Р Е Ш Е Н И Е  

 

364/13.6.2019г.  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен  съд, четиринадесети състав

На пети юни  две хиляди и деветнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр. Кръстев

Секретар Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  № 952 по описа за 2019г.

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № И-3581 /26.03.2018г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на „Профи кредит България“ ЕООД , ЕИК 175074752 със седалище и адрес на управление гр. София р-н. „Средец“, кв. „Мотописта“, бул. „България“ № 49, бл. 53Е, вх.В, ет.7, представлявано от С.Н.Н. ЕГН **********, И.Х.Г. ЕГН **********, Д.Х. ЛНЧ ****** и О.Л. ЛНЧ ****** е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на  150 лева.

Жалбоподателя моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата.

В съдебно заседание не се явява лично, както и не изпраща упълномощен представител.

            Процесуалният представител на Община – Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, в съдебно заседание оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено изцяло. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 08.09.2017г. при извършена проверка от служители от Дирекция “Инспекторат” при Община Шумен било установено, че Профи кредит България  ЕООД, при осъществяване на дейността си  е допуснало да бъдат разлепени в гр. Шумен рекламни материали /обяви/ извън определените места съгласно Приложение 1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен, а именно: В гр. Шумен по бул. „Преслав“ в участъка от кръстовището с ул. „Съединение“до кръстовището с пл. „България“ – по източен и западен тротоар, по стълбовете за улично осветление на общо 25 места по два броя на стълб.

Материалите са били изработени от цветни хартиени листи с правоъгълна форма с размери: 0,20/0,15 метра и на тях бил изписан текст:  PROFI CREDIT кредити от 100 до 5000 лв., телефон за безплатна консултация: 0896 378 678.“

За така констатираното бил съставен Констативен протокол за извършена  проверка № 9392/08.09.2017г.

            На дружеството жалбоподател била изпратена покана, негов представител да се яви на 20.09.2017г. в сградата на Община Шумен за съставяне на АУАН. Поканата била получена на 13.09.2017г. На посочената в поканата дата не се явил никой и на 21.09.2017г. при условията на чл. 40 ал.2 от ЗАНН на жалбоподателя бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 9824/21.09.17г.

В Акт за установяване на административно нарушение е посочено, че е нарушена разпоредбата на чл.4, ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен - за това, че „Профи кредит България“  ЕООД при осъществяване на дейността си  е допуснало да бъдат разлепени в гр. Шумен рекламни материали /обяви/ извън определените места съгласно Приложение 1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен, а именно: В гр. Шумен по бул. „Преслав“ в участъка от кръстовището с ул. „Съединение“до кръстовището с пл. „България“ – по източен и западен тротоар, по стълбовете за улично осветление на общо 25 места по два броя на стълб.

            Така съставения АУАН бил изпратен за връчване чрез Столична дирекция на вътрешните работи гр. София. Същият е бил предявен и връчен на 20.10.2017г. Жалбоподателя не се е възползвала от законното си право и не е депозирал писмени такива в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено  НП № И-3579/26.03.2018г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на „Профи кредит България“ ЕООД , ЕИК 175074752 със седалище и адрес на управление гр. София р-н. „Средец“, кв. „Мотописта“, бул. „България“ № 49, бл. 53Е, вх.В, ет.7, представлявано от С.Н.Н. ЕГН **********, И.Х.Г. ЕГН **********, Д.Х. ЛНЧ ****** и О.Л. ЛНЧ ****** е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на  150 лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетелите по акта, както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: Съгласно разпоредбата на чл.4 ал.1 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен се  забранява  разлепването и монтирането на агитационни, рекламни и други материали (афиши, плакати, транспаранти и некролози) по сградни стени, фасади, цокли, фургони, стълбове, дървета, заслони на спирки на обществения транспорт, учебни заведения и други места извън определените от Община Шумен (Приложение № 1). От материалите по делото се установява по безспорен начин, че на посочените в АУАН и НП места е имало залепени рекламни  материали. Същите са  давали информация за телефонният номер на жалбоподателя. По делото е  приложен и снимков материал като доказателство.

Съдът намира, че административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно  санкционната норма на чл.49, ал.7 от Наредба № 1 на Об.С Шумен, доколкото жалбоподателя  е нарушил разпоредбата на чл.4 ал.1 от Наредбата. Нарушението е установено по несъмнен начин, като е установен и нарушителя. От представените по делото доказателства става ясно, че същото нарушението е констатирано на още няколко различни меса в града с оглед на което и имуществената санкция е леко завишена и не е в минималния размер.

С оглед на това, правилно административно наказващият орган  е преценил тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване, както и обстоятелството, че нарушението е констатирано на няколко различни места в града, като е определил размера на санкцията малко над минималния размер на предвиденото в наредбата.

 Настоящият състав намира, че така определеният размер е съответен, както на обществената опасност на извършеното нарушение, така и на обществената опасност на извършителя и с него могат да се постигнат целите по чл.12 от ЗАНН . Съдът намира че АНО правилно е приложил нормата на чл. 49 ал.7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен регламентираща, че за други нарушения по тази наредба се налага глоба на физическите лица в размер от 100 до 1 000 лв., а на едноличните търговци и на юридическите лица имуществена санкция от 100 до 1 000 лева. Правилно е направена преценката и за осъществяване на нарушението като е съобразено, че такова идентично нарушение е извършено на няколко места в града. Съдът намира, че конкретният размер на санкцията-150лв,  е правилно определен предвид горепосочените обстоятелства.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. първо от ЗАНН, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление  № И-3581 /26.03.2018г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен на „Профи кредит България“ ЕООД , ЕИК 175074752 със седалище и адрес на управление гр. София р-н. „Средец“, кв. „Мотописта“, бул. „България“ № 49, бл. 53Е, вх.В, ет.7, представлявано от С.Н.Н. ЕГН **********, И.Х.Г. ЕГН **********, Д.Х. ЛНЧ ****** и О.Л. ЛНЧ ****** е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на  150 лева.

             Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: