Р Е Ш Е Н И Е

 

264/23.4.2019г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и трети април  две хиляди и деветнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Маргарита Николаева, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 843/2019 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 29.03.2019 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Т.Х.А.– обвиняем по ДП № 58/2019 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на Т.Х.А. за извършено от него престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК .

Обвиняемият, редовно призован, не се явява за него се явява адв. Л. А., редовно упълномощена.  

В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер.

            Защитникът на обвиняемия поддържа становището на прокурора и пледира за наказание към минималния размер.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 58/2019 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: От 16.10.2012 г. обвиняемият Т.Х.А. живее в Република Австрия заедно със семейството си. В посочената държава той и работел. През месец август 2018 г. А. се завърнал в Р. България, за да се сдобие със свидетелство за управление на МПС, тъй като загубил СУМПС № 280186711. На 08.08.2018 г. Т.А. посетил сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Шумен, където подписал предоставените му от служител документи, измежду които и декларация, каквато се изисква съгласно разпоредбата на чл. 151 ал. 5 от ЗДвП. В декларацията Т.Х.А. декларирал невярно обстоятелство, а именно, че обичайното му пребиваване /т.е. повече от 185 дни през календарната година/ не е в друга държава членка на ЕС, а в Р. България. Вследствие на подадените документи на обвиняемия А. било издадено СУМПС с № 283736917.

От заключението на изготвената съдебно-почеркова експертиза се установява, че почеркът, с който е положен подписа за „декларатор“ в декларация от 08.08.2018 г. по чл. 151, ал. 5 и ал. 7 ат ЗДвП, подадена на 08.08.2018 г. от името на Т.Х.А., принадлежи на Т.Х.А.. 

Деянието на обвиняемия Т.Х.А. е съставомерна от обективна страна по чл. 313, ал. 1 от НК, тъй като на 08.08.2018 г. в гр. Шумен потвърдил неистина, а именно, че е установил обичайното си пребиваване в Р. България по смисъла на §6, т. 46 от Допълнителните разпоредби на ЗДвП, в писмен документ, която по силата на закон /чл. 151, ал. 5 от ЗДвП/ се подава пред орган на властта /ОД на МВР – Шумен/ за удостоверяване истинността на някои обстоятелства.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл, тъй като деецът е съзнавал обществено опасния му характер, предвиждал е неговите обществено опасни последици и е искал настъпването на същите.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 3 година или „глоба“ от 100 до 300 лева, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „а“ от НК изискване.  

Към момента на извършване на деянието деецът не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и не е осъждан за престъпления от общ характер.

С деянието не са причинени имуществени вреди и не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагане на този законов текст.

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Т.Х.А. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия Т.Х.А..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 313, ал. 1 от НК , съдът

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА Т.Х.А. ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянна адресна регистрация в с. Кьлмен, общ. Върбица, обл. Шумен, ул. Тича № 2 и настоящ адрес в Р. Австрия, бълг.гр., с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, 08.08.2018 г. в гр. Шумен потвърдил неистина, а именно, че е установил обичайното си пребиваване в Р. България по смисъла на §6, т. 46 от Допълнителните разпоредби на ЗДвП, в писмен документ, която по силата на закон /чл. 151, ал. 5 от ЗДвП/ се подава пред орган на властта /ОД на МВР – Шумен/ за удостоверяване истинността на някои обстоятелства - престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.  

ОСЪЖДА Т.Х.А. ЕГН ********** да заплати в полза на държавата сумата от 118.79 /сто и осемнадесет лева и седемдесет и девет ст./ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 58/2019 г. по описа на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР – гр. Шумен, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.  

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: