подсъдимия може да се направи извод за умисъла на последния към извършване на посочените действия. Умисълът се извлича и от обстоятелството, че обвиняемият е отказал да изпълни заповедта както след като е узнал /доколкото същата му е била връчена лично на 22.01.2019 год./, но и след намесата на посочените по-горе полицейски служители.

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Калин Валериев Колев, а именно:

            -за престъпление по чл.296, ал.1 от НК, което е умишлено престъпление се предвижда наказание “лишаване от свобода” до три години или “глоба” в размер до пет хиляди лева.

            -обвиняемият е осъждан за престъпление от общ характер, но е реабилитиран и не е освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК.

            -с престъплението не са причинени имуществени вреди.

            При определяне на наказанието, съдът отчете ниската степен на обществена опасност на дееца и добрите характеристични данни за личността му – лицето е осъждано, но за деяние, извършено преди около десет години, за което е настъпила реабилитация, липсват данни за други противообществени прояви, средно образование. За да определи наказанието, съдът отчете мотивите, които са провокирали Н. да извърши деянието и по-конкретно влошените семейни отношения между обвиняемия и неговата майка. Ето защо, съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемия, тежестта на извършеното деяние и мотивите за неговото извършване, съдът намира, че наказание в размер на минимума, предвиден в закона, а именно 1000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия. При определяне размера на наложената глоба съдът съобрази и липсата на данни относно материалното състояние на обвиняемия, както и обстоятелството, че от материалите, приложени по досъдебното производство се установява, че същият е безработен и не реализира доходи.

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА Н.Д.Н., с  ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, неженен, със средно образование, безработен, неосъждан за виновен в това, че на 24.01.2019 год. в гр.Шумен не изпълнил Заповед за незабавна защита от домашно насилие, издадена на 18.01.2019 год. въз основа на определение по ГД №166/2019 год. по описа на ШРС,  като не напуснал съвместно обитаваното от него и Д.Б.Д. жилище, находящо се на адрес:*** и не изпълнил забраната да се доближава до жилището, въпреки, че с издадената заповед за незабавна защита бил отстранен от него и му било забранено да го доближава – престъпление по чл.296, ал.1 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

            Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: