П Р И С Ъ Д А

 

19/4.6.2019г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На четвърти юни 2019 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор:  

като разгледа докладваното от съдията НЧХД № 262/19г. по описа на ШРС  

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимия С.Н.С., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, неосъждан, неженен, работещ, със средно образование, с ЕГН:**********, за ВИНОВЕН в това, че на 18.10.2018г., в гр.Шумен, причинил на И.И.Д. *** лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота, поради което и на основание чл.130, ал.1, във вр. с чл.54 от НК го осъжда на четири месеца лишаване от свобода.

Признава подсъдимия С.Н.С. с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 18.10.2018г., в гр.Шумен, казал нещо унизително за честта и достойнството на И.И.Д. ***, в негово присъствие, поради което  и на основание чл.146, ал.1, във вр. с чл.54 от НК го осъжда на ГЛОБА в размер на 1000,00 /хиляда/ лева.

На основание чл.23, ал.1 от НК определя общо наказание на подсъдимия С.Н.С. с ЕГН: **********, като налага най-тежкото наказание от определените за двете престъпления, а именно четири месеца лишаване от свобода.

На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на определеното общо наказание за изпитателен срок от три години.

На основание чл.23, ал.3 от НК присъединява към определеното общо наказание наказанието „глоба“ в размер на 1000 лева.

Осъжда подсъдимия С.Н.С. с ЕГН: **********, да заплати на И.И.Д. *** сумата от 1500 /хиляда и петстотин/ лева, представляваща уважена част от предявения граждански иск за причинени неимуществени вреди, резултат от престъплението по чл.130, ал.1 от НК, ведно със законната лихва, считано от 18.10.2018г. до окончателното изплащане на сумата.

Отхвърля гражданския иск за неимуществени вреди, резултат от престъплението по чл.130, ал.1 от НК в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимия С.Н.С. с ЕГН: **********, да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 60,00 лева / шестдесет лв./.

Осъжда подсъдимия С.Н.С. с ЕГН: **********, да заплати на И.И.Д. *** сумата от 300,00 /триста/ лева, представляваща уважена част от предявения граждански иск за причинени неимуществени вреди, резултат от престъплението по чл.146, ал.1 от НК, ведно със законната лихва, считано от 18.10.2018г. до окончателното изплащане на сумата.

Отхвърля гражданския иск за неимуществени вреди, резултат от престъплението по чл.146, ал.1 от НК в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимия С.Н.С. с ЕГН: **********, да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 50,00 лева /петдесет лв./.

Осъжда подсъдимия С.Н.С. с ЕГН: ********** да заплати на И.И.Д. *** направените от него деловодни разноски и разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 812.00 /осемстотин и дванадесет / лева.

 

            Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: