Р Е Ш Е Н И Е  

 

365/13.6.2019г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен  съд, четиринадесети състав

На пети юни  две хиляди и деветнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр. Кръстев

Секретар Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  № 949 по описа за 2019г.

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № И-3579/26.03.2018г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на „Профи кредит България“ ЕООД , ЕИК 175074752 със седалище и адрес на управление гр. София р-н. „Средец“, кв. „Мотописта“, бул. „България“ № 49, бл. 53Е, вх.В, ет.7, представлявано от С. ЕГН **********, И.Х.Г. ЕГН **********, Д.Х. ЛНЧ ****** и О.Л. ЛНЧ ****** е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на  150 лева.

Жалбоподателя моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата.

В съдебно заседание не се явява лично, както и не изпраща упълномощен представител.

            Процесуалният представител на Община – Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, в съдебно заседание оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено изцяло. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 08.09.2017г. при извършена проверка от служители от Дирекция “Инспекторат” при Община Шумен било установено, че Профи кредит България  ЕООД, при осъществяване на дейността си  е допуснало да бъдат разлепени в гр. Шумен рекламни материали /обяви/ извън определените места съгласно Приложение 1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен, а именно: 1. На стълб за улично осветление, находящ се на пл. „България“ пред западен вход на „Централен градски парк“ /градска градина/ - три броя обяви; 2. На стълб за улично осветление находящ се на пл. „България“ пред западен вход на „Централен градски парк“ /градска градина/ - два броя обяви.

Материалите са били изработени от цветни хартиени листи с размери: 0,21/0,15 метра и на тях бил изписан текст:  PROFI CREDIT кредити от 100 до 5000 лв., телефон за безплатна консултация: 0896 378 678.“

За така констатираното бил съставен Констативен протокол за извършена  проверка № 9392/08.09.2017г.

            На дружеството жалбоподател била изпратена покана, негов представител да се яви на 20.09.2017г. в сградата на Община Шумен за съставяне на АУАН. Поканата била получена на 13.09.2017г. На посочената в поканата дата не се явил никой и на 21.09.2017г. при условията на чл. 40 ал.2 от ЗАНН на жалбоподателя бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 9824/21.09.17г.

В Акт за установяване на административно нарушение е посочено, че е нарушена разпоредбата на чл.4, ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен - за това, че „Профи кредит България“  ЕООД при осъществяване на дейността си  е допуснало да бъдат разлепени в гр. Шумен рекламни материали /обяви/ извън определените места съгласно Приложение 1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен, а именно: 1. На стълб за улично осветление, находящ се на пл. „България“ пред западен вход на „Централен градски парк“ /градска градина/ - три броя обяви; 2. На стълб за улично осветление находящ се на пл. „България“ пред западен вход на „Централен градски парк“ /градска градина/ - два броя обяви.

            Така съставения АУАН бил изпратен за връчване чрез Столична дирекция на вътрешните работи гр. София. Същият е бил предявен и връчен на 20.10.2017г. Жалбоподателя не се е възползвала от законното си право и не е депозирал писмени такива в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено  НП № И-3579/26.03.2018г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на „Профи кредит България“ ЕООД , ЕИК 175074752 със седалище и адрес на управление гр. София р-н. „Средец“, кв. „Мотописта“, бул. „България“ № 49, бл. 53Е, вх.В, ет.7, представлявано от С. ЕГН **********, И.Х.Г. ЕГН **********, Д.Х. ЛНЧ ****** и О.Л. ЛНЧ ****** е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на  150 лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетелите по акта, както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: Съгласно разпоредбата на чл.4 ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен се  забранява  разлепването и монтирането на агитационни, рекламни и други материали (афиши, плакати, транспаранти и некролози) по сградни стени, фасади, цокли, фургони, стълбове, дървета, заслони на спирки на обществения транспорт, учебни заведения и други места извън определените от Община Шумен (Приложение № 1). От материалите по делото се установява по безспорен начин, че на посочените в АУАН и НП места е имало залепени рекламни  материали. Същите са  давали информация за телефонният номер на жалбоподателя. По делото е  приложен и снимков материал като доказателство.

Съдът намира, че административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно  санкционната норма на чл.49, ал.7 от Наредба № 1 на Об.С Шумен, доколкото жалбоподателя  е нарушил разпоредбата на чл.4 ал.1 от Наредбата. Нарушението е установено по несъмнен начин, като е установен и нарушителя. От представените по делото доказателства става ясно, че същото нарушението е констатирано на още няколко различни меса в града с оглед на което и имуществената санкция е леко завишена и не е в минималния размер.

С оглед на това, правилно административно наказващият орган  е преценил тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване, както и обстоятелството, че нарушението е констатирано на няколко различни места в града, като е определил размера на санкцията малко над минималния размер на предвиденото в наредбата.

 Настоящият състав намира, че така определеният размер е съответен, както на обществената опасност на извършеното нарушение, така и на обществената опасност на извършителя и с него могат да се постигнат целите по чл.12 от ЗАНН . Съдът намира че АНО правилно е приложил нормата на чл. 49 ал.7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен регламентираща, че за други нарушения по тази наредба се налага глоба на физическите лица в размер от 100 до 1 000 лв., а на едноличните търговци и на юридическите лица имуществена санкция от 100 до 1 000 лева. Правилно е направена преценката и за осъществяване на нарушението като е съобразено, че такова идентично нарушение е извършено на няколко места в града. Съдът намира, че конкретният размер на санкцията-150лв,  е правилно определен предвид горепосочените обстоятелства.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. първо от ЗАНН, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление  № И-3579/26.03.2018г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на „Профи кредит България“ ЕООД , ЕИК 175074752 със седалище и адрес на управление гр. София р-н. „Средец“, кв. „Мотописта“, бул. „България“ № 49, бл. 53Е, вх.В, ет.7, представлявано от С. ЕГН **********, И.Х.Г. ЕГН **********, Д.Х. ЛНЧ ****** и О.Л. ЛНЧ ****** е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на  150 лева. 

             Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: