П  Р И  С  Ъ  Д  А

 

29/11.7.2019г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

Шуменският районен съд в публично заседание на единадесети юли две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

                                                                        Съдебни заседатели: М. Т.

                                                                                                              П. Л.  

при участието на секретаря В. С. и прокурор Славчева, като разгледа докладваното от съдия Ангелов НОХД № 44/2019 г. по описа на Шуменски районен съд

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Ф.С.Р. с ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, с основно образование, женен, пенсионер, осъждан - реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 29.04.2018 г. в с. Вехтово, общ. Шумен, се заканил с убийство на Н.А.М. с думи и действия, като отправил към него думите „Ти какво искаш, да те убия ли?“ и му нанесъл удар с кирка в лявата челна област на главата, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, поради което и на основание чл. 144, ал. 3, предл. 1 от НК, вр. чл. 144, ал. 1 от НК, вр. чл.54 му налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от ТРИ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.  

ОСЪЖДА подсъдимия Ф.С.Р. с ЕГН ********** да заплати на Н.А.М. сумата от 3000 /три хиляди/ лева, представляваща уважената част от предявения граждански иск, ведно със законната лихвата, считано от 29.04.2018 г.  

ОСЪЖДА подсъдимия Ф.С.Р. с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважената част от гражданския иск в размер на 120.00 /сто и двадесет/ лева.

ОТХВЪРЛЯ предявения от Н.А.М. срещу Ф.С. Раизов граждански иск в останалата му част, като неоснователен и недоказан. 

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Ф.С.Р. с ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд Шумен направени деловодни разноски в размер на 120.00 /сто и двадесет/ лева.

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Ф.С.Р. с ЕГН ********** да заплати по сметка на ОДМВР сумата от 856.29 /осемстотин петдесет и шест лева и двадесет и девет стотинки/, представляваща деловодни разноски направени по ДП № 545/2018 г. по описа на РУ – Шумен.

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Ф.С.Р. с ЕГН ********** да заплати на Н.А.М. сумата от 200.00 /двеста/ лева, представляваща направени деловодни разноски.  

            На основание чл. 53 от НК отнема в полза на държавата веществените доказателства приложени по делото, а именно: 1 бр. кирка с дървена дръжка, 1 бр. натривка върху марлен тампон от ръждиво-кафява течност, които след влизане в сила на присъдата следва да бъдат унищожени от комисията за унищожаване на веществени доказателства при ШРС. 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ШОС в 15-дневен срок от днес. 

 

            Съдебни заседатели: 1.                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: 

                                                2.