Р Е Ш Е Н И Е

 

 

259/23.4.2019г.               гр.Шумен

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, осми състав

На двадесет и трети април   две хиляди и деветнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор: Александрова  

Като разгледа докладваното от районния съдия №926  по описа за 2019г.  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН  Н.И.Н. , ЕГН **********  български гражданин, роден на ***г***  с постоянен адрес ***, живее на семейни начала , реабилитиран , с начално образование, работещ   ЗА ТОВА, ЧЕ на 29.03.2019г. в   отдел  235 , подотдел “З“ в района на Природен парк „Шуменско плато „  обл. Шумен,  в съучастие с А.Я.А. като съизвършител, без редовно писмено позволително  събрал и извозил от горския  фонд 11  броя отсечени  и паднали части  от дървета  от дървесен вид „бук“ представляващи 1 пр. куб. м. дървесина  на стойност 82,00 лв., като деянието  представлява маловажен случай -престъпление по чл. 235 ал.1 от НК  вр. чл. 20, ал. 2  НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  и му  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда  / лева.

На основание чл.189,ал.3 от НПК осъжда Н.И.Н., ЕГН **********, да заплати по сметка на държавата, в полза на ОД МВР гр. Шумен направените деловодни разноски в размер на 34 лв.  лева и 5 /пет/ лева за издаване на изпълнителен.

 Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.  

 

Районен   съдия:  

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД №926 по описа  за  2019г.  на  ШРС

 

            Производство по чл.378 от НПК.

            От ШРП е внесено постановление от 11.04.2019г. на ШРП с което  е предложено да бъде прекратено наказателното производството против Н.И.Н. , ЕГН **********  ,   за извършено от него престъпление по чл. 235 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2  НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.  За това деяние е предвидено наказание "лишаване от свобода" до една  година , извършителят реабилитиран  и не е бил  освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК   и  нанесените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

            В съдебно заседание, обвиняемия, редовно призован ,не  се явява лично .

            От приложените по делото писмени доказателства / БП №369/2019 год. по описа на РУ – Шумен, Вх.№ 738/19г. по описа на  ШРП /, преценени поотделно и в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемите А.Я.А.и Н.И.Н. *** и били в приятелски отношения помежду си. В сутрешните часове на 29.03.2019г. Н.Н. решил да отиде в природен парк „Шуменско плато“, за да събере дърва за огрев за нуждите на семейството си, макар че не разполагал с позволително за сеч и превоз на дървесина.До природния парк обвиняемият възнамерявал да се придвижи с ползвания от него л. а. „Рено Еспейс“ с per. № Н 9949 АР, собственост на Б.А.Р.В близост до дома си Н. забелязал своя приятел А.Я.А.. Той му обяснил накъде е тръгнал и с каква цел и го поканил да отиде е него, за да му помогне. А.се съгласил да го стори.Двамата обвиняеми пътували с горепосоченото превозно средство до района на природен парк „Шуменско плато“, който е част от горския фонд , стопанисван от ТП „ДГС“ — гр. Шумен. Когато стигнали до отдел 235, подотдел „3“, те започнали да събират отсечени и паднали части от дървета от дървесния вид „бук“. Събрали общо 11 части от такива дървета, които поставили в задната част на автомобила, след което потеглили.Докато л.а. „Рено Еспейс“ се придвижвал из самата гора, той бил забелязан от Н.Д.и И.И. - служители на ТП „ДГС“ - гр. Шумен, които към онзи момент осъществявали в района функции по охрана на горския фонд. Д.и И. доближили служебния си автомобил до автомобила, управляван от Н. и се опитали да го спрат; междувременно потърсили съдействие от свои колеги, както и от РУ на МВР - гр. Шумен. Първоначално Н.Н. преустановил движението на автомобила. В проведен разговор с горските служители той им предложил да остави събраните части от дървета на место, а те да позволят на него и на приятеля му да си тръгнат, без да им съставят актове за установяване на административно нарушение. Тъй като Н.Д.и И.И. не се съгласили с отправеното предложение, Н.Н. се качил в автомобила си и се опитал да избяга. На асфалтовия път в близост до Стария град обаче той бил спрян от автопатрулен екип, състоящ се от свидетелите З.Л.Г.и Т.С.Т.които били изпратени да окажат съдействие на горските служители.

Събраните от обвиняемия и съучастника му  11 части от дървета се равняват на 1 пространствен куб. метър дървесина. Според изготвената оценителна експертиза стойността на същия възлиза на 82 лв.Деятелността на двамата - А.Я.А.и Н.И.Н. е съставомерна от обективна страна по чл.235 ал.6 от НК във вр. с чл.235 ал.1 от НК във вр. с чл.20 ал.2 от НК, тъй като същите в съучастие помежду си като съизвършители и без редовно писмено позволително за това събрали и извозили от горския фонд 11 бр. отсечени и паднали части от дървета от дървесния вид „бук“, представляващи 1 пр. кубичен м. дървесина, като предвид малкото количество на предмета на престъплението, неговата ниска стойност и незначителните вредни последици деянието представлява маловажен случай.

От субективна страна деянието е извършено с пряк умисъл, тъй като дейците са съзнавали неговия общественоопА.характер, предвиждали са общественоопасните му последици и са искали настъпването на същите.По  отношение на А.Н. А.наказателното производство е приключило - посредством сключване на споразумение.

Така описаната фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства,  както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства по делото.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият Н.И.Н. , ЕГН ********** на посочената дата  в съучастие като съизвършител  с А.Н. А.в   отдел  235 , подотдел “З“ в района на Природен парк „Шуменско плато „  обл. Шумен,  в съучастие с А.Я.А.като съизвършител, без редовно писмено позволително  събрал и извозил от горския  фонд 11  броя отсечени  и паднали части  от дървета  от дървесен вид „бук“ представляващи 1 пр. куб. м. дървесина  на стойност 82,00 лв., като деянието  представлява маловажен случай  е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 235 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2  НК, поради следното:  

Обект на престъплението по чл.235 от НК са обществените отношения, свързани със собствеността и стопанисването на горите в Република България. Предмет на престъплението е дървесина „11 бр. отсечени и паднали части от дървета от дървесния вид „бук“, представляващи 1 пр. кубичен м. дървесина на стойност 82лв,  видно от заключението на съдебно икономическата експертиза;

                От обективна страна –изпълнителното деяние в конкретния казус е извършено чрез действие- събрал и извозил / вкл и  отсечени и паднали /, като задължителен елемент от състава на това престъпление се явява и липсата на редовно писмено позволително от лесничейството.

                Субект на престъплението – пълнолетно, наказателно отговорно лице, което не се намира в състояние на невменяемост; 

               От субективна страна деянието е осъществено при форма на вина пряк умисъл по смисъла на чл. 11 ал.2 пр.1 от НК - деецът е съзнавал обществено опасния му характер, предвиждал е настъпването на неговите обществено опасни последици и е искал настъпването на тези последици. Подсъдимия  е съзнавал всички елементи от състава на престъплението, тъй като е съзнавал отсъствието на редовно писмено позволително и е целял настъпването на вредни последици за горския фонд.

Като причина за деянието съдът отчита незачитането на правните норми  регламентиращи обществените отношения, свързани със собствеността и стопанисването на горите в Република България, ниското правно съзнание на обв. и стремежът към облагодетелстване по лек и  престъпен начин, както и затрудненото и финансово и имотно състояние.

Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че с деянието си,  обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по наказуемо по чл. 235 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2  НК - а именно, че 29.03.2019г. в   отдел  235 , подотдел “З“ в района на Природен парк „Шуменско плато „  обл. Шумен,  в съучастие с А.Я.А.като съизвършител, без редовно писмено позволително  събрал и извозил от горския  фонд 11  броя отсечени  и паднали части  от дървета  от дървесен вид „бук“ представляващи 1 пр. куб. м. дървесина  на стойност 82,00 лв., като деянието  представлява маловажен случай -престъпление по чл. 235 ал.1 от НК  вр. чл. 20, ал. 2  НК.

Квалификацията маловажен случай следва от незначителните вредни последици  от деянието  и ниската стойност на вещите .

От субективна страна деянието е извършено умишлено .

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до една година или  пробация или глоба от сто до триста лева   Същевременно се установи, че деецът, който е пълнолетен, реабилитиран, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а  ал.5 от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че деецът не представлява голяма обществена опасност и счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер  1000лв .

Предвид гореизложеното съдът намира, деянието извършено от обвиняемия     осъществява от субективна и субективна страна състава на престъпление по чл.235 ал.1 вр. чл. 20 ал. 2   от НК, поради което и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, обвиняемия следва да бъдат признат за виновен в извършването на посоченото деяние и да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание глоба в размер на 1000лв .

Относно хипотезата на чл.235 ал. 7 от НК, че предмета на престъплението се отнема в полза на държавата, а ако липсва или е отчужден се присъжда неговата равностойност, съда след като се запозна с материалите по делото и с оглед спазване на закона в неговата цялост и като съобрази, че  вещите предмет на деяние са  върнати на ощетеното ЮЛ  прие, че не са налице условията за приложение на чл.235 ал. 7 от НК.

На основание чл.189,ал.3 от НПК съдът осъди обвиняемия , да заплати по сметка на държавата, в полза на ОД МВР гр. Шумен  половината от направените по делото   деловодни разноски в размер на 34 лв  лева и 5 /пет/ лева за издаване на изпълнителен

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

 

Районен  съдия: